Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дума на годината? Твърде много са

Годината, с която има повече нови думи от която и да е било предишна, ни остави безмълвни

Снимка: Pixabay

За първа година Оксфордският речник на английския език предпочете да не избере дума на годината, заявявайки, че 2020 е "година, която не може да се опише с една дума", вместо да се спре на "коронавирус" или "локдаун".

Проследявайки огромен корпус от над 11 милиарда думи, намерени в уеббазирани новини, блогове и други текстови източници, лексикографите заявяват, че са наблюдавали „сеизмични промени в езиковите данни и скоростно повишение на новите употреби“ през последните 12 месеца.

"Коронавирус", една от безспорните думи на годината, е термин, съществуващ от 60-те, но използван предимно в тясно специализираната литература.

От март тази година думата зачести и се превърна в една от най-употребяваните на глобално ниво. Първата употреба на “Covid-19” е засечена на 11 февруари 2020 в доклад на СЗО и бързо надвишава употребата на "коронавирус".

Тенденция, която лексикографите са уловили, е бързото навлизане на научни термини в общия речников фонд - до степен всички ние да сме се превърнали в нещо като самодейни епидемиолози.
"Научни доказателства" е повишила употребата си с над 100% в сравнение с 2019.

Други, свързани с коронавирус думи са "пандемия", която бележи повишение с 57000% тази година, както и "локдаун", "клъстъри", "маски" и "работник на пъва линия".

Революцията в работните навици също се отрази на езика, като "дистанционен" и "дистанционно" бележат ръст от над 300% от март насам, а "заглушавам" ("мютвам") над 500%.

Политиката също даде своя принос и думи като "импийчмънт" и "гласуване по пощата" са увеличили употребата си с над 300%, тук попадат и “Black Lives Matter” и “BLM”, зачестила е употребата и на QAnon (крайнодясна конспиративна теория, според която обединение на сатанисти педофили управлява световна мрежа за трафик на деца и крои заговор срещу Доналд Тръмп, който от своя страна се бори срещу тях.)

"Конспиративна теория" е удвоила употребата си от 2019 насам, а "Брекзит" има спад от 80% през тази година.

Та коя е думата, описваща 2020?

Странната година? Лудата година? Изгубената година? - всички тези фрази са увеличили употребимостта си в сравнение с 2019.
"Това, което е наистина безпрецедентно тази година, е свръхскоростта, с която англоговорящият свят натрупа нова колективна лексика, свързана с коронавируса и бързината, с която тя се превърна, в основна част от езика", казват експертите.

Предишни избори на дума на годината включваха "климатични промени" и "пост-истина", конкурентната класация на речника "Колинс" избра "локдаун" за дума на годината по-рано този месец. (В тяхната класация намериха място и думи като и "Мегзит" по аналогия с Брекзит (думата описваща откъсването на херцога и херцогинята на Съсекс от кралското семейство), "социално дистанциране", "самоизолация" и "тиктокър" - за човек редовно споделящ видеа в популярната младежка платформа TikTok.)

"Никога не сме ставали свидетели на подобна промяна в езика, каза президентът на Oxford Dictionaries Каспър Гратуол. Екипът на Оксфорд идентифицира стотици нови думи и нови употреби, като десетки от тях биха минали незабелязано по всяко друго време. Положението е хем безпрецедентно, хем малко иронично - годината, която ни остави безмълвни беше пълна с нови думи като никоя друга преди това."

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Живот в/За изкуството

Доц. Ружа Маринска е водеща фигура в българското изкуствознание, която може да каже много за историята на българското изобразително изкуство. А и не само за него, за световното също. Всъщност тя прави това в излезлия в края на миналата година двутомник „За изкуството“, в който е събрала свои публикации не само за българското, но и за световното..

публикувано на 28.01.21 в 09:55

Как гладът се превърна в алчност – из историята на думите

Превръщането на глада в лакомия има стара история. Средновековните писмени паметници обръщат специално внимание на този човешки порок. Впрочем, както знаем от етимологията, в началото думите имат съвсем буквално значение, свързано с основни за живота усещания и състояния. Праславянският глагол „алкати/лакати“, от който се развиват днешните алчност,..

публикувано на 27.01.21 в 08:35

Домът на утрешния ден

Как така нямаш телевизор, накъде гледат всички мебели у вас? – това е реплика на Джоуи Трибиани – един от героите на прочутия сериал „Приятели“. А преди мебелите да се насочат към тв екрана, семействата са се събирали на голямата баварска маса във вестибюла, за да научат от радиото всичко, което се случва по света. Промените в света променят и..

публикувано на 26.01.21 в 08:50

Еврика! Успешни българи: Елена Николова

„Не се страхува да се впуска в решаването на трудни задачи  и го прави с жар“ – това казва за Елена Николова проф. д-р Георги Венков, зам.- ректор на ТУ София и преподавател във Факултета по приложна математика и информатика. А според Елена той и с проф. дмн Владимир Георгиев от Департамента по математика на Университета на Пиза са помогнали много в..

публикувано на 25.01.21 в 16:55
Софийския университет „Св. Климент Охридски“

За класацията на университета Станфорд в позитив и негатив

Класацията на Университета Станфорд, която проследява работата на над 160 хил. учени от целия свят, отличи сред първите 2% – 12 учени от Софийския университет, 25 от БАН и 13 от други висши училища в страната. „Това, че 50 български учени намериха място в челото на класацията, а топ 2% е много тесен филтър, означава, че ние сме в отворена..

публикувано на 25.01.21 в 08:40