Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съвременното робство

Мартин Стефанов: България е на челните места по брой трафикирани хора на глава от населението

Снимка: pixabay

На 2 декември ООН отбелязва Международен ден, напомнящ премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г. Робството е социално-икономическа система, при която хора са разглеждани като собственост. Те не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Робите могат да бъдат притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане. Лишени от правото да се придвижват, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си. 

Целта на деня е да се насочи вниманието на обществеността върху премахването на съвременните форми на робство като трафика на хора, сексуалната експлоатация, детския труд, принудителния брак и насилственото набиране на деца за използване във въоръжени конфликти. Робството е официално забранено във всички държави в света, но по данни на Международната организация на труда (МОТ) в света има около 21 млн. души, които са жертва на принудителен труд.

В Международния ден на ООН, напомнящ за премахване на робството, директорът на фондация "21 България“ Мартин Стефанов говори в "Нашият ден" за съвременните роби, които не осъзнават, че са такива.

Съвременните роби

"За съжаление съвременните роби съществуват. От момента на обявяване на този ден за международен за отмяна на робството са минали повече от 70 години и хората може би си мислят, че нещата са се променили и робството е в миналото – за съжаление това не е така. Според свеотовни организации, които работят в сферата, в момента в света има повече роби, отколкото във всеки друг период от историята на света, а според някои данни това са 40 млн. души, които са под някаква форма на робство. Критериите са същите, те са 20. Ако човек загуби свободата си, т.е. не може свободно да реши дали да стои в дадена ситуация или не, и бива експлоатиран против волята си с една или друга цел – това е форма на робство.

Осъзнатост/неосъзнатост на робството

"Това е един от основните проблеми. Дори жертви на съвременното робство, наричаме го най-често трафик на хора, не осъзнават, че са били в състояние на трафик и това е най-страшното. В момента начините на "набиране на хора" са много по-различни от случвалото се преди векове. Така се случва, че жертвите влизат по собствена воля в ситуация на трафик. Един такъв модел е например чрез фалшивите обяви за работа – през последните 6 месеца виждаме направо бум..."

Къде е България в общата картина

"Много е трудно да се измери трафикът на хора в неговата цялост. Мога да кажа по данни, че България е на челните места по брой трафикирани хора на глава от населението. Това означава, че в Европа повече от може би 25-30% са българи!"

Повече за статистиките, за изводите от тях и за психологическите травми можете да чуете в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида"...

публикувано на 15.01.21 в 12:45

За пиара в политиката и политиката в пиара

Ако до преди 25-30 години не знаехме какво е пиар, през 2021 година пиарът е основна част от изявите не само на политиците, но и на всички ръководни хора. Пиарът, насочен към комуникацията, отправянетон на посланията и общуването – като част от елементите на обществения живот. След случая с ваксинираните общински съветници в Сандански социолози очакват..

публикувано на 15.01.21 в 11:30

Национален потоп или как се управляват водите

Три пъти над месечната норма са отчетени до момента валежи в някои части на област Ямбол . Обстановката постепенно се успокоява. При месечна норма от 38 литра досега в Стралджа са паднали 112 литра на кв.м, рекордни количества са отчетени и в общините Болярово и Елхово. Отводнени са мазета и приземните етажи в село Попово и ниските части на Стралджа...

обновено на 15.01.21 в 11:04

Консултациите при президента – изводи, въпроси, заключения

Приключиха консултациите при президента Румен Радев за организацията и провеждането на парламентарните избори с парламентарно и извънпарламентарно представените партии . Определената дата е 4 април 2021 г. Политолозите проф. Румяна Коларова и проф. Антоний Тодоров коментират в "Нашият ден": Присъствието на медиите  Проф. Румяна Коларова :..

публикувано на 15.01.21 в 13:00