Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ружа Маринска с ценен труд, като истински документ на времето

Доц, Ружа Маринска
Снимка: БГНЕС

На книжния пазар излезе едно изключително издание, в което са събрани теоретични статии, материали върху световното изкуство, рецензии за българското художествено творчество, и най-вече за изкуството и проявите на десетки наши художници в продължение на 50 години. Това е двутомник, със заглавие: „За изкуството“. Изданието включва няколко тематични посоки – като статии, писани за различни издания: „Образ, изображения и визуална среда“, или Фламандска графика, или Фаворски (София – Европа).

Експресионизмът, като състояние на духа, до рецензии и представяния по различни поводи на цяла плеяда български художници като Антон Митов, Иван Милев, Васил Стоилов, Любомир Далчев, Крум Дамянов, Магда Абазова, Андрей Даниел и десетки още. 

Специални раздели представят колекциите на Националната художествена галерия, колекцията на БНБ, включени са статии и за Общи художествени изложби и върху няколко частни галерии, важни за инфраструктурата на художествения ни живот през годините.

Двутомникът съдържа много снимков материал, репродукции на произведения на тези художници, изданията, в които са публикувани тези материали на нашата изтъкната изкуствоведка, художествен критик и преподавател. Изданието е и великолепно оформено от художника Христо Алексиев.

За този ценен труд, като документ за времето говори самата доц. Ружа Маринска.


Двутомникът „За изкуството“ бе представен в „Сити Марк Арт Център“ със слово на проф. Иван Маразов. Чуйте какво сподели специално за „Артефир“:


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Христов

Александър Христов: Радиото е интимна медия

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата. Истории в ефира:  Един пишещ човек в едно радио – среща с Александър Христов, драматург от редакция „Радиотеатър“. Писането   "Всеки пишещ човек пише за някого извън себе си. Писането винаги е..

публикувано на 19.01.21 в 17:50
Ивайло Петров

98 години от рождението на писателя Ивайло Петров

„Понякога страданията на човека са тъй тежки и непоносими, а той няма сила и смелост да приеме доброволно смъртта, защото инстинктът му за живот е по-силен от смисъла му”. На 19 януари се навършват 98 години от рождението на писателя Ивайло Петров.  Ивайло Петров (псевдоним на Продан Петров Кючуков) е роден на 19 януари 1923 г. в село Гюкчедьолюк..

публикувано на 19.01.21 в 09:13

85 години от смъртта на Ръдиърд Киплинг

На 18 януари се навършват 85 години от смъртта на един от любимите британски писатели Ръдиърд Киплинг. Той е роден в Индия, но отраства в Англия.  Сър Джоузеф Ръдиард Киплинг е роден в Бомбай на 30 декември 1865 година. Баща му, Джон Локууд Киплинг, е илюстратор и професор в местен университет, а майка му Алис е една от известните сестри..

публикувано на 18.01.21 в 10:00

„Обвивки живот“ – роман за пластовете на порастването

„Обвивки живот“ е роман за пластовете на порастването. По думите на преводачката ѝ, Лора Ненковска, Симона Попеску е един от най-стабилно присъстващите женски гласове в румънската литература от 80-те години насам. Родена е в 1965 година, завършва литература и френски език и преподава съвременна румънска литература. Основно насочва интереса си към..

публикувано на 18.01.21 в 09:39

Война и пандемия

В края на 2020 изложбата „Изкуство и политика – конфронтации и съжителства“ в галерия „Структура“ в София постави наред с другите и въпроса за войната и пандемията. В съпоставка, а може би и като противопоставяне. До образите от Първата и Втората световна война, създадени от забележителни художници като Ото Дикс, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер и др., се яви и..

публикувано на 18.01.21 в 09:05