Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледно пътешествие в света на органа

Велин Илиев
Снимка: sofiaphilharmonic.com

В празничната Рождественска вечер на 25 декември предаването „Български изпълнители“ кани верните си почитатели на вълнуващо музикално пътешествие в света на най-величествения музикален инструмент – не само поради мащабите, но и със силата на звука и богатството на многобройните тембри. Това е всепризнатият цар на инструментите – органът, а наш пътеводител е един от най-изявените български майстори на този инструмент и член на Софийската филхармония – органистът Велин Илиев.

Роден в София, Велин Илиев завършва НМУ „Любомир Пипков“ в класа по пиано на Людмила Яковлева. След като печели стипендия, заминава за Бърно (Чехия), където учи орган при чешката органистка проф. Алена Весела в музикалната академия „Леош Яначек“. Дипломира се с отличие през 1980 г. с абсолвентски концерт и теоретична работа на тема „Специфика на свиренето на орган“. Носител е на почетен диплом от Втория международен  органов конкурс „Антон Брукнер“ в Линц (Австрия) през 1978 г. В периода 1980-1995 г. посещава майсторски курсове в Чехия, Австрия, Швейцария и Белгия, където работи с известните органисти Лионел Рог, Ги Бове, Гастон Литез, Михаел Шнайдер и Алмут Рьослер. От 1983 г. е част от състава на Софийската филхармония и НФХ „Светослав Обретенов“. Велин Илиев е организатор и изпълнител на цикъл концерти в зала „България“, като всеки сезон представя солови и ансамблови творби за орган. Водил е и класове по орган в АМТИИ – Пловдив и в Югозападния университет в Благоевград. Интересите си към устройството на органа допълва със специализация в световноизвестната органостроителна фирма „Orgelbau-Walcker“.

Освен увлекателния разговор с Велин Илиев, в предаването от 23 часа ще звучи и прекрасна органова музика от Йохан Себастиан Бах, Йохан Кристоф Пезел, Никола дьо Грини, Луи Никола Клерамбо, Морис Грийн, Уилям Бойс, Цезар Франк и Артин Потурлян.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20