Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременното робство

Мартин Стефанов: България е на челните места по брой трафикирани хора на глава от населението

Снимка: pixabay

На 2 декември ООН отбелязва Международен ден, напомнящ премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г. Робството е социално-икономическа система, при която хора са разглеждани като собственост. Те не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Робите могат да бъдат притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане. Лишени от правото да се придвижват, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си. 

Целта на деня е да се насочи вниманието на обществеността върху премахването на съвременните форми на робство като трафика на хора, сексуалната експлоатация, детския труд, принудителния брак и насилственото набиране на деца за използване във въоръжени конфликти. Робството е официално забранено във всички държави в света, но по данни на Международната организация на труда (МОТ) в света има около 21 млн. души, които са жертва на принудителен труд.

В Международния ден на ООН, напомнящ за премахване на робството, директорът на фондация "21 България“ Мартин Стефанов говори в "Нашият ден" за съвременните роби, които не осъзнават, че са такива.

Съвременните роби

"За съжаление съвременните роби съществуват. От момента на обявяване на този ден за международен за отмяна на робството са минали повече от 70 години и хората може би си мислят, че нещата са се променили и робството е в миналото – за съжаление това не е така. Според свеотовни организации, които работят в сферата, в момента в света има повече роби, отколкото във всеки друг период от историята на света, а според някои данни това са 40 млн. души, които са под някаква форма на робство. Критериите са същите, те са 20. Ако човек загуби свободата си, т.е. не може свободно да реши дали да стои в дадена ситуация или не, и бива експлоатиран против волята си с една или друга цел – това е форма на робство.

Осъзнатост/неосъзнатост на робството

"Това е един от основните проблеми. Дори жертви на съвременното робство, наричаме го най-често трафик на хора, не осъзнават, че са били в състояние на трафик и това е най-страшното. В момента начините на "набиране на хора" са много по-различни от случвалото се преди векове. Така се случва, че жертвите влизат по собствена воля в ситуация на трафик. Един такъв модел е например чрез фалшивите обяви за работа – през последните 6 месеца виждаме направо бум..."

Къде е България в общата картина

"Много е трудно да се измери трафикът на хора в неговата цялост. Мога да кажа по данни, че България е на челните места по брой трафикирани хора на глава от населението. Това означава, че в Европа повече от може би 25-30% са българи!"

Повече за статистиките, за изводите от тях и за психологическите травми можете да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40