Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова книга на проф. Венцеслав Николов

Снимка: архив на Венцеслав Николов

Проф. д-р Георги Каприев ще представи книгата „Пазачът от Клапхолтал“ от Венцеслав Николов на 22 декември от 19 часа в Сити Марк Арт Център. Подобно събитие не може да остане без изпълнения на автора – известният виолончелист Венцеслав Николов, който е поканил Лилия Жекова и Калина Митева от ансамбъл „Силуети“, за да изпълнят пиеси от Шуберт, Бетовен, Чайковски, Хайдн, Равел и Дворжак.

Колкото до заглавието, ето какво пише Венцеслав Николов в едноименния разказ:
„Отново съм в Клапхолтал. Така се нарича това странно място на много известния остров Зилт – най- северната точка на Германия. Той е прочут като място за почивка на твърде богатите. Но тук, в Академията край морето идват съвсем други хора. Скрити между пясъчните хълмчета, те се учат да рисуват, да свирят, наслаждават се и изучават природата, слушат концерти, лекции. Под мен точно е концертната зала, свързана с толкова вълнения, срещи  и  различни преживявания  през  годините. От прозорец си виждам дюните отсреща, обрасли със съвсем ниската северна растителност и без нито едно дръвче. Приличат ми на истински алпийски пейзаж и трябва да си напомням, че не се намирам край Мюнхен, а на гордите 5-6 метра над морското равнище“.
И случките се нижат една след друга. Топли, човешки истории, които отвеждат на различни места у нас и по света, или някъде, където авторът се чувства щастлив.

„Венцеслав Николов пише изкусно, с мяра и вкус. Силата на писаното от него идва обаче най-вече от носещия го тон, от същинския му мотив. Без разкрасяване и без сантимент той чества чудото живот и неговия смисъл. Колекционира щастие, дарява го, извиква доброта. Този му именно талант го прави ако не уникален в литературата, то сравним едва с малцина“ – казва проф. Георги Каприев.

„Обичам да чета различни текстове, които се отличават – споделя Николов. То е като едно музикално произведение, в което ако има само бавни части как ще ги запомниш. Имаше такава симфония, която свириха в зала „България“ и Васил Казанджиев много духовито отбеляза накрая „А не ти ли стори малко бързо скерцото“. Симфонията се състоеше от три бавни части и аз нищо не запомних от тях. Това е и смисълът на симфониите на Бетовен например с това ярко разделение между първата, след това бавната част, скерцото и финала. Смисълът е в разнообразието“.

Разказите са създавани в продължение на две, три години. Решава да ги събере през лятото, което прекарва на любимото си село.
„Времето ми минава на три места. Някъде по чужбина с концерти, в София и на село. Това село ми дава много хубави преживявания и без него не мога да си представя живота... Моите съселяни или хората, които срещам са толкова различни, толкова естествени. Те ми дават кураж и да пиша за тях. Това положение, в което се намираме сега е съвършено ненормално. Много се надявам усмивката да се върне отново и смехът, и допирът“.
Затова е и поканата за концерта-представяне – за да сподели преди Коледа щастието от срещата и музиката. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 7 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

публикувано на 27.02.21 в 17:45

„Фауст“ на Гуно – избрано от архива на Метрополитън опера

Спектакълът от декември 2011 г. е забележителен по много причини. На преден план в повечето публикации е коментирана режисурата: мрачна, с недоразвити идеи, несъответно „клинична“, но с интересни попадения. Дело на известния на Бродуей, носител на две награди Тони, филмов и театрален режисьор Дезмънд Маканъф. Критикувана и в същото време харесвана..

публикувано на 27.02.21 в 09:10
Пресконференция преди премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“

Операта „Сватбата на Фигаро“ се завръща на сцената в Русе

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание . След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и на художника Радослав Радославов. Ангажирани са само..

публикувано на 26.02.21 в 09:15

„Лястовичката“, опера в три действия от Джакомо Пучини

Либрето: Джузепе Адами. Основата на либретото е текст на австрийските либретисти Алфред Вилнер и Хайнц Райхерт. Световна премиера: 27 март, 1917 г. В операта в Монте Карло. В Италия е представена на 2 юни 1917 г. в Театър Комунале, Болоня. Действащи лица: • Магда, сопран • Руджеро, тенор • Лизет, сопран • Прюние, тенор • Рамбалдо, баритон –..

публикувано на 26.02.21 в 08:40
Момент от репетицията на операта „Двамата свенливци“ от Нино Рота

За първи път в България операта „Двамата свенливци“ на Нино Рота

Операта е написана от известния филмов композитор в една поредица на Италианското радио за създаване на радиоопери. Под диригентството на Франко Ферара премиерата е на 15.11.1950 г. Либретото е по текст на Сузо Чекки Д'Амико. Постановката в Стара Загора ще бъде копродукция с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и е във връзка със сто..

публикувано на 25.02.21 в 18:25