Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артравносметка на няколко български художници

Измина една сложна, особена 2020 година, която няма как да не бъде белязана от изпитанията на времето и новите предизвикателства. Ето какво мислят няколко български художници, които през годината са се изявявали и представяли свои проекти по различни места в Европа и у нас. 

Юлия Петрова прави за "Артефир" импровизирана анкета с няколко от тях. Разбира се, има и „френска връзка“ – защото Николай Панайотов разпределя времето си между София и Париж, Нина Ковачева и Валентин Стефанов – повече време живеят и работят в Париж, също реализираха няколко свои идеи в чужбина, Вихрони Попнеделев стана носител на наградата на името на „Захари Зограф“ и представи няколко свои изложби, а Станислав Памукчиев ще се запомни със самостоятелната си изложба „Рисунки в изолация“ и кураторския си проект „Невидимото“.

Ето тяхната равносметка за изминаващата година и надеждите и проектите за новата: анкета с Николай Панайотов, Вихрони Попнеделев, Нина Ковачева и Валентин Стефанов и Станислав Памукчиев – в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00