Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за Камен Чанев

| обновено на 09.01.21 в 15:17
Снимка: @State Opera - Stara Zagora

Съботната оперна вечер е посветена на паметта на Камен Чанев, чиято загуба разтърси оперния свят у нас. В тази ужасяваща с абсурдността си година, това беше невероятно тежък удар. На 4 януари се навършиха 40 дни.

Винаги съм се радвала на успехите на този наш певец. Още от първия спектакъл, в който го гледах, той направи незабравимо впечатление със слънчевия си тембър, с увереността и артистичността си на сцената. Последваха още много спектакли и концерти, срещи преди спектаклите и след тях. Така постепенно опознах не само твореца, но и човека – мил и добър приятел, открит, създаващ усещане за сигурност. И сега виждам кротката му усмивка, топлината в очите и спокойствието. Увереност и спокойствие – вероятно това са двете най-изявени качества на Камен. Точно с тях той печелеше и публиката – колко много спектакли съм преживяла с него – той винаги знаеше какво прави, как да го направи и го правеше много хубаво. На сцената в операта, на концертния подиум или на откритите летни театри Камен Чанев щедро раздаваше огромния си талант. Граф Алмавива, Марио Каварадоси, Пинкертон, дон Карлос, Радамес, Херцога, Канио, Калаф той претвори в десетки спектакли с различни партньори, оперни състави и диригенти.


Тази вечер (9 януари, от 20 часа) ще чуете част от записите на някои от неговите коронни роли, записи осъществени през различни години от неговата кариера. Ще има и студийни записи под диригентството на Лучано Ди Мартино, Ивайло Кринчев и Борис Спасов, както и фрагменти от:
• „Севилският бръснар“ на Росини спектакъл на Софийската опера от 1996 г. с диригент Емил Табаков и с Камен Чанев (граф Алмавива), Петър Петров (д-р Бартоло), Ирена Петкова (Розина), Николай Добрев (Фигаро).
• „Тоска“ на Пучини спектакъл в Стара Загора от 2014 г. с диригент Диан Чобанов с участието на Таня Иванова (Тоска), Камен Чанев (Каварадоси), Александър Носиков (Анджелоти).
• „Дон Карлос“ на Верди от София през 2015 с диригент Григор Паликаров с участието на Камен Чанев (Дон Карлос), Нико Исаков (Родриго), Габриела Георгиева (Елизабет) и Даниела Дякова (Еболи).
• „Трубадур“ на Верди от София през 2019 г. с диригент Лоран Кампелон и с участието на Кирил Манолов (граф ди Луна), Камен Чанев (Манрико), Габриела Георгиева (Леонора), Гергана Русекова (Азучена).
• „Отело“ на Верди от 2020 г. с диригент Ивайло Кринчев и с участието на Таня Иванова (Дездемона) и Камен Чанев (Отело).

За срещите на сцената и в живота ще споделят баритонът Кирил Манолов, диригентът Найден Тодоров, преводачът Снежина Здравкова, сопраните Александрина Пендачанска и Татяна Шиварова и режисьорът Огнян Драганов.

Сигурна съм, че още много топли спомени и ласкави отзиви могат да бъдат разказани за него. Нека многобройните му партньори не се обиждат. Зная, че всеки един от тях е преживял незабравими моменти с този наистина прекрасен творец и човек. Да запазим слънчевата му усмивка в сърцата си, усмивката разтворила се и в незабравимия му глас. Обичаме го и както всички казаха никога не ще говорим за него в минало време, защото той е с нас със записите, които имаме.

Чуйте спомените им, както и избрани студийни записи, осъществени със Симфоничния оркестър на БНР в Първо студио.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 години от премиерата на филма The Doors

The Who, група белязала с творчеството си цяло едно поколение, днес има празник. На 1 март е роден вокалът на групата Роджър Долтри. В “Нашият ден“ музикалният журналист Ивайло Кицов разказва за тях. “Това е четвъртата британска вълна след Beatles, Rolling Stones и Kinks. Идеолози, бунтари и вечни примери за борбата между поколенията, която..

публикувано на 01.03.21 в 09:10
Роберто Аланя (Руджеро) и Анджела Георгиу (Магда)

От архивите на Метрополитън опера – „Лястовичката“ на Пучини

Една малко представяна творба, станала известна с арията на Магда „Chi`il bel sogno di Doreta“, която изпълняват всички сопрани на конкурси и концерти. Записът, който излъчва програма „Христо Ботев“ е от 10 януари 2009 г. Действащи лица и изпълнители: • Магда, сопран – Анджела Георгиу • Руджеро, тенор – Роберто Аланя • Лизет, сопран – Лизет Оропеза..

публикувано на 28.02.21 в 08:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 7 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

публикувано на 27.02.21 в 17:45

„Фауст“ на Гуно – избрано от архива на Метрополитън опера

Спектакълът от декември 2011 г. е забележителен по много причини. На преден план в повечето публикации е коментирана режисурата: мрачна, с недоразвити идеи, несъответно „клинична“, но с интересни попадения. Дело на известния на Бродуей, носител на две награди Тони, филмов и театрален режисьор Дезмънд Маканъф. Критикувана и в същото време харесвана..

публикувано на 27.02.21 в 09:10
Пресконференция преди премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“

Операта „Сватбата на Фигаро“ се завръща на сцената в Русе

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание . След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и на художника Радослав Радославов. Ангажирани са само..

публикувано на 26.02.21 в 09:15