Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Първите 20“ години на века в 20 разказа, събрани в един сборник

Двайсет разказа говорят за първите две десетилетия на XXI век. Те са събрани в своеобразното продължение на онлайн инициативата „Декамерон2020“ – сборникът „Първите 20“. Негов съставител е Александър Шпатов, писател и автор на предговора в книгата.

„Разказите си говорят един с друг. Много е интересно човек да си даде сметка за 20 години колко много неща са се променили в България. Това се издава от отделни детайли вътре в самите разкази“, сподели в „Артефир“ Шпатов, като направи уточнението, че „Първите 20“ събира едни от най-популярните текстове, написани през последните години, но не и най-добрите.

Сред съвременните ни разказвачи, подбрани в сборника, са Алек Попов, Георги Господинов, Елена Алексиева, Здравка Евтимова, Калин Терзийски, Мирослав Пенков, Захари Карабашлиев и Радослав Парушев.

„Разглеждам „Първите 20“ като книга, която може да ти събере накуп доста идеи за последващо четене. Човек, ако си хареса конкретен автор, после може и да посегне вече към истинските му книги, към сборниците му. Разбира се, аз не вярвам на всеки читател да му харесат всички разкази. Това е невъзможно, разказите са много различни един от друг, но със сигурност човек, който изчете книгата, ще намери по няколко много интересни автора за него самия“, добави още съставителят.

Александър Шпатов вярва, че разказите са истинско убежище във време на изпитания. Те са и най-българският жанр. Според него, когато човек пише разкази, той неминуемо влиза в диалог с тази родна традиция и я надгражда.

А защо освен всичко друго разказът е и подценяван жанр – чуйте в звуковия файл. В него Шпатов разказва и още за „Първите 20“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практикувайте смешните начини!

Начини да видите звезди посред бял ден има много, но най-смешният е да слушате по програма "Христо Ботев" всяка трета неделя от месеца от 13 часа директната шоупрограма на редакция "Хумор и сатира". Този път тя е със специалното участие на Георги Мамалев, който ви препоръчва да обърнете внимание на следните акценти: Жив организъм ли е българският..

публикувано на 16.01.21 в 09:15

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса..

публикувано на 16.01.21 в 08:55

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35