Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова книга на проф. Венцеслав Николов

Снимка: архив на Венцеслав Николов

Проф. д-р Георги Каприев ще представи книгата „Пазачът от Клапхолтал“ от Венцеслав Николов на 22 декември от 19 часа в Сити Марк Арт Център. Подобно събитие не може да остане без изпълнения на автора – известният виолончелист Венцеслав Николов, който е поканил Лилия Жекова и Калина Митева от ансамбъл „Силуети“, за да изпълнят пиеси от Шуберт, Бетовен, Чайковски, Хайдн, Равел и Дворжак.

Колкото до заглавието, ето какво пише Венцеслав Николов в едноименния разказ:
„Отново съм в Клапхолтал. Така се нарича това странно място на много известния остров Зилт – най- северната точка на Германия. Той е прочут като място за почивка на твърде богатите. Но тук, в Академията край морето идват съвсем други хора. Скрити между пясъчните хълмчета, те се учат да рисуват, да свирят, наслаждават се и изучават природата, слушат концерти, лекции. Под мен точно е концертната зала, свързана с толкова вълнения, срещи  и  различни преживявания  през  годините. От прозорец си виждам дюните отсреща, обрасли със съвсем ниската северна растителност и без нито едно дръвче. Приличат ми на истински алпийски пейзаж и трябва да си напомням, че не се намирам край Мюнхен, а на гордите 5-6 метра над морското равнище“.
И случките се нижат една след друга. Топли, човешки истории, които отвеждат на различни места у нас и по света, или някъде, където авторът се чувства щастлив.

„Венцеслав Николов пише изкусно, с мяра и вкус. Силата на писаното от него идва обаче най-вече от носещия го тон, от същинския му мотив. Без разкрасяване и без сантимент той чества чудото живот и неговия смисъл. Колекционира щастие, дарява го, извиква доброта. Този му именно талант го прави ако не уникален в литературата, то сравним едва с малцина“ – казва проф. Георги Каприев.

„Обичам да чета различни текстове, които се отличават – споделя Николов. То е като едно музикално произведение, в което ако има само бавни части как ще ги запомниш. Имаше такава симфония, която свириха в зала „България“ и Васил Казанджиев много духовито отбеляза накрая „А не ти ли стори малко бързо скерцото“. Симфонията се състоеше от три бавни части и аз нищо не запомних от тях. Това е и смисълът на симфониите на Бетовен например с това ярко разделение между първата, след това бавната част, скерцото и финала. Смисълът е в разнообразието“.

Разказите са създавани в продължение на две, три години. Решава да ги събере през лятото, което прекарва на любимото си село.
„Времето ми минава на три места. Някъде по чужбина с концерти, в София и на село. Това село ми дава много хубави преживявания и без него не мога да си представя живота... Моите съселяни или хората, които срещам са толкова различни, толкова естествени. Те ми дават кураж и да пиша за тях. Това положение, в което се намираме сега е съвършено ненормално. Много се надявам усмивката да се върне отново и смехът, и допирът“.
Затова е и поканата за концерта-представяне – за да сподели преди Коледа щастието от срещата и музиката.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05