Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Буруджиева: Всичко зависи от избирателната активност, никой не знае каква ще е тя

Важно е да има адекватен на ситуацията Изборен кодекс

| обновено на 08.01.21 в 11:41
Снимка: БГНЕС

Цялата година ще бъде много знакова. Политиците ще проявят максимална активност, а пък гражданите по-скоро ще искат не да стават свидетели на скандали, а на решени проблеми. Така коментира ситуацията в "Нашият ден" политологът доц. Татяна Буруджиева.

"Политическата активност ще бъде насочена към изборите тази година имаме два избора. И двата ще бъдат под знака на Covid кризата, независимо от това дали ще имаме локдаун или свободно придвижване. Ефектите на това, което преживяхме през 2020-а, са по-дълбоко в съзнанието и психиката на хората. Годината ще е интерсна от гледна точка на отговорите, които ще дадат политиците на абсолютно новата ситуация. Засега това са старите отговори."

Консултациите на президента Радев – навременни или закъснели

"Разговорът е за това как си организираме изборите. Месец по-рано или по-късно – това са един шамански истории... колко ще влязат в парламента, кой колко ще изкара. Подобно безотговорно говорене не отива на социолозите и политолозите. По време на избори има смисъл от подобни разговори и прогнози едва когато се обяват изборите и хората влязат в режим на мислене. Крайно некоректно е. Това са нелепи неща." 

Всичко ще зависи от избирателната активност и никой не може да каже колко ще е тя – категорична е Буруджиева. "Когато алтернативата не е фокусирана на едно място, трудно може да се постигне някаква промяна. Ниска бариера, но и ниска избирателна активност."

Вотът в чужбина

"Всичко зависи от конкретните условия в дадена държава. Ако зависи от мен, бих дала възможност за гласуване по пощата."

Необходими поправки в Изборния кодекс

"Видяхме, че в Изборния кодекс няма текстове, които да отразяват ситуацията. Може би все още има време комисията за поправките в Изборния кодекс спешно да обсъди с експерти за записване на текстове, които да направят адекватен на ситуацията Изборен кодексТова трябва да се съобрази с вече разписаните протоколи от страна на здравните власти – за достъпа до секциите, за допълнителни стаи... – става въпрос законодателство. Изборите трябва да бъдат в синхрон със законите. Да не говорим за използването на медиите – свързано е и с финансирането на партиите. Ето, имаше избори в Португалия, в Румъния... не е нужно да откриваме топлата вода."

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16