Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духовният подвиг на свети архидякон Стефан

Снимка: архив

Призованият на съд първодякон, изпълнен с вяра и духовна сила, произнася знаменитата си реч в синедриона. Като се превръща от обвиняем в обвинител, той посочва всички благодеяния и добрини, които Бог е извършил за еврейския народ.

Изпълнен с Дух Свети, доказва, че убитият от тях Христос е истински Месия и като получава Божествено видение, извиква: "Ето, виждам небесата отворени и Син Човечески да стои отдясно на Отца." След тези думи всички се нахвърлят против него и го извеждат извън града в Йосафатовата долина, където го замерват с камъни. Като се моли на Бога да приеме духа му, първомъченикът издъхва с думите: "Господи, не зачитай им този грях." Колко искрена вяра и силен дух се крият зад тези думи, всеки може сам да прецени. За подвига на св. архидякон Стефан – разговор със отец Стефан Стефанов от русенския храм „Св. Николай“.

С Никола Антонов, солист в най-добрите църковни хорове, които води и работилница за Източно църковно пеене в храма "Рождество Христово" в столичния квартал „Младост“, разговар за отминалия празник на Рождество за песнопенията, свързани с него.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25

Росена Добрева: За толерантността и спасяването на българските евреи

16-годишната  Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели  Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. За човечността, толерантността и героизма на българите в спасяването на..

публикувано на 20.07.24 в 10:30
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Ан-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Ан-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София. След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме..

публикувано на 19.07.24 в 11:35