Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебютен концерт на квартет „Флаутисимо“

Снимка: Василка Балевска

На 10 ноември в камерна зала „България“ своя първи концерт представиха четири дами, който отдавна мечтаеха да свирят заедно. Идеята се ражда по време на изолацията и дори записват на клип прочутата песен „Тико-тико“, която смятат за своя визитна картичка. Измислят си и име – „Флаутисимо“. Това са Кремена Ачева, Гергана Иванова, Мила Цанкова и Петра Атанасова. За първия си концерт канят Весела Тричкова – арфистката на Софийската филхармония. Националният оркестър свързва всички, но идеята да представят своя програма ги вдъхновява непрекъснато. Вдъхновява и композитора Румен Бояджиев-син, който написва специално за тях пиеса – „Три миниатюри за четири флейти“ – „Спомен“, „Полет на есенни листа“ и „Движение“. Световната ѝ премиера се състоя на този концерт. Подготвяйки програмата търсят различни творби и дори специално изписват някои от тях. Така попадат и на сюитата „Флорис“ за квартет флейти и арфа на Катрин Макмайкъл, и осъществяват българската ѝ премиера. Добавят към програмата и няколко атрактивни и добре познати пиеси като дуета на цветята от „Лакме“ на Делиб, „Серенада“ на Албенис, интермецо от операта „Кармен“ на Бизе. Подготвят и „Летен ден в планината“ от Йожен Боца – едно великолепно произведение с много настроение и възможност да бъдат представени различни флейти. Много ефектни бяха Трио №1 за три флейти от Кулау, и „Песента на птицата“ за три флейти от Бийфтинк. В концерта беше отделено място и соловите интерпретации на Весела Тричкова, която изпълни „Малък валс“ от Хаселманс и „Апунте Бетико“ от Гуера. Разбира се не се размина и без бисове. Освен прочутото „Тико-тико“ те изпълниха и Рагтайма на Джоплин.
В звуковия файл може да чуете какво споделиха изпълнителките.


Снимка: Василка Балевска
Кремена Ачева е солист флейтист на Софийската филхармония от 1994 г. Тя е от Русе и е завършила музикалното училище там, а след това Националната музикална академия в класа на проф. Георги Спасов. Носителка е на различни награди от наши и международни конкурси като конкурса за флейта в Белград и за камерни дуа в Солун. Концертира с Нов симфоничен оркестър, камерен ансамбъл „Софийски солисти“, оркестъра на Класик ФМ, с Камерния оркестър на Осака. За своята активна концертна дейност е носител на наградата „Кристална лира“. Кремена Ачева е преподавател по флейта в НМУ „Любомир Пипков“ в София.

Гергана Иванова също е ученичка на проф. Георги Спасов в Националната музикална академия в София. В момента е докторант там. Изнася концерти като солист и участник в камерни състави на различни фестивални форуми – „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“, „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“, Пазарджик, „Нова българска музика“ и др. Участвала е в майсторски класове на Андраш Адорян, Патрик Галоа, Филип Бернолд и др. Свири с някои от известните български състави – АСО, Симфониета Шумен, камерен ансамбъл AGBU, „Софийска солисти“ и др. Родена е в София.

И Петра Атанасова е студентка на проф. Георги Спасов в НМА „Панчо Владигеров“. Преди това е учила в русенското музикално училище с Красимира Великова. Свири в младежка филхармония „Пионер“ от 2012 г. Преди това е била в състава на Русенската филхармония, а след това солистка на АСО, на Софийската филхармония, „Симфониета“-София, Симфоничен оркестър-Пазарджик. Правила е майсторски класове с Андраш Адорян, Робърт Уин, Патрик Галоа, Натали Шваб-пиколо, и камерна музика с Дейвид Граймс и Грегъри Нютон. Работи като гост-оркестрант на Симфоничния оркестър на БНР, Софийската опера и др.

Мила Цанкова е ученичка на Явор Желев първо в СМУ, а след това и в НБУ. Лауреат е на конкурсите „Концертино Прага“, „Млади виртуози“, „Земята и хората“, „Франц Шуберт“. Участвала е в майсторските класове на Патрик Галоа, Деян Гаврич, Айда Джоунс, Андраш Адорян, Саня Ромич и др. От 2018 г. е в състава на Софийската филхармония.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05