Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дебютен концерт на квартет „Флаутисимо“

Снимка: Василка Балевска

На 10 ноември в камерна зала „България“ своя първи концерт представиха четири дами, който отдавна мечтаеха да свирят заедно. Идеята се ражда по време на изолацията и дори записват на клип прочутата песен „Тико-тико“, която смятат за своя визитна картичка. Измислят си и име – „Флаутисимо“. Това са Кремена Ачева, Гергана Иванова, Мила Цанкова и Петра Атанасова. За първия си концерт канят Весела Тричкова – арфистката на Софийската филхармония. Националният оркестър свързва всички, но идеята да представят своя програма ги вдъхновява непрекъснато. Вдъхновява и композитора Румен Бояджиев-син, който написва специално за тях пиеса – „Три миниатюри за четири флейти“ – „Спомен“, „Полет на есенни листа“ и „Движение“. Световната ѝ премиера се състоя на този концерт. Подготвяйки програмата търсят различни творби и дори специално изписват някои от тях. Така попадат и на сюитата „Флорис“ за квартет флейти и арфа на Катрин Макмайкъл, и осъществяват българската ѝ премиера. Добавят към програмата и няколко атрактивни и добре познати пиеси като дуета на цветята от „Лакме“ на Делиб, „Серенада“ на Албенис, интермецо от операта „Кармен“ на Бизе. Подготвят и „Летен ден в планината“ от Йожен Боца – едно великолепно произведение с много настроение и възможност да бъдат представени различни флейти. Много ефектни бяха Трио №1 за три флейти от Кулау, и „Песента на птицата“ за три флейти от Бийфтинк. В концерта беше отделено място и соловите интерпретации на Весела Тричкова, която изпълни „Малък валс“ от Хаселманс и „Апунте Бетико“ от Гуера. Разбира се не се размина и без бисове. Освен прочутото „Тико-тико“ те изпълниха и Рагтайма на Джоплин.
В звуковия файл може да чуете какво споделиха изпълнителките.


Снимка: Василка Балевска
Кремена Ачева е солист флейтист на Софийската филхармония от 1994 г. Тя е от Русе и е завършила музикалното училище там, а след това Националната музикална академия в класа на проф. Георги Спасов. Носителка е на различни награди от наши и международни конкурси като конкурса за флейта в Белград и за камерни дуа в Солун. Концертира с Нов симфоничен оркестър, камерен ансамбъл „Софийски солисти“, оркестъра на Класик ФМ, с Камерния оркестър на Осака. За своята активна концертна дейност е носител на наградата „Кристална лира“. Кремена Ачева е преподавател по флейта в НМУ „Любомир Пипков“ в София.

Гергана Иванова също е ученичка на проф. Георги Спасов в Националната музикална академия в София. В момента е докторант там. Изнася концерти като солист и участник в камерни състави на различни фестивални форуми – „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“, „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“, Пазарджик, „Нова българска музика“ и др. Участвала е в майсторски класове на Андраш Адорян, Патрик Галоа, Филип Бернолд и др. Свири с някои от известните български състави – АСО, Симфониета Шумен, камерен ансамбъл AGBU, „Софийска солисти“ и др. Родена е в София.

И Петра Атанасова е студентка на проф. Георги Спасов в НМА „Панчо Владигеров“. Преди това е учила в русенското музикално училище с Красимира Великова. Свири в младежка филхармония „Пионер“ от 2012 г. Преди това е била в състава на Русенската филхармония, а след това солистка на АСО, на Софийската филхармония, „Симфониета“-София, Симфоничен оркестър-Пазарджик. Правила е майсторски класове с Андраш Адорян, Робърт Уин, Патрик Галоа, Натали Шваб-пиколо, и камерна музика с Дейвид Граймс и Грегъри Нютон. Работи като гост-оркестрант на Симфоничния оркестър на БНР, Софийската опера и др.

Мила Цанкова е ученичка на Явор Желев първо в СМУ, а след това и в НБУ. Лауреат е на конкурсите „Концертино Прага“, „Млади виртуози“, „Земята и хората“, „Франц Шуберт“. Участвала е в майсторските класове на Патрик Галоа, Деян Гаврич, Айда Джоунс, Андраш Адорян, Саня Ромич и др. От 2018 г. е в състава на Софийската филхармония.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Анастасов

Тезите на Иван

В своя брой 401 „Трамвай по желание“ представи на публиката си младия и ексцентричен музикант Иван Анастасов. Иван е завършил кинознание в НАТФИЗ, но е продължил творческия си път, изразявайки се не с картина, а с музика. Автор е на два музикални албума, вторият от които носи енигматичното заглавие „Теория на невероятностите“. В клиповете му..

публикувано на 20.01.21 в 08:55

Нова арфа за нашето училище – дарителска кампания на родителите и възпитаниците от НМУ „Любомир Пипков“

Жест на гражданска ангажираност и разбиране, че развитието на децата е споделена отговорност, води до създаването на дарителската кампания „Нова арфа за нашето училище“. Сдружение „Ранно пиле“ я организира още миналата година по инициатива на родителите на учениците от класовете по арфа на д-р Кохар Андонян и Лили Стоева в Национално музикално..

публикувано на 19.01.21 в 15:04
„Момиче с гергини“ от Владимир Димитров – Майстора

Българският национален костюм в картините-уроци по етнография

„Всяка жена прави сама своите носии, престилки, черги и прочее. И естествено, за да се хареса на хорото, тя трябва да се отличава от другата. И затова са толкова различни нашите носии, защото те не трябва да се повтарят. Всяка мома трябва да изглежда по-добра от другата, като се хване на хорото, за да я харесат момците. Затова не само всяко село се..

публикувано на 19.01.21 в 08:20
Доц. д-р Галя Петрова-Киркова

Певицата и педагог Галя Петрова-Киркова с ново амплоа

С настъпването на 2021 г. певицата и педагог и гъдулар Галя Петрова-Киркова прибави още една впечатляваща и нова страница към своето професионално амплоа – директор на Департамента за езикова и специализирана подготовка към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. „Именно в академията започна и..

публикувано на 18.01.21 в 11:43
Славин Славчев - „Не е лесно“

Не е лесно

Не е лесно без любов на този свят. Не е лесно без мечтите да летят. Не е лесно, а минутите мълчат, не връщаш само времето назад. Задържайки стрелките на часовник остарял не отмервай само дните през които си живял и точно както искаш – влюбен и щастлив, до теб е бил приятел, с който днес да продължиш. Забрави следата няма – твоят път е начертан В..

публикувано на 18.01.21 в 10:15