Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Андон Балтаков: Пожелавам си едно истинско стабилно радио

| обновено на 24.11.20 в 11:03
Андон Балтаков
Снимка: Евелина Стоянова

Главен герой на "Нашият ден" е генералният директор на БНР Андон Балтаков – човекът, за когото достойнството е по-важно от здравето. Човекът, който започна битката за утвърждаването на Българското национално радио като обществена медия. 

"За мен от първия ден в Националното радио основна цел беше да установя откритостта и откровеността в начина на управление. Така съм работил 20 години, така съм израснал като ръководител. Познавам и другия начин на управление – чрез административно-командни подходи – но мисля, че откритостта към хората, които правят една организация, е много по-продуктивен начин и много по-съпричастен по отношение на това, което създаваме, отколкото да работим със заповеди. Дълбоко благодарен съм на заявената подкрепа на колегите за това, което правим в момента – да катализираме тази вътрешна еволюция Радиото да стане една истинска обществена медия."

Защо се върнах в България

"Защото мисля, че тук мога да дам нещо. Започнал съм кариерата си в БНР и мисля, че през целия този период, в който съм се изграждал като личност и като професионалист, съм натрупал всеки един от компонентите, които могат да направят един ръководител на БНР успешен. Освен че сме журналисти, БНР е една културна институция. Това е фактор, който ме мотивира да кандидатствам за директор."

За зоната на комфорта и извън нея

"Емигрирах в САЩ през 1999 г. Този начин на живот през последните 20 години и фактът, че съм работил в международни организации, срещал съм се с различни хора от различни националности, смея да твърдя, че се чувствам като гражданин на света. За мен глобализация има и хубави черти. Усещам се като човек, който е трупал различни културни наслагвания и това ми помага да обогатявам собствения си светоглед. За мен заминаване и връщане не регистрират това значение, което други хора влагат, за мен това е част от моя живот."

Първият допир с безпристрастната журналистика

"Имах една специализация в Би Би Си за 6 месеца. Срещнах се невероятни хора в Лондон. Нека не забравяме, че програма "Хоризонт" и Прослушвателната служба – за мен това беше една невероятна школа – чрез слушане изграждах своето собствено виждане за това какво е новина."

САЩ – Йейл, АП, CNN и провокацията да надскачаш себе си

"Приеха ме в Йейл – един университет от Бръшляновата лига. За мен е важно образованието и срещата с хората и с познанието. Йейл създава предпоставките за тези, които учат, да навлезнат в дълбините на познанието. Изключително дълбоки и интересни познания за това как функционира светът, икономиката, политиката – това е и мотото на Йейл – да подготвя лидери и ръководители за бизнеса и обществото. Важното е човек да не се страхува. Никога не съм изпитвал страх за това, което предстои пред мен. Важно е да докажеш това, което можеш. Може би така съм възпитан да давам най-доброто от себе си и да не се страхувам от неизвестността. Никога не съм имал усещането за малоценност и това е съветът ми към всеки човек – никога не се подценявайте. Парите настрана – човек е това, което е. Училището и образованието, което получих в Йейл, ме подготви да не се страхувам от предизвикателствата. Най-ценното, което научих от Йейл, е да уважавам хората такива, каквито са, и да не ги съдя. И мисля, че това успявам да съградя в БНР като организационна култура – да се приемаме каквито сме, защото всеки един от нас допринася с нещо за бъдещето. След Йейл се чудех с какво да продължа кариерата си. В агенция Асошиейтед прес нямаше място за мен на пръв поглед. Проведох изследователска работа, проучих каква е структурата на информационната агенция и къде бих могъл да приложа своите познания. Джим Кенеди (старши вицепрезидент по стратегическо планиране в АП) е публична личност – написах му едно писмо и той взе, че ме покани. Проведохме близо 2 часа разговор. Той ми даде една домашна работа – един малък реферат-трактат за това как виждам бъдещето на АП. Явно съм го впечатлил. И така – отвориха място за мен. Станах част от екипа му и после негов заместник. Изключително благодатен период. Човек трябва да бъде постоянен, да знае какво иска, да не се страхува от предизвикателствата, да приема конструктивните критики. После отидох в CNN – невероятен опит. През всичките тези 20 години използвах модели, които вече са били тествани и са се оказали успешни в кариерата ми в САЩ."

