Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Ирина Вълчанова: Истинската инвестиция е да привлечеш децата от малки като слушатели

Ирина Вълчанова
Снимка: Здравко Петров

В месеца на програма „Христо Ботев“ в “Нашият ден” главен герой е Ирина Вълчанова – зам. главен редактор в програма „Хр. Ботев“ на БНР, ръководител на Детската редакция и един от създателите на детския сайт на БНР.

"Моята първа среща с радиото е била в невръстните ми детски години, когато слушах вечерната приказка на "Крилат Вятърко" от едно радио, което имаше зелено око. Стар радиоапарат. Аз си мислех, че от там ме наблюдават. Била съм 4-5-годишна. Апостол Карамитев четеше приказката... И двамата ми родители са свързани с радиото – баща ми е един от основоположниците на радиотеатъра, майка ми беше режисьор. Аз ходех понякога с тях в радиото. Най-интересно ми беше студиото – което е забранено за влизане и което има светофар отпред и вътре.

По-късно постъпих в детската радиогрупа. Тогава приемаха деца с изпит, обучавах ги на правоговор, на четене на разни материали. Идеята беше да участваме в различни предавания – ние влизахме да работим за радиото. Изискванията бяха доста строги. Водеше я Слава Матова. Това си беше абсолютна школа за поведение пред микрофон. Тази школа ме заведе на първата ми истинска среща с Апостол Карамитев, когато заедно четохме "Бърканица в приказките на Джани Родари". Аз бях страшно уплашена. Апостол Карамитев беше доста строг на вид, но когато се усмихнеше, имаше много тънко чувство за хумор, просто се разтапях. Имах възможност да разбера колко добър, сърдечен човек и приятен за общуване. 

После Сашо Авджиев ме покани като събеседник – в ролята ми на млад учител (по разпределение). И когато приключихме, той ме попита "Ти докога ще преподаваш?". Този въпрос ме накара да се замисля. Той ми каза, че предстои конкурс за човек в Детска редакция – тогава най-голямата редакция на радиото – 17-18 души. Явих се на този конкурс – не ме взеха веднага. Всеки от нас минаваше през всички възможни обучения. Имаше много рубрики – работила съм какво ли не в тях. Освен воденето, ние обикаляхме и България – имахме предавания пред публика в големи зали, всичко беше на живо. Работа колкото журналистическа, толкова и актьорска.

Детският сайт ни беше голяма мечта – трудно стигнахме до нея, но успяхме. Това се случи преди 4 години. Детското.БНР има доста фенове и ние сме горди с това. Това е истинската инвестиция – да привлечеш децата от малки като слушатели."

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спирка София през 70-те година на XX век

Изложба " Спирка София’70 " с архивни фотографии от Панайот Бърнев в пространството за изкуство DOT София канят публиката между 3 септември и 5 октомври на разходка в един от най-колоритните района на столицата – Женския пазар. Фотографската експозиция поставя началото на серия от събития, свързани с опознаването и документирането на района, в..

публикувано на 01.09.24 в 08:55
Иван Теофилов

Иван Теофилов представя на "Аполония" "Детелина на хаоса" и "Антология на българския символизъм"

Тази вечер в Художествената галерия на Созопол, в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония", е представянето на поета Иван Теофилов и неговите книги "Детелина на хаоса" и "Антология на българския символизъм". "Антология на българския символизъм" излиза през 1995, но от години е с изчерпан тираж. Това е нейното второ издание, за което Георги..

публикувано на 30.08.24 в 19:35
Директорът на Фондация

Българската телеграфна агенция е носител на наградата "Аполон Токсофорос"

Българска телеграфна агенция (БТА) е носител на наградата "Аполон Токсофорос" на Фондация "Аполония".  Статуетката връчи изпълнителният директор на Фондация "Аполония" Маргарита Димитрова на генералния директор на БТА Кирил Вълчев по време на официалното откриване на Празниците на изкуствата "Аполония" 2024.  Ето какво сподели в "Артефир" директорът..

публикувано на 30.08.24 в 19:00

Есен се задава

В редакция "Хумор и сатира" сме едни от първите, които улавят задаващата се есен, но това не може да помрачи лятното ни настроение. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ви предлагаме няколко летни сюжета: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос",  изпълнени от Тодор Колев, чийто 85-и рожден ден..

публикувано на 30.08.24 в 15:49
Цвета Софрониева

Цвета Софрониева: За красотата в грозното и потребностите на душата

Гост в "Нашият ден" е Цвета Софрониева – автор на поезия, проза, драматургия и есеистика. Софрониева е следвала физика в Софийския университет и има докторат по научна и културна история. Специализира в Кеймбридж, в Калифорнийския университет и в Чикаго. Авторката твори на български, английски и немски и е превеждана на 22 езика. Поетичното..

публикувано на 30.08.24 в 09:25