Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Мазето“, което крие демони, жертви и едно предупреждение за любов

Снимка: ciela.books/ ФС

Любовта е поредното чувство, с което трябва да се внимава. Разбира мъжът без име, докато превръща една от всички жени, които среща по пътя си, в своя жертва.

Жертва на обичта му към друга жена, която толкова силно се опитва да предпази от самия себе си, че накрая стига до момента, в който губи контрол над несъзнателното, диктуващо правилата в живота му. Или над „Мазето“ си – мястото, където прилежно колекционира красавици и съхранява злите си духове.

В „Мазето“ безименният храни Звяра, а авторът Благой Д. Иванов изследва човешките демони, като чисто и просто ги хиперболизира. Както правят истинските психотрилъри. Кинокритикът и писател се обръща към този жанр в дебютния си роман. Той е естественото продължение на трилогията му от сборници – публициcтичният „Добрите, лошите и грозните“, жaнрoвият „Трaнcфoрмaции“ и кoмикcoвият „Ceдeм грaдcки гряхa“, кoйтo cъздaвa зaeднo c худoжникa Пeтър Cтaнимирoв.

„Смятам, че психотрилърът е един от жанровете, в които най-лесно можем да се отъждествим – било то с убиеца или с жертвата“, каза в „Артефир“ Благой Иванов. Той е на мнение, че „жанрът е толкова силен по принцип, защото той анализира човешката природа и се опитва да покаже различните ъгли на човешкото екстремно състояние“.

Рoмaнтичният му пcихoтрилър навлиза дълбоко в пaтoлoгията на човека и прави диceкция нa интимнитe му взaимooтнoшeния. В историята, която авторът описва, се крие обаче и жадуваният елемент на спасението.

„Когато четем мрачни истории, всъщност ние се опитваме по някакъв начин да се отърсим от собствения мрак. Аз смятам, че такъв тип изкуство, независимо дали е под формата на литература, на телевизия, на театър, няма значение какво е, такъв тип изкуство ти помага да се справиш с тея неща. То по-скоро е някаква форма на любимата ми поговорка „клин клин избива“, а не е катализатор на тея неща. Не е нещо, което ги фокусира и ги засилва. И според мен четенето на „Мазето“ точно такъв тип терапевтична функция би трябвало да има. При мен имаше, докато я пишех и се надявам да има такъв и при хората, които ще я прочетат“, добави още кинокритикът.

За да създаде „Мазето“, той се опира на реалността, особено що се отнася до женските образи в романа, но и на не един литературен и кинообразец.

Конкретните примери, както и повече за това защо трябва да внимаваме с любовта – чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Христов

Александър Христов: Радиото е интимна медия

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата. Истории в ефира:  Един пишещ човек в едно радио – среща с Александър Христов, драматург от редакция „Радиотеатър“. Писането   "Всеки пишещ човек пише за някого извън себе си. Писането винаги е..

публикувано на 19.01.21 в 17:50
Ивайло Петров

98 години от рождението на писателя Ивайло Петров

„Понякога страданията на човека са тъй тежки и непоносими, а той няма сила и смелост да приеме доброволно смъртта, защото инстинктът му за живот е по-силен от смисъла му”. На 19 януари се навършват 98 години от рождението на писателя Ивайло Петров.  Ивайло Петров (псевдоним на Продан Петров Кючуков) е роден на 19 януари 1923 г. в село Гюкчедьолюк..

публикувано на 19.01.21 в 09:13

85 години от смъртта на Ръдиърд Киплинг

На 18 януари се навършват 85 години от смъртта на един от любимите британски писатели Ръдиърд Киплинг. Той е роден в Индия, но отраства в Англия.  Сър Джоузеф Ръдиард Киплинг е роден в Бомбай на 30 декември 1865 година. Баща му, Джон Локууд Киплинг, е илюстратор и професор в местен университет, а майка му Алис е една от известните сестри..

публикувано на 18.01.21 в 10:00

„Обвивки живот“ – роман за пластовете на порастването

„Обвивки живот“ е роман за пластовете на порастването. По думите на преводачката ѝ, Лора Ненковска, Симона Попеску е един от най-стабилно присъстващите женски гласове в румънската литература от 80-те години насам. Родена е в 1965 година, завършва литература и френски език и преподава съвременна румънска литература. Основно насочва интереса си към..

публикувано на 18.01.21 в 09:39

Война и пандемия

В края на 2020 изложбата „Изкуство и политика – конфронтации и съжителства“ в галерия „Структура“ в София постави наред с другите и въпроса за войната и пандемията. В съпоставка, а може би и като противопоставяне. До образите от Първата и Втората световна война, създадени от забележителни художници като Ото Дикс, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер и др., се яви и..

публикувано на 18.01.21 в 09:05