Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова книга на проф. Венцеслав Николов

Снимка: архив на Венцеслав Николов

Проф. д-р Георги Каприев ще представи книгата „Пазачът от Клапхолтал“ от Венцеслав Николов на 22 декември от 19 часа в Сити Марк Арт Център. Подобно събитие не може да остане без изпълнения на автора – известният виолончелист Венцеслав Николов, който е поканил Лилия Жекова и Калина Митева от ансамбъл „Силуети“, за да изпълнят пиеси от Шуберт, Бетовен, Чайковски, Хайдн, Равел и Дворжак.

Колкото до заглавието, ето какво пише Венцеслав Николов в едноименния разказ:
„Отново съм в Клапхолтал. Така се нарича това странно място на много известния остров Зилт – най- северната точка на Германия. Той е прочут като място за почивка на твърде богатите. Но тук, в Академията край морето идват съвсем други хора. Скрити между пясъчните хълмчета, те се учат да рисуват, да свирят, наслаждават се и изучават природата, слушат концерти, лекции. Под мен точно е концертната зала, свързана с толкова вълнения, срещи  и  различни преживявания  през  годините. От прозорец си виждам дюните отсреща, обрасли със съвсем ниската северна растителност и без нито едно дръвче. Приличат ми на истински алпийски пейзаж и трябва да си напомням, че не се намирам край Мюнхен, а на гордите 5-6 метра над морското равнище“.
И случките се нижат една след друга. Топли, човешки истории, които отвеждат на различни места у нас и по света, или някъде, където авторът се чувства щастлив.

„Венцеслав Николов пише изкусно, с мяра и вкус. Силата на писаното от него идва обаче най-вече от носещия го тон, от същинския му мотив. Без разкрасяване и без сантимент той чества чудото живот и неговия смисъл. Колекционира щастие, дарява го, извиква доброта. Този му именно талант го прави ако не уникален в литературата, то сравним едва с малцина“ – казва проф. Георги Каприев.

„Обичам да чета различни текстове, които се отличават – споделя Николов. То е като едно музикално произведение, в което ако има само бавни части как ще ги запомниш. Имаше такава симфония, която свириха в зала „България“ и Васил Казанджиев много духовито отбеляза накрая „А не ти ли стори малко бързо скерцото“. Симфонията се състоеше от три бавни части и аз нищо не запомних от тях. Това е и смисълът на симфониите на Бетовен например с това ярко разделение между първата, след това бавната част, скерцото и финала. Смисълът е в разнообразието“.

Разказите са създавани в продължение на две, три години. Решава да ги събере през лятото, което прекарва на любимото си село.
„Времето ми минава на три места. Някъде по чужбина с концерти, в София и на село. Това село ми дава много хубави преживявания и без него не мога да си представя живота... Моите съселяни или хората, които срещам са толкова различни, толкова естествени. Те ми дават кураж и да пиша за тях. Това положение, в което се намираме сега е съвършено ненормално. Много се надявам усмивката да се върне отново и смехът, и допирът“.
Затова е и поканата за концерта-представяне – за да сподели преди Коледа щастието от срещата и музиката. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2021

1 август 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Увертюра към операта „Дон Жуан“, K.527. 3.07 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония кончертанте в Ми бемол мажор, K.364. Солисти: Стивън Коупс (цигулка) и Хиоби Сим (виола). 3.39 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония № 38 в Ре мажор, K.504, „Пражка“. Изпълнява..

публикувано на 30.07.21 в 08:15

Сатирата на Шостакович – „Райок“

„Райок“ е реплика на композитора на безумното ждановско Постановление за операта „Великата дружба“ от Мурадели от 1948 г. Постановлението дава нов тласък на развихрилата се с небивала мощ борба срещу формализма в съветската музика. Формализмът е, естествено, буржоазно, вражеско явление, което цели да съсипе съветския човек. Титаничната борба срещу..

публикувано на 29.07.21 в 08:05
Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов квартет

Посолството на Швейцария с концерт, подкрепящ младите музиканти

На 6 юли в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с подкрепата на Швейцарското посолство се състоя концерт, обвързан и с честванията по повод 100-годишнината на учебното заведение. „Много съм щастлива, че този концерт ще се състои, защото това е третият път, в който се опитваме да го организираме. Заради ситуацията с Covid ни се наложи да..

публикувано на 27.07.21 в 08:35
Васил Хаджигрудев като сайбър-пънк вожд

Васил Хаджигрудев в „Заедно след полунощ“

Поводът да поканим един от любимите ни контрабасисти от новата българска джаз вълна в последното издание на „Вавилонската фонотека“ (вторнишкото издание на „Заедно след полунощ“) преди едномесечната лятна ваканция, е минитурнето на триото ХАКО в София, Варна и Пловдив тази седмица (28-29-30 юли). ХАКО (България/Сърбия/Испания) е авангардна джаз..

публикувано на 26.07.21 в 17:24

Самобитният талант Патриция Копачинская

„Най-вълнуващият цигулар на нашето време“ е единодушното мнение на публиката след концерт на цигуларката Патриция Копачинская . Наричат я още „музикален екстремист“, заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог. „Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна..

публикувано на 25.07.21 в 07:35