Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен

Църквата в Нойбранденбург.
Снимка: vznb.de

Лудвиг ван Бетовен„Музик мания“ представя проект на германското радио за култура в Берлин състоял се на 22 март 2020 г. в църквата в Нойбранденбург.

Диригентът и мултиинструменталист Щефан Мальцев смесва темите на композитора с музиката на сродни нему души – от Бах до „Бийтълс“. Заедно с него са Ханес Рихтер – ударни и цигулка, Винфрид Холценкамп – контрабас и укулеле. В разговор с журналиста Щефан Ланг те разкриват някои страни и връзки препращащи музиката на Бетовен към съвременността.

В звуковия файл чуйте как Мальцев подхожда при преработването на творбите на композитор като Бетовен.


В предаването на 15 декември от 17 часа ще прозвучат части от Rondo a capriccio, опус 129, Втора част от Симфония №5, Първа част от Патетичната соната, Първа и трета част от Лунната соната, финалът на Симфония №9 и „На Елиза“ от Бетовен, както и Симфония №94 „Изненада“ на Хайдн, Бадинера от Оркестрова сюита №2 на Бах, Втора част от Симфония №4 на Брамс и една музикална обиколка започваща от адажиетото на Малер, през мечтанието на Шуман, 40 симфония на Моцарт до „Imagine“ на Джон Ленън.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 години от премиерата на филма The Doors

The Who, група белязала с творчеството си цяло едно поколение, днес има празник. На 1 март е роден вокалът на групата Роджър Долтри. В “Нашият ден“ музикалният журналист Ивайло Кицов разказва за тях. “Това е четвъртата британска вълна след Beatles, Rolling Stones и Kinks. Идеолози, бунтари и вечни примери за борбата между поколенията, която..

публикувано на 01.03.21 в 09:10
Роберто Аланя (Руджеро) и Анджела Георгиу (Магда)

От архивите на Метрополитън опера – „Лястовичката“ на Пучини

Една малко представяна творба, станала известна с арията на Магда „Chi`il bel sogno di Doreta“, която изпълняват всички сопрани на конкурси и концерти. Записът, който излъчва програма „Христо Ботев“ е от 10 януари 2009 г. Действащи лица и изпълнители: • Магда, сопран – Анджела Георгиу • Руджеро, тенор – Роберто Аланя • Лизет, сопран – Лизет Оропеза..

публикувано на 28.02.21 в 08:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 7 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

публикувано на 27.02.21 в 17:45

„Фауст“ на Гуно – избрано от архива на Метрополитън опера

Спектакълът от декември 2011 г. е забележителен по много причини. На преден план в повечето публикации е коментирана режисурата: мрачна, с недоразвити идеи, несъответно „клинична“, но с интересни попадения. Дело на известния на Бродуей, носител на две награди Тони, филмов и театрален режисьор Дезмънд Маканъф. Критикувана и в същото време харесвана..

публикувано на 27.02.21 в 09:10
Пресконференция преди премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“

Операта „Сватбата на Фигаро“ се завръща на сцената в Русе

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание . След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и на художника Радослав Радославов. Ангажирани са само..

публикувано на 26.02.21 в 09:15