Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

Снимка: ebu.ch

На 20 декември тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия – Специалният Коледен ден на Еврорадио, се провежда за 26-и път. Първата серия великолепни коледни концерти беше излъчена на живо през 1995 г. През 2020 – както всяка година, програма „Христо Ботев“ на БНР ще предложи на българските слушатели уникалната възможност да станат част от неизменната, добре известна традиция: в последната неделя преди светлия християнски празник около дузина страни-членки на EBU предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е огромен – от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни творби. Ключов момент в Специалния ден е това, че концертите се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студия на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, случва се дори да пеят заедно с изпълнителите.

Тази година организацията на Специалния Коледен ден бе доста по-трудна по понятни причини, но въпреки това участват 14 радиостанции: от Великобритания, Дания, Канада, Исландия, Финландия, Испания, Естония, Унгария, Словения, Швеция, Латвия и Германия (с 3 представители – Баварското радио с концерт от Мюнхен, WDR с концерт от Кьолн и Deutschlandradio Kultur от Берлин с органов концерт от Баховата катедрала в Арнщад). Концертите ще се излъчват директно в повече от 20 европейски държави, както и в Австралия, Нова Зеландия, Канада и САЩ.

11.00 – 12.00 Коледен ден с Милен Панайотов
На 20 декември програма „Христо Ботев“ ще се включи в Коледния ден точно в 11.00 часа, за да излъчим заедно с всички страни-членки на Еврорадио концерта от Лондон с участието на солисти, хор BBC Singers и Концертния оркестър на БиБиСи, дирижирани от Боб Чилкот.

В 12.20 Коледният ден ще продължи със Светлана Димитрова и концерт от Копенхаген. Вокалният ансамбъл „Театърът на гласовете“ и неговият знаменит диригент – англичанинът Пол Хилиър, ще представят коледни мотети от XVI и XVII век.

14.00 – 16.00 Коледен ден с Даниела Найденова
Първото включване в неделния следобед е от концертната зала „Харпа“ в столицата на Исландия – Рейкявик. Програмата на Камерния оркестър на Рейкявик включва италиански барокови творби, свързани с Коледа от Перголези, Локатели, Вивалди и Верачини.

Следва Хелзинки – финландският концерт винаги започва точно в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще звучи разнообразен коледен музикален коктейл със заглавие „Звездата на чудото“. Солистката Мария Улипаа е популярна актриса и певица, звезда на мюзикъла във Финландия

19.00 – 22.00 Коледен ден с Аделина Александрова
Точно в 19.00 започва концертът, предложен от Словенското национално радио. Словенският филхармоничен хор с диригент Мартина Батич ще изпълни литургични песнопения от Валентин Силвестров, Цезар Кюи, Георгий Свиридов и Павел Чесноков.

В 20.00 включваме директно Стокхолм, където прочутият шведски тромбонист Нилс Ландгрен и негови приятели ще представят впечатляващи версии на популярни коледни песни, създадени в Европа и САЩ в последните два века.

В 21.04 започва концертът от църквата Света Троица в Кьолн, където солисти, вокалният ансамбъл Rheinische Kantorei и камерният оркестър Das Kleine Konzert, дирижирани от Херман Макс, ще представят коледни кантати от Георг Филип Телеман

Коледният ден на вълните на програма „Христо Ботев“ ще завърши в 22.00 часа, но най-хубавите концерти, които няма да прозвучат на живо на 20 декември, ще бъдат излъчени в Музикалните вечери на 24 и 27 декември.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 години от премиерата на филма The Doors

The Who, група белязала с творчеството си цяло едно поколение, днес има празник. На 1 март е роден вокалът на групата Роджър Долтри. В “Нашият ден“ музикалният журналист Ивайло Кицов разказва за тях. “Това е четвъртата британска вълна след Beatles, Rolling Stones и Kinks. Идеолози, бунтари и вечни примери за борбата между поколенията, която..

публикувано на 01.03.21 в 09:10
Роберто Аланя (Руджеро) и Анджела Георгиу (Магда)

От архивите на Метрополитън опера – „Лястовичката“ на Пучини

Една малко представяна творба, станала известна с арията на Магда „Chi`il bel sogno di Doreta“, която изпълняват всички сопрани на конкурси и концерти. Записът, който излъчва програма „Христо Ботев“ е от 10 януари 2009 г. Действащи лица и изпълнители: • Магда, сопран – Анджела Георгиу • Руджеро, тенор – Роберто Аланя • Лизет, сопран – Лизет Оропеза..

публикувано на 28.02.21 в 08:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 7 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

публикувано на 27.02.21 в 17:45

„Фауст“ на Гуно – избрано от архива на Метрополитън опера

Спектакълът от декември 2011 г. е забележителен по много причини. На преден план в повечето публикации е коментирана режисурата: мрачна, с недоразвити идеи, несъответно „клинична“, но с интересни попадения. Дело на известния на Бродуей, носител на две награди Тони, филмов и театрален режисьор Дезмънд Маканъф. Критикувана и в същото време харесвана..

публикувано на 27.02.21 в 09:10
Пресконференция преди премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“

Операта „Сватбата на Фигаро“ се завръща на сцената в Русе

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание . След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и на художника Радослав Радославов. Ангажирани са само..

публикувано на 26.02.21 в 09:15