Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Каква беше изминалата годината за КЗД

Доц. Ана Джумалиева
Снимка: Георги Корнейков, БНР

"През годината Комисията продължи и своята превантивна дейност като важен фактор за успех в борбата срещу дискриминацията. Бяха осъществени редица събития, инициативи и работи по проекти на КЗД, свързани с превенцията.

КЗД по закон предоставя независима помощ на жертвите на дискриминация при подаване на жалби за дискриминация. В този контекст потенциалните жертви на дискриминация  следвада се обърнат към комисията, където ще получат адекватна консултация как да изготвят жалбата си, какви са правилата на производство, какви са правомощията на комисията и последиците от влязлото в сила нейно решение", каза доц. д-р Ана  Джумалиева – председател на Комисията за защита от дискриминация.

През 2020 г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) продължаваше своята работа в условията на пандемична обстановка.
Оплакванията до КЗД през 2020 г. са свързани предимно с признаците увреждане, лично положение, обществено положение, възраст, етническа принадлежност, образование, пол.
През годината имаше подадени и оплаквания, свързани с предприетите мерки по пандемията.
Постъпилите жалби и сигнали през годината са 624, образуваните преписки са 584, постановените решения са 726.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Агов: Тези избори не решиха кризата

Седмица след изборите за нов парламент основният въпрос отново е „кой“. В обръщенията си след изборите премиерът се извини два пъти на медиите, но не стана ясно за какво. Може би защото извинението бе направено пак през социална мрежа, а той бе недостъпен за въпроси. Лидерът на втората политическа сила Слави Трифонов също един вид се извини,..

публикувано на 11.04.21 в 16:45

Възпитанието като важен отличителен обществен белег

Отнасяй се с другите така, както би искал те да се отнасят с теб – на това правило се подчиняват добрият стил на живот и всички кодове на поведение в обществото. Етикетът и протоколът са зависими от мултикултуралните традиции и обичаи, свързани с бизнеса и общуването. Те съчетават традиции, логика, грамотност, удобство и учтивост и са плод на много..

публикувано на 11.04.21 в 12:05
Лествицата на добродетелите, икона от Синайския манастир, XII век

За покаянието, поста и молитвата

В евангелското четиво от тази неделя единствено през Великия пост директно се говори за нуждата от поста и молитвата, за тяхното огромно значение за живота на вярващия. Свързано ли е това с чествания днес св. Иоан Лествичник и защо? Ще се спрем на „Лествицата“, която се явява стълба към небето, кой е нейният автор? За н ашата стълба към небето. Защо у..

обновено на 11.04.21 в 11:00

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се използва за подобряване на националните правни средства за защита?  Каква е ролята на адвокатите за..

обновено на 09.04.21 в 14:10
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Прекратено служебно правоотношение

Адвокат Захари Генов о тговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. “Като държавен служител е прекратено служебното ми правоотношение със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След обжалване от моя страна тази заповед е отменена от Административния съд. Но тъй като с жалбата съм поискал..

публикувано на 09.04.21 в 12:54