Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Бащата“ с кампания за наградите "Оскар"

Кадър от филма "Бащата"
Снимка: НФЦ

Режисьорите на „Бащата“ Кристина Грозева и Петър Вълчанов събират средства за рекламната кампания на филма на 93-тите награди „Оскар“. Продукцията е българското предложение за наградата в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“. Избра я комисията на Националния филмов център с председател Милко Лазаров.

"Оскари"-те са планирани за 25 април 2021 година.За да достигне до тях и до реална номинация в съответната категория, „Бащата“ трябва да мине през няколко селекции. За целта е необходима сериозна рекламна кампания основно в Щатите, и по-конретно в Лос Анджелис, която да промотира филма пред членовете на журито на Американската филмова академия.

„Тази кампания е изключително важна, защото просто един филм със страхотни качества, колкото и да е добър, ако той не се гледа, ако не се промотира, ако не се представи, шансовете му да влезе в краткия списък номинирани са минимални. За съжаление, една такава кампания тук, за държави като нашата, в нашия регион, е изключително скъпа и затова шансът реално е по-малък. Големите европейски държави разполагат наистина с много по-мощен финансов ресурс и могат да си позволят да рекламират филма в най-различни престижни издания, свързани с кино, да организират допълнителни прожекции, така че филмите им да се гледат от максимален брой членове на Академията“, обясни в „Артефир“ Петър Вълчанов.

Историята на „Бащата“, в която Иван Савов и Иван Бърнев пресъздават по забавен, но и много емоционален начин чисто човешките отношения между баща и син, е отразена от някои от големите американски издания. И все пак за филма трябва да се говори отново. Той трябва да бъде актуално представен. Трябва да му се отделят цели страници в престижните киноиздания, да бъдат публикувани интервюта с авторите, да има и срещи с публиката, за да може тя да добие една цялостна професионална представа за филма. Всичко това е въпрос на сериозни финанси, сподели още Вълчанов. И допълни:

„Ние в момента събираме този бюджет. Искрено се надяваме и вече имаме положителна светлина от страна на Националния филмов център и Министерството на културата, че ще ни помогнат с каквото могат. И, разбира се, се обръщам тук към различни фирми и компании, които се интересуват от българското кино и които, ако имат интерес да се включат в тази кампания и да ни помогнат, могат да се свържат чрез нашия сайт или да ни пишат, за да се опитаме да представим подобаващо филма.“

Според прогнозите „Бащата“ е едно от основните предположения за краткия списък номинации, което до този момент не се случвало с български филм. Важна роля за неговата предстояща реклама има и публицистът, който екипът е избрал – добра компания, работила по представянето на филми като „Паразит“ и „Рома“.

„Бащата“ е вторият филм на режисоьркия тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, избран да представя България на „Оскар“-ите, след „Слава“ през 2017 година. Той е и филмът, който е печелил едно от най-високите отличния в историята на българското кино – голямата награда „Кристален глобус“ от престижния кинофестивала в Карлови Вари миналата година.

Филмът има още постижения и е сред доказателствата, че българското кино е в подем, както смята един от режисьорите му – Петър Вълчанов.

Чуйте още от него в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Артефир" с наградата "Златна маска" на Варненския драматичен театър

Предаването за изкуство и култура на програма "Христо Ботев" "Артефир" получи наградата "Златна маска" на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" в тази важна за театъра година, когато посреща своя 100-годишен юбилей. 100-годишнината на Драматичен театър “Стоян Бъчваров“ Варна е знаков юбилей за цялата българска култура. В трудно време е..

публикувано на 14.04.21 в 16:30
Станислав Кондов

Актьорът Станислав Кондов: Чувствам се свободен и щастлив на сцената

„Първата ми среща с Варненския театър беше, със сигурност, като ученик. Аз съм родом от Варна и съм възпитаник на Музикалното училище, тогава вече нямаше такава политика – да ни водят учителите на театър, но класът се събирахме да ходим на представления. Така започнах да гледам театър. Конкретно представление не си спомням, но гледах да гледам..

публикувано на 14.04.21 в 14:05

Съвременно изкуство, посветено на екологията

Галерия „Литъл Бърд плейс“ представя второто издание на своя успешен проект – Резидентска програма за млади български визуални артисти. Той се организира всяко лято в автентична стара къща в село Лещен и сега експозицията ни среща с изкуството на шестима участници в пленера – Силвия Попова, Атанас Леваков, Албена Петкова, Светли Евгениев,..

публикувано на 14.04.21 в 11:47

„Прáшина“ – любим роман на чешките тийнейджъри

„Прáшина“ е тайнствен квартал в центъра на Прага, забравен от прогреса и от Бога. Тук мобилните телефони спират да работят, в квартала няма дори ток. Затова и тийнейджърът Ирка тръгва по улиците му със свито сърце – трябва да занесе храна на възрастния си дядо. Иска да остави багажа и бързо да се върне обратно. Но това, на което се натъква, е извън..

публикувано на 14.04.21 в 14:10
Писателят Емил Андреев и водещият Емил Янев (от дясно наляво)

Демоните на Емил

В епизод 416 „Трамвай по желание“ среща своята публика с една от най-значимите фигури в съвременната българска литература и драматургия, писателят Емил Андреев. Едно от най-ярките събития от културния живот в страната тази пролет бе премиерата на филма „Блаженият“, режисиран от Станимир Овчаров по сценарий на Емил Андреев. Въпреки строгите ограничители..

публикувано на 14.04.21 в 08:28