Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На училище в Швейцария

Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева
Снимка: mfa.bg

За швейцарското образование, впрочем, както и за самата държава, не се чува много. Това не пречи международното изследване ПИЗА да отчита много добри резултати на 15-годишните швейцарски ученици.

В опит да разберем каква е формулата за успеха на средното образование там се опитахме да получим представа за него чрез личния опит на едно българско семейство, установило се от години в Женева. Милена е родена в Швейцария и от четиригодишна посещава държавно училище, сега е в 11 клас. Справя се отлично и смята да продължи образованието си в една от най-трудните, но и желани специалности. Говори съвършено български и се чувства свързана с България, което дължи на семейството си, но и на българското неделно училище, където ходи с желание и радост.

Баща ѝ Марио Апостолов е бил член на родителския съвет към училището, категорично държи на връзката с родината и сънародниците в и извън границите ѝ. Има ясна представа за плюсовете и минусите на местното образование.

Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева е открито през 1984 г. към Постоянното представителство на Република България при Службата на ООН. Оттогава работи без прекъсване. Днес то е част от мрежата български неделни училища по света, в които деца на дипломати, на български имигранти или от смесени бракове учат български език, история, литература, традиции и създават приятелства. Повече чуйте в записа. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Башчанската плоча (11 век) – един от най-старите запазени глаголически текстове

Език свещен богослужебен

Поредният разговор за думите, точно в празничния 11 май, в който православната ни църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий – просветители на славянството и съпокровители на Европа, е за славянския български език, който е признат и се утвърждава като свещен богослужебен език не само в славянския православен свят. От опит знаем,..

обновено на 12.05.21 в 17:35

На хайван-пазар в Манила

Филипините! За българите това е далечна държава, която влиза в новините само ако я овършее тайфун, разлюлее земетръс или си има първа дама с гибелна слабост към обувки. За западняците архипелагът е източник на безупречна прислуга, покорни съпруги и отдих на копринените плажове на Палау и Боракай. Да, Филипините са всичко това. Но не само. Когато..

публикувано на 12.05.21 в 11:12

Еврика! Успешни българи: Деметриа Танева и мотивацията да продължиш

Деметриа Танева е носител на стипендията на името на „Акад. Александър Теодоров-Балан“ за учебната 2020-2021 г. В момента Деметриа е студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Българска филология, четвърти курс, и тази година ѝ предстои дипломиране. Срещата с нея е във времето, което тя дели между лекциите в Университета и стажа, който кара в..

публикувано на 10.05.21 в 17:15
Наско Стаменов

Наско Стаменов: Науката може да се пипа, подуши и види

В България на 10 май се отбелязва Денят на химика. Празникът е определен с решение на Общото събрание на Българската камара на химическата промишленост от 2001 г. Наско Стаменов е един от най-успешните вдъхновители за това децата да се занимават с наука в България. Освен че преподава на гимназисти в Националната природо-математическа..

публикувано на 10.05.21 в 10:51

Мечки позират по дърветата в Норвегия

Журналистката Наталия Бояджиева е водила слушателите на „Покана за пътуване“ при племена наемни убийци и човекоядци на Филипините и е разказвала как край Пънлай в Китай две морета се сблъскват, без да се слеят. Наталия е автор на книгите "Светлина от Изтока" и "Лицата на Филипините". Този път обаче впечатленията ѝ са от значително по-питомна държава –..

публикувано на 10.05.21 в 10:05