Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Панаир на суетата” с премиера в Благоевград

Снимка: ДТ „Никола Вапцаров”

Спектакъл по класическия роман на Уилям Такъри е най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Никола Вапцаров” в Благоевград. Адаптацията по романа е на Кейт Хамил, а режисьор на постановката е Маргарита Мачева.

„Панаир на суетата” е един от най-любимите ми романи, много отдавна си мечтая да го направя на спектакъл. Това е гениален текст. Защото той пресъздава свят, в който обществото се бори за материалното, за външното, за неща, които винаги са считани като неморални, неетични, но заедно с това много хора се стремят към тях. И то неслучайно е „Панаир на суетата”, тоест разказва за един ужасяващ свят на хора, които се борят за това, да притежават материални неща или други хора. Това за мен е много интересно и вечно актуална тема – за съжаление, разбира се. За болните амбиции, за стремежа към завоюване на територии, на човешки съдби...”, разказа в „Артефир”  Маргарита Мачева.

Ролите на Беки Шарп и на Амилия Седли изпълняват съответно Мариана Бонева и Гергана Цакова. В спектакъла участват още актьорите Нено Койнарски, Божидар Йорданов, Аладин Алиибрахим, Иван Николов, Теодор Куков и Недиляна Павлик, които се превъплъщават в повече от една роля.

Сценографията и костюмите са на Марина Райчинова, автор на музиката е Петър Дундаков, хореограф - Мариана Йотова.

Премиерните представления са на 25 и 26 ноември.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марта Вачкова

Марта Вачкова: Най-нужната, най-важната, най-смислената медия е Радиото

"Вие – в Българското национално радио – имате мисия. Искам да ви пожелая здраве и да не губите смисъл . Много сте важни!" – Това пожела а ктрисата Марта Вачкова в "Нашият ден" по повод рождения ден на радиото. " Радвам се да съм с вас в този празничен ден . Вие ме усмихнахте и разплакахте с любимата ми песен в изпълнение на баща ми. Върнахте ме в едни..

публикувано на 25.01.21 в 16:00

Кин Стоянов: Да сме горди с най-големия културен институт в България – Радиото

Културното наследство на БНР и пазителите и търсачите на звукови съкровища. Кин Стоянов, журналист и създател на екип „Инфохолици“ – за историите, хората и откритията в работата с наследството на Златния фонд: "Честит празник! Нека всички да сме много горди с този рожден на най-големия културен институт в България . Защото  Българското национално..

обновено на 25.01.21 в 14:56
Чавдар Ценов

Разказваческото изкуство на Чавдар Ценов

Чавдар Ценов е сред най-добрите ни съвременни писатели, отличен е с престижни награди, автор е на разкази и романи. Наскоро той издаде представителен том, в който са събрани негови разкази от началото на творческия му път през 1975-а, та до 2015 година.  Съставител на сборника е рано отишлата си Нина Иванова, която в своя предговор към сборника..

публикувано на 25.01.21 в 13:40
На последната спирка (пощенска картичка)

За първия трамвай – преди 120 години

Когато в края на 19 в. в София започва да се движи омнибусът, столичани бързо оценили неговите възможности. С този елегантен многоместен закрит фургон, теглен от коне, е можело да се пътува по вече утвърдени постоянни линии – от площад „Св. Неделя“, тогава „Гурковски“, до Горна баня, Княжево и до железопътната гара. Още от първите дни на появата на..

публикувано на 25.01.21 в 11:27

Кухата сърцевина на живота: нова поетична книга на проф. Цочо Бояджиев

Всяка книга с поезия на Цочо Бояджиев има своето вътрешно огнище, централна точка, носеща колона, върху която лежи капителът на думите. В последната му книга „Кухата сърцевина на живота“ това е цикълът „Рондо“. Дванадесет фрагмента, придържащи се към поетическата традиция на рондо, наситени с преплитащи се емоционална напрегнатост и духовна..

публикувано на 25.01.21 в 10:16