Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Новков: Програма "Христо Ботев" винаги е имала точното око на мярата на журналистическото творчество

50 години програма "Христо Ботев"

Светлана Димитрова: Радиото винаги си намира път

Програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ на БНР честват 50-годишен юбилей, който ще бъде отбелязан с подкаст и дигитална фотоизложба. „Хоризонт“ посреща годишнината си с нови сигнали, а „Христо Ботев“ планира за нея поредица от празнични предавания.

От 4 януари 1971 година Втора програма на Българското национално радио носи името „Христо Ботев“. В годините след демократичните промени (през декември 1992 г.) съществуващите дотогава програми „Знание“ и „Орфей“ на БНР са преструктурирани и програма „Христо Ботев“ поема техните характеристики и функции. Така тя се развива и утвърждава като най-голямата и основна българска медия за култура, образование, класическа и други жанрове музика в радиоефира. Освен студийната продукция, която е уникална в радиосредата у нас, програмата продуцира български драматургични и литературни произведения, в рамките на „Запазена марка Радиотеатър“. Предава всички по-значими сценични прояви в областта на музикалната класика и фолклора у нас и в чужбина, а също знакови спектакли от българския и международен културен живот. Програмата излъчва редовно концертите на съставите на БНР. Програма „Христо Ботев“ е дългогодишен организатор на национални и международни конкурси в областта на литературата, драматургията, забавната музика, фолклора, хумора, детското творчество, както и на хората в неравностойно положение.

"Българската култура в момента е в едно забележително състояние на подем, независимо от извънредните условия, в което творците са поставени... именно това отразява и коментира основно програма "Христо Ботев" на БНР", каза директорът на програмата Митко Новков. 

"Програма "Христо Ботев" звучи органично и автентично и ние можем да се гордеем, че работим в тази програма. Разликата между новите медии и "Старата къща" БНР е в това, че в цялото радио и всички негови програми най-силното нещо е редактирането и прецизирането на всички предавания и радиоматериали, така че да отразяват само истински случили се събития с абсолютна точност... и това е в основата на доверието в тази медия", каза още Митко Новков и подчерта:

"Програма "Христо Ботев" винаги е имала точното око на мярата на журналистическия труд и на журналистическото творчество, докато в новите медии като че пропускат тази мяра. И мисля, че точно тук е шансът на радиото да бъде водещо в съвременния информационно-медиен свят, а именно със своя висок професионализъм и с високото качество на своята редакторска работа."

Главният редактор на програма "Христо Ботев" Светлана Димитрова отправи своето послание към колегите и слушателите. Тя мечтае за една музикална радиопрограма.

"Иска ми се хората, които ще правят радио след 50 години, да нямат тези преживявания, които ние имахме. Радиото е най-обществената медия и най-бързо реагира на всичко, което става по света. Ние вече цяла година сме затворени... като музикант не мога да приема, че Новогодишният концерт се проведе без публика... Хората на изкуството се чувстват изключително зле. Но тази година ни даде един урок – когато сме заедно, можем да преодолеем всичко, слава богу. Не можеш да предположиш какво ти носи бъдещето, но ми се иска то да бъде хубаво, да бъде изпълнено с красиви преживявания. И трябва да има радио на всяка цена, защото това е медията, която има бъдеще. Радиото винаги си намира път." 

Чуйте повече в звуковите файлове.


Вижте журналистите, които са били директори на програмата от създаването ѝ до днес.

Химн на програма "Христо Ботев" по повод 50-годишния юбилей – музика Стефан Димитров, текст Иван Тенев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Екипът на

Главен герой – Екипът на "Нашият ден"

Главният герой на днешното предаване "Нашият ден" е Екипът – тези хора, които правят предаването. Чуваме в ефира техните гласове – всички колеги са главни герои днес, защото програма "Христо Ботев" именно днес навършва 50 години . Всички наши гласове..

обновено на 04.01.21 в 11:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за..

публикувано на 20.07.24 в 08:25

Росена Добрева: За толерантността и спасяването на българските евреи

16-годишната  Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели  Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско..

публикувано на 20.07.24 в 10:30
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Ан-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да..

публикувано на 19.07.24 в 11:52

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на..

публикувано на 19.07.24 в 11:35