Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Краси Петров: Разследващата журналистика липсва на обществото ни

Краси Петров
Снимка: личен архив

"За да се занимаваш с разследваща журналистика в България трябва или да имаш голяма, силна медия зад гърба си, или да си безразсъдно смел. Аз очевидно ще съм второто." Краси Петров, създател на фейсбук групата „Свободен електрон“ и от скоро член на АЕЖ – България, разказва в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ защо иска да се занимава с разследваща журналистика, без зад гърба му да има голяма медия.

"Реших да започна да се занимавам с разследваща журналистика, защото именно разследващата журналистика липсва на обществото ни. Ако имаше силна и безпристрастна полиция, от такова звено нямаше да има нужда, но ние нямаме такава полиция. 

Журналистиката трябва да е смела и безпристрастна, но имам чувството, че много от кадърните журналисти нямат самочувствието да се опълчат, когато срещу тях застане някой с милиарди. Също така проблем е, че обществото не застава зад журналистите. А никой не е по-силен от милиони хора, ако те застанат зад гърба ти, когато защитаваш техния интерес. За съжаление и съдебната система, и управляващите – не само тези сега, винаги ще могат да направят така, че добро разследване да остане само в спомените. Но аз съм оптимист, защото все повече млади хора искат да знаят истината.“

Цялото интервю с Краси Петров можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“. Първият въпрос касае разноските в съдебното производство . Той е зададен от Елица Попова от Карлово. Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по..

обновено на 16.04.21 в 14:39
д-р Десислава Каменова, адвокат

Медиацията и невербалната комуникация

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат,  е посветена  на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда.  Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при..

обновено на 16.04.21 в 12:46
инж. Богдан Милчев

Инж. Богдан Милчев: Пътната безопасност не е приоритет на нито една институция

Пътната обстановка в страната –  поглед към изминалата година. Инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира в “Нашият ден“ пътната ситуация в момента. Има ли спад на ПТП “Има почти незначителен спад в ПТП, но в същото време, това което ни показва статистиката, е – нечувано за всички времена на статистиката..

публикувано на 16.04.21 в 11:45
Милен Цветков

Как продължава делото за смъртта на Милен Цветков

С разпит на свидетели продължи делото за смъртта на Милен Цветков – журналистът и телевизионен водещ загина преди една година при тежка катастрофа, предизвикана от 23-годишния Кристиан Николов.  Очевидци на инцидента и близките на Кристиян дадоха показания на 15 април . Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Великова ...

публикувано на 16.04.21 в 09:43
Георги Киряков

Председател на НС с мнозинство от партиите на протеста е голямата новина

Коя беше новината от първото заседание на 45-ото Народно събрание? Как ще изглеждат следващите парламентарни месеци? Какво ни казва Борисов с подадената неприсъствено оставка? Темите коментира в “Нашият ден“ политологът Георги Киряков : “ Новината беше изборът за председател на Народното събрание с мнозинство от партиите на..

публикувано на 16.04.21 в 09:05