Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христовата светлина

Снимка: vidinskamitropoliya.com

Тъмна и мъчителна нощ бе настанала над цялата земя. В мрака на езичеството и на греха проблясва Божията светлина след въплъщението на Сина Божи. Изпълва се времето и чрез раждането, живота и делата на Обещания Месия, както се казва в евангелското четиво от неделята след Богоявление – „народът, който седеше в мрак, видя голяма светлина, и за ония, които седяха в страна и сянка смъртна, изгря светлина“. Неслучайно този текст се чете точно в неделята след Богоявление. Той е в пряка връзка с отминалите светли празници на Рождество и Богоявление. 

Мнозина напускат мъчителния мрак и тръгват след изгрялата светлина, за да имат светла мисъл, светло сърце и светли дела. Те вече не са участници в „безплодните дела на тъмнината“. Тях св. Ап. Павел съветва да надянат оръжието на светлината. Какво е това оръжие? Христос го използва при Своята борба със злото в света и то бе оръжието на истината, любовта, мира. С него Той победи света. С него и Неговите последователи трябва да продължат борбата си със злото. Тези от нас, които в живота си служат с това оръжие ще останат винаги „чеда на светлината“.

С
Калин Михайлов е разговорът за началото на Христовата проповед, за отминалото Богоявление, за връзката на Иисус Христос със св. Йоан Кръстител и за новата му книга „Забравената мая“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нина Кирилова: Човек може да успее навсякъде

Нина Кирилова е от онези млади хора, които няма как да не ти направят впечатление. Познават се по будния дух, активността си и положителната емоция, която носят в себе си. Но това в повечето случаи не стига. Самата Нина споделя, че е хубаво да си активен и да мечтаеш, но трябва и да работиш, за да превърнеш мечтите си в реалност . Тя..

публикувано на 02.03.21 в 15:48

Частните езикови школи са сред най-силно засегнати от здравните мерки

Едни от най-засегнатите от мерките на извънредното положение се оказаха частните езикови школи, които до преди ден нямаха присъствени занятия. От 1 март това не е така. Защо ученици и преподаватели се оказаха извън присъствената форма на обучение? Темата коментира Магдалена Капсъзова , член на управителния съвет на Асоциацията на..

публикувано на 02.03.21 в 13:51

“Образование 2030“: Промяната - лидери и изпитни формати

Какви трябва да бъдат изпитните формати за Националното външно оценяване (НВО) и откъде трябва да започне промяната? Досегашният формат на НВО и матури измерва основно предметното знание на учениците, а не развитието на компетентности и критично мислене. Темата коментира в “Нашият ден“ Златка Димитрова , експерт по образователни политики в..

публикувано на 02.03.21 в 12:39

Всеки трябва да е отговорен към околната среда

88 младежи от близо 400 кандидатури взеха участие в хакатона на тема „Бъдещето на отпадъците”, организиран от WWF България чрез програмата Panda Labs. Те бяха част от 20 силни отбора, които работиха в продължение на два дни и половина почти без почивка, за да дадат своите креативни решения и идеи за справяне с мащабния проблем с..

публикувано на 02.03.21 в 11:00

“Резиденция Баба“ - има ли надежда за Северозапада

Има едно красиво кътче на България – красиво като рай, но обезлюдено като пустиня. Села, в които почти няма хора. Училища с празни дупки вместо прозорци. Това е българският Северозапад. Една политическа партия, месец преди изборите, повдигна въпроса за съживяването на Северозапада. Как може да стане това и не е ли вече прекалено късно?..

публикувано на 02.03.21 в 09:47