Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конвенцията за правата на детето и българската политическа криза

Снимка: Pixabay

С приемането на Конвенцията за правата на детето на Общото събрание на ООН на 20 ноември 1989 година човечеството получава първия юридически обвързващ международен документ, който утвърждава човешките права на всички деца. Република България ратифицира Конвенцията през 1991 година и така тя става част от вътрешното право на страната.

„Има сериозно отстъпление от грижите на държавата за децата“, твърди и преди пандемията Мариана Писарска, директор „Политики за децата“ в Националната мрежа за децата. В „Бележник 2020“ на организацията страната ни получи тройка за грижата за своите децата. Ежегодният доклад и оценката се основават на анализа на дейността на държавните институции и политиките за децата. В продължение на девет години от оценяването българските политици и чиновници показват все по-ниска успеваемост – с тенденция до достигане на слаб 2.

В условията на криза, пандемия и дистанционно обучение и за най-малките ученици Писарска алармира за изострени прояви на нарушаване на правата на децата, вследствие на десетилетна липса на визия и политики от страна на властите. Експертът отчита опасна близост до нарушение и на Конвенцията за правата на детето в контекста на някои казуси със затруднен достъп до детско здравеопазване.

Как живеят в условията на криза и пандемия уязвими групи от населението, вкл. и деца, които за пореден път остават извън борда на правителствените мерки за подкрепа в страна-член на ЕС? Какво предстои за българските деца след подобно натрупване на негативи и неясни политически решения – чуйте още в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25