Музиката – бях част от Детски китаро-мандолинен оркестър 1984-1992

"За мен музиката е част от моето ДНК. И то оркестровата музика. Започнах да свиря в III-IV клас, без никой да ме кара. Диригентът на оркестъра дойде в основното училище в град Сандански и събираше ученици. Толкова години по-късно разбирам какво невероятно богатство.    Свирих партиите на първа мандолина. През 1986 г. излязох за първи път на турне в т.нар. "капиталистически държави" – Гърция, Германия, Франция, Испания, Италия... и ми се отвори мироглед за това колко различен е светът. За мен музиката е част от моето битие."

Изненадата тук

"Стъписа ме липсата на вяра у хората в собствените им способности. Човек в Америка разчита само и единствено на себе си и на собствените си способности и че бъдещето ти зависи единствено само от теб самия. Тук хората не разчитат на себе си и на своите способности."

За БНР

"Преди каквато и да било стратегия, трябва да си подредим къщата. Това са процесите, които в момента се случват в Радиото. Имаме вътрешноорганизационни реформи във всяка една от програмите. Направил съм анализ на всяка една дейност на БНР. Започнах и процес на обучение на старшите мениджъри, за да доближим вижданията си за бъдещето на Националното радио. И едва след това, като си подредим къщата, било чрез структурирани редакционни процеси, начин и нови форми на възнаграждение, форми на мотивации на хората – можем да говорим за нови начини нашето съдържание да достига до аудиторията и различните ѝ сегменти, а и по света

Стъпка по стъпка Радиото се променя. Основно съм приел като свое верую – всичко да става по еволюционен начин. Подобни промени не могат да стават революционно. 

Пожелавам си едно истинско стабилно радио. Радио, в което всички колеги идват в Радиото без страх, дават всичко от себе си и се чувстват достойно възнаградени."

По образование Андон Балтаков е икономист от Университета за национално и световно стопанство, Андон Балтаков стартира кариерата си като журналист в софийското радио "Витоша" през 1994 г. Година по-късно става част от екипа на програма "Хоризонт" – в началото като преводач-новинар в Прослушвателната служба на програмата, а по-късно е редактор и водещ на сутрешните новини на Българското национално радио. През 2000 г. емигрира в Съединените щати, където получава магистърска степен по бизнес администрация от университета "Йейл".

Започва управленската си кариера в отдела по стратегическо планиране на агенция Асошиейтед прес, където е заместник-директор. Работил е в Си Ен Ен като старши директор по бизнес операции и видео продукти. По-късно е вицепрезидент, отговарящ за новинарския бизнес на информационния агрегатор ПроКуест, и главен оперативен директор на социалната агенция "Сторифул", част от компанията на Рупърт Мърдок "Нюз Корп". През последните години е консултирал управителните екипи на информационни гиганти като "Ройтерс" в областта на новите технологии и пазарно развитие.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша? Какво се предвижда, какво може да бъде променено и с какво може да бъде улеснен достъпът до планината? За съжаление ангажименти на главния архитект на Столична община не му позволиха да участва в разговора в предаването "Нашият ден". Добре е, а може би е задължително да има гледната точка на местната..

публикувано на 22.01.21 в 14:15

Адвокатите настояват за увеличаване на нормативно признатите разходи

Софийските адвокати поискаха увеличаване на нормативно признатите разходи за всички български адвокати от 25% на 40%. Крайният срок парламентът и правителството да им отговорят е 22 януари. Ако в този срок не бъдат предприети конкретни мерки, адвокатите ще преминат към ефективни протестни действия.  Адв. Ивайло Данов, председател на Софийската..

публикувано на 22.01.21 в 12:15
Георги Киряков

Промяната на изборните правила през други закони е удар върху легитимността на изборите

Проучването на "Галъп интернешънъл" за електоралните нагласи и посланията от брифинга на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.  Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Това показват данни от независимо представително за пълнолетното население..

обновено на 22.01.21 в 11:35

Спортът по време на пандемия – полезно или опасно занимание

По време на пандемия фитнес залите са затворени и много хора тренират навън. Спортът по време на пандемия – полезно или опасно занимание е? Какви са задължителните неща, които трябва да се знаят за тренировка навън през зимата? Какви са ползите? За какво трябва да се внимава? Как трябва да бъдем облечени? Тренировките през зимата изискват повече..

публикувано на 22.01.21 в 10:55

Демографската катастрофа е резултат от трудовото и социалното законодателство

През 1905 г. на 22 януари е приет Законът за защита на женския и детския труд и по този начин се поставя началото на трудовото законодателство в България.   В действителност през 19 в. у нас не е имало никакво трудово законодателство, не са приемани закони, свързани със заплатите на работниците, продължителността на работния ден или почивката им – в..

публикувано на 22.01.21 в 09:45