Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да дарим стар таблет или компютър за дете в нужда

Снимка: Веселина Киричева

При първото затваряне на училищата през март стотици деца останаха дигитално изолирани, понеже живеят в тежки условия и нямат необходимата техника. Бедността ограничи достъпа на много деца до образование и без помощ отвърн, те щяха да останат изключени.

Две различни инициативи – на център „Амалипе“ и на "Фабрика за идеи" – започнаха кампании за набиране на устройства и даряването им на нуждаещи се деца.

Оказва се, че новото затваряне не е сварило изненадани хората и от двете инициативи, напротив, те не са спирали да работят и да подобряват възможностите повече деца да не остават изолирани от образованието.

Какво постигнаха "Стара техника за ново начало" и "Общество в нужда се познава" – разказват Теодора Крумова, директор на Център "Амалипе" и Янина Танева от "Фабрика за идеи".

Близо 800 устройства за дистанционно обучение – компютри, таблети, лаптопи и други, бяха набрани в рамките на кампанията "Стара техника за ново начало", организирана от Център "Амалипе" и фондация "Заедно в час" при първото затваряне на училищата и последвалата дистанционна форма на обучение. 

"Предоставянето на устройства обаче не е достатъчно, каза Теодора Крумова. Устройството е само средство. Трябва да се подъдржа мотивацията за учене на децата, защото у дома тази мотивация бързо спада. Затова въведохме и обучихме ученици-наставници – деца, които се ползват с доверие и статут сред съучениците си да им помагат. Учителите и образователните медиатори, там, където ги има, са натоварени и не могат да се ангажират и с техническите въпроси. Тази роля поеха учениците наставници – още повече те могат да обяснят технологичните особености на език, разбираем за съучениците им.

Ние образовахме учениците наставници и видяхме голямо желание за работа и енергия, която се прехвърли и върху другите. 

Кампанията е насочена към училищата – осигурените технологични средства се дават на училищата и те вече ги разпределят. След края на дистанционното училище, те ще бъдат върнати.

Важно е и тези, които получават дарението, да видят кой стои отсреща – да видят, че на някого му пука, че е направил усилие – това също повишава мотивацията. Другото хубаво нещо, беше, че  контактът с родителите стана активен. Включително е имало и родители, които са държали часовете да се програмират така, че да могат да присъстват през цялото време. Разбира се, има родители, които нямат нужните технологични умения или детето се гледа от баба и дядо, но като цяло родителите са активни и подкрепят."

Чуйте Теодора Крумова:

"Фабрика за идеи" са разпределили над 400 компютъра от първото затваряне до момента, остават им около 50 устройства, с които да покрият нуждата от устройства за децата от села и малки градове в Северозападна България (области Видин, Враца, Ловеч).

Те си партнират с Видински фонд „Читалища“, за да свързват деца, чиито семейства нямат възможност да им осигурят устройства за онлайн обучение, и хора, които имат излишни такива.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Балабанов: Учителят е най-важният човек за даване на посока

Платформата „Знам.бе“ – как се появи и каква е нейната цел? Какво могат да открият в нея учителите? Образованието трябва да бъде достъпно за всеки.  Платформата „Знам.бе“ дава възможност на младите хора да открият качествено образование и бъдеща професия. Подкастът за учители "Знам.бе" продължава да набира голяма онлайн аудитория. Виктор Балабанов ,..

публикувано на 26.01.21 в 13:35

Хипотерапията и децата със специални образователни потребности

Какво не знаем за хипотерапията и как тя помага на деца със специални образователни потребности? Как любовта към децата, конете и природата могат да се съчетаят в помощно средство за родители, учители и деца? Ирена Методиева, клиничен психолог и психотерапевт, разказва повече в "Нашият ден": " Хипотерапията е научен метод, който все повече се налага..

публикувано на 26.01.21 в 12:35
Снимката е илюстративна

Отива си времето на минималните осигурителни прагове за икономически дейности

Минимални осигурителни доходи и двата стълба на пенсионната система в България.  Минималната заплата от 1 януари 2021 г. е 650 лева – с 40 лева повече в сравнение с изминалата година. С 10 на сто се увеличават бюджетните заплати. За цялата 2021 година са планирани средства за осигуряване на увеличението с 30% от 1 август 2020-а на заплатите в..

обновено на 26.01.21 в 11:30
Иво Инджов

Медийната система и журналистическата култура в България

Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект „Медийната система и журналистическа култура в България“.  Политологът и ръководител на проекта доц. Иво Инджов от ВТУ „Св. Кирил и Методий“ обяснява повече в "Нашият ден". " Ситуацията на медиите в България никак не е за завиждане. Има много проблеми, свързани с политически,..

публикувано на 26.01.21 в 09:50

Светослав Витков: Борбата в човешкия живот дава неговия смисъл

Каква е изборната 2021 г. през очите на рожденика  Светльо Витков, вокалист на група „Хиподил“ и председател на партия „Глас народен“. " Рождените дни са да се събереш с приятели... Иначе какво – да седнеш да плачеш ... Рождените дни след определена възраст започват да увеличават числото по начин, по който човек се замисля и трябва да се прибере вкъщи и..

публикувано на 26.01.21 в 08:40