Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Допълнителната и алтернативна комуникация – светът и ние

Снимка: Фондация АСИСТ

Немислимо е днес да си представим развитието на която и да е област от живота ни без новите технологии. Как те променят живота на хората с увреждания и проблеми в комуникацията; какви възможности за себеизразяване им предоставят; достъпни ли са за нуждаещите се от тях и в България.

За всичко това разговаряхме в предаването от 23 ноември. Наш събеседник беше доц. Морис Гринбергпреподавател в департамента „Когнитивна наука и психология“ на НБУ и председател на Фондация АСИСТ Помагащи технологии.

За трета поредна година Фондацията организира международна конференция, на която световноизвестни специалисти споделиха своя опит и съвременни подходи в областта на допълващата и алтернативна комуникация (ДАК) за деца и възрастни със затруднения в комуникацията.

В конференцията активно участие взеха и хора, ползващи съвременната технология за да преодолеят проблемите в общуването с другите. Чуйте един от тях, Станислав Ников от Бургас:

Третата Международна конференция “Допълваща и алтернативна комуникация”се проведе онлайн. Нашата репортерка Катрин Димитрова я проследи цялата. 


В света отдавна е променена философията на подхода към хората с проблеми в комуникацията. Тази философия е отразена и в приетата Конвенция за правата на хората с увреждания, ратифицирана от страната ни приз 2012 г.  

На тях се гледа като на хора, които имат право на общуване, на комуникация, на  себеизразяване, на полагане на достоен труд. И се питаме кога ли в България ще видим човек с физически дефицити в комуникацията да преподава и обучава като Стивън Хокинг напр. Този въпрос зададохме и на доц. д-р Морис Гринберг. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Живот в/За изкуството

Доц. Ружа Маринска е водеща фигура в българското изкуствознание, която може да каже много за историята на българското изобразително изкуство. А и не само за него, за световното също. Всъщност тя прави това в излезлия в края на миналата година двутомник „За изкуството“, в който е събрала свои публикации не само за българското, но и за световното..

публикувано на 28.01.21 в 09:55

Как гладът се превърна в алчност – из историята на думите

Превръщането на глада в лакомия има стара история. Средновековните писмени паметници обръщат специално внимание на този човешки порок. Впрочем, както знаем от етимологията, в началото думите имат съвсем буквално значение, свързано с основни за живота усещания и състояния. Праславянският глагол „алкати/лакати“, от който се развиват днешните алчност,..

публикувано на 27.01.21 в 08:35

Домът на утрешния ден

Как така нямаш телевизор, накъде гледат всички мебели у вас? – това е реплика на Джоуи Трибиани – един от героите на прочутия сериал „Приятели“. А преди мебелите да се насочат към тв екрана, семействата са се събирали на голямата баварска маса във вестибюла, за да научат от радиото всичко, което се случва по света. Промените в света променят и..

публикувано на 26.01.21 в 08:50

Еврика! Успешни българи: Елена Николова

„Не се страхува да се впуска в решаването на трудни задачи  и го прави с жар“ – това казва за Елена Николова проф. д-р Георги Венков, зам.- ректор на ТУ София и преподавател във Факултета по приложна математика и информатика. А според Елена той и с проф. дмн Владимир Георгиев от Департамента по математика на Университета на Пиза са помогнали много в..

публикувано на 25.01.21 в 16:55
Софийския университет „Св. Климент Охридски“

За класацията на университета Станфорд в позитив и негатив

Класацията на Университета Станфорд, която проследява работата на над 160 хил. учени от целия свят, отличи сред първите 2% – 12 учени от Софийския университет, 25 от БАН и 13 от други висши училища в страната. „Това, че 50 български учени намериха място в челото на класацията, а топ 2% е много тесен филтър, означава, че ние сме в отворена..

публикувано на 25.01.21 в 08:40