Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Перник, неговите състави, раздутия щат и милионите

Снимка: @dvoreca.pernik

В началото на минала седмица кметът на гр. Перник Станислав Владимиров предизвика огромна изненада и суматоха със заявление, публикувано в сайта „За Перник“. В социалните мрежи не много активно, но доста агресивно, беше подхванат мотивът за общинските пари, харчени, за да бъдат поддържани различни културни институции – театрални трупи и музикални състави. Разбира се, всяко населено място има право да избира колко и какви културни институции да финансира.

На сайта на Двореца на културата може да се намери подробна справка за имената и броя на ангажираните изпълнители в отделните състави. Има вероятност да има и грешка, но прегледът показа следното:

• Камерен оркестър „Орфей“ с диригент Райчо Христов – 15 инструменталисти. Съществува от 1975 г.;
• Драматичен театър „Боян Дановски“ – 8 актьори, 12 души администрация и технически лица, зам.-директор, директор Иво Горчев. Съществува от 1919 г.; 
• Духов оркестър – 12 музиканти, диригент Трифон Трифонов. Съществува от 1902 г.;
• Народен оркестър – 6 музиканти, диригент Венцислав Андонов. Съществува от 1959 г.;
• АНПТ „Граовска младост“ – хор и танцов ансамбъл. Съществува от 1958 г.;
• Хор „Иван Топалов“ с диригент Антоанета Георгиева. Съществува от 1987 г.

С писмо до кмета актьорът и председател на Съюза на артистите Христо Мутафчиев защити изпълнителите: 
„Не мисля, че общинската власт в Перник е избрала подходящ момент, за да оптимизира средствата, които отделя за културата на града!
Намирам за цинично поведението на кмета, който решава човешки съдби, изхвърляйки на улицата немалко на брой професионалисти, занимаващи се с изкуство и то в ситуация, в която целият свят е в криза, и душите и съзнанието на хората са безкрайно потиснати заради здравето на близките им, заради трудностите, които изпитват, докато се чудят как да опазят семейния бюджет.
Не разбирам защо, когато държавата прави всичко възможно да намали броя на безработните, кметът на един град се опитва да увеличи тази статистика. В подобна ситуация е необходимо да се организира първо диалог, в който да се чуят експертни мнения, да се чуят позициите на всички граждани и ангажирани в сектора. Ако аз бях на мястото на кмета, щях да започна с промени в управлението на двата института.
Мъдрият управленец не трябва да е само администратор!“

Отговорът на г-н Владимиров беше отново на цитирания сайт.
„Перничани дават над 1 милион лева годишно за култура, но не получават такава. Всеки един лев ще продължава да отива за култура, но ще го получават хората, които реално произвеждат спектакли – балет, опера, театър, концерти. Това е разликата. Нито един лев няма да бъде пренасочен на друго място. Засилваме културният живот на Перник.
Искам да кажа на г-н Мутафчиев, че Пернишкият театър няма спектакъл от 2016 година. Но всеки месец получава издръжка и заплати. Това нормално ли е? Говорим за стотици хиляди лева годишно. Моите уважения към г-н Мутафчиев, но ако дойде и се запознае в детайли със състоянието в Перник, ще се съгласи с мен.
Ние не сме богата, а най-бедната община в Европа. Не можем да си позволим да даваме милиони лева без покритие. Освен друго, това е престъпление. Всеки лев е ценен. Но не парите са водещи, а това, което получават зрителите. Хората са ме избрали, за да извърша ускорено развитие на Перник, не ме е страх от реформи, а точно обратното. И да – сега е най-подходящият момент за реформи в Двореца на културата – когато правим основен ремонт на сградата и когато животът ни, заради пандемията, наложи ограничения в сектора.
Не бягам от дебат – напротив, имам железни доводи за всяко едно трудно решение. Аз съм кметът, който ще направи най-много за културата в Перник, въпреки огромния недоимък на Община Перник. Ще стартираме догодина с най-богатия културен афиш за областен град. Но преди това е нужна тежка реформа. Перничани ме подкрепят в тази реформа и ще я довърша докрай“.

Необяснимо е обаче обръщението, което си позволяват колегите от сайта, наричайки г-н Владимиров Станката – прякор, който не носи никакво уважение, независимо дали подкрепяш или не. Това име се използва и в много от материалите, когато става дума за кмета.

Пак на сайта, веднага след като се отвори, има анкета с въпрос, който е зададен не много адекватно.
„Да продължи ли кметът (написано е кмета) на Перник реформата в областта на културата?“ Опциите са две:
1. Да, твърдо подкрепям! Нека махне неработещите звена и всяка седмица в Перник да има културно събитие.
2. Не, искам да запази досегашната структура на театъра и оркестри в Перник.

До 20 декември бяха гласували 3139 души. От тях 2779 са гласували за първото предложение, а 367 за второто. Не е ясно дали всички те са жители на Перник.

Още нещо, което прави впечатление. На сайта на Културния дом може да се открият няколко обяви за концерти и спектакли, които са отменени заради пандемията. Това е концертът на камерен оркестър „Орфей“ за 8 ноември от 11 часа. Същевременно е отбелязано участието на духовия оркестър в празника на града на 19 октомври, както и откриването на сезона на камерния оркестър с концерт на 18.10. На 4.10 АНПТ гостува в с. Зидарци. На 6 септември в Деня на съединението духовият оркестър има концерт пред Културния дом. В парка пред дома пак този духов оркестър закрива миналия сезон (датата не е посочена), свирят и на откриването на паметен знак на Иван Вазов на 30 юли. Заключителен концерт на миналия сезон има и фолклорният състав.

С мотото „Здравей, лято!“ в парка има серия от концерти на духовия състав на 7, 9, 14, 16, 23 и 28 юли. В раздел Галерия на сайта на Двореца на културата с много снимки могат да се проследят концертите още от 2013 г. И публика има и то много. Дали столичните общински състави могат да се похвалят с подобна аудитория?

Отделен сайт има Общинският драматичен театър „Боян Дановски“. Могат да бъдат открити шест заглавия, с участието както на актьори от театъра, така и на гостуващи. За жалост няма програма коя постановка, кога е играна, но има два спектакъла, планирани за декември – 8 и 14.

За да се разбере кой крив, кой прав в предаването „Време и половина“ представиха гледните точки на кмета Станислав Владимиров и на Райчо Христов, диригент на камерен оркестър „Орфей“. Потърсен беше и Иво Горчев, директор на Театър „Боян Дановски“, но той каза, че е имал среща с кмета (на 17.12), предпочита да не говори, но ще направи концепция за бъдещото развитие на театъра, чийто ръководител е от шестнадесет години. Той сподели само, че г-н Владимиров е наградил трупата във връзка с нейния юбилей.

В разговора с Райчо Христов той сподели, че е удивен от толкова агресивното изказване на г-н Владимиров „когото ние подкрепяме и много уважаваме“. Той обясни и технологията на съставяне на плана на отделните състави. Всеки предлага своята програма, която се изпраща до директора на Двореца на културата г-н Петьо Фетфов, който я изпраща на г-н Стефан Кръстев, заместник-кмет култура и образование, който я одобрява, допълва в зависимост от общинския график и се изпълнява. „В прекрасни отношения сме с г-н Кръстев, който идва на всичките ни концерти“. 

В звуковия файл чуйте разговора на Светлана Димитрова с Райчо Христов.

Специален събеседник беше и кметът на Перник Станислав Владимиров. На въпроса дали въпреки трудните въпроси за решаване, белязали началото на мандата му е поискал среща с ръководителите на общинските състави и с ръководството на Двореца на културата, за да определят насоките на развитие, стана ясно, че такава среща не е имало. Не е поискал и концепции от тях за проекти и предложения. Това е станало едва след неговото изказване на 14 декември. За малко се е срещнал с г-н Фетфов, както и с г-н Горчев. Г-н Владимиров обясни, че не би могъл да закрие театъра, в създаването на който е участвал прадядо му, както и духовия оркестър, създаден в началото на миналия век. „Перник се е славел в близкото минало с изключително богат културен живот. И това нещо не само че трябва да бъде възстановено, ами трябва да бъде надградено“.

В следващия един месец ще се водят разговори с всички заинтересовани лица. Очакват се техните виждания за съставите, които ръководят.

„Културата е може би едно от нещата, което дава най-голяма енергия в един град, така че ние сме изключително амбицирани, ръководството на Общината, след края на мандата Перник да е с най-добрия културен живот... Много е важно да видим кой може да управлява правилно тези средства, кой може да създаде ясна визия и концепция за цялостното развитие на културата в Перник... Следващият един месец ще чакам концепция не само от сегашните ръководители, но и от всички тези, които желаят да творят...“.  На сайта на Общината ще бъде обявен проектобюджетът, в който перото за култура ще бъде доста по-различно от досегашното. Предстои ремонт на Двореца на културата – както отвън, така и отвътре, тъй като на някои места не е обновяван от построяването му.


Освен тези разговори със засегнатите страни на сайта на Общината е обявена и програмата за работата на Общинския съвет в Перник за периода от 1.06 до 31.12.2020 г. но освен обявяването, че има правомощия да „приема стратегии, прогнози, програми и планове за развитие на община Перник, прави предложения за административно-териториални промени, засягащи територията и границите ѝ, приема решения за създаване и одобряване на устройствени планове и техни изменения. Създава възможност за контрол, като проследява ефективността и ефикасността на приходите и разходите на Община Перник, осъществява конститутивни, финансови и стопански, организационно-административни и териториални, социално-икономически функции по отношение на: Културата на територията на община Перник“ – до този момент няма нито един знак, че има нещо нередно в културата на общината. Има обяви за конкурси за управители на общинските търговски дружества, за избор на техни контрольори, за управление на общинската собственост, изпълнението на бюджета и още много други важни за общината теми, но нито дума, че в управлението на културните институции има проблем.

И тъй като това е само началото на един по-продължителен разговор, поставено е началото. Ще следим развитието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Дворец на културата - Перник

Пернишкият кмет преразпределя около 1 млн. лева в сферата на културата

Едно съобщение от седмицата разтревожи културната общественост – че кметът на Перник Станислав Владимиров преразпределя около 1 млн. лева в сферата на културата. Тези средства досега са били изразходвани предимно за заплати и осигуровки на членовете на..

обновено на 18.12.20 в 16:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

 Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и..

публикувано на 26.04.24 в 13:28

Кои са важните "други" в живота ни

"Значимите други в живота на човека" е изследване на д-р Надя Колчева, психолог и преподавател в НБУ, което проследява основните фактори, които влияят на начина, по който взаимодействаме с хората около нас. "Началото на живота на човека наистина е..

публикувано на 26.04.24 в 13:15