Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христовата светлина

Снимка: vidinskamitropoliya.com

Тъмна и мъчителна нощ бе настанала над цялата земя. В мрака на езичеството и на греха проблясва Божията светлина след въплъщението на Сина Божи. Изпълва се времето и чрез раждането, живота и делата на Обещания Месия, както се казва в евангелското четиво от неделята след Богоявление – „народът, който седеше в мрак, видя голяма светлина, и за ония, които седяха в страна и сянка смъртна, изгря светлина“. Неслучайно този текст се чете точно в неделята след Богоявление. Той е в пряка връзка с отминалите светли празници на Рождество и Богоявление. 

Мнозина напускат мъчителния мрак и тръгват след изгрялата светлина, за да имат светла мисъл, светло сърце и светли дела. Те вече не са участници в „безплодните дела на тъмнината“. Тях св. Ап. Павел съветва да надянат оръжието на светлината. Какво е това оръжие? Христос го използва при Своята борба със злото в света и то бе оръжието на истината, любовта, мира. С него Той победи света. С него и Неговите последователи трябва да продължат борбата си със злото. Тези от нас, които в живота си служат с това оръжие ще останат винаги „чеда на светлината“.

С
Калин Михайлов е разговорът за началото на Христовата проповед, за отминалото Богоявление, за връзката на Иисус Христос със св. Йоан Кръстител и за новата му книга „Забравената мая“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договорът за „Национална многопрофилна детска болница“. Ще бъде ли прекратен

Ще бъде ли прекратен договорът за инженеринг на Националната многопрофилна детска болница? Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Иван Алексиев , изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания“ EАД: "Поискано е от МРРБ да се допусне изменение на застроителния план. Искаме да изменим застроителния план, това става чрез..

обновено на 30.07.21 в 16:45
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев: 25 ваксинирани – един спасен човешки живот

В момента много се говори за ваксините и много се критикува, казва проф. Тодор Кантарджиев, главен герой в “Нашият ден“. "Завчера имаше едно изслушване на здравния министър Стойчо Кацаров в НС, където основната критика към колегите ми от ваксинационния щаб е – защо не ваксинирахте първо възрастните и най-уязвими хора, а се започна с младите и..

публикувано на 30.07.21 в 10:10

Случаи на дискриминация в обществени басейни

През лятото, когато хората често посещават обществени басейни, се случва да научаваме от медиите за наши съграждани, които не са били допуснати там само заради цвета на кожата си и без други основания. Подобен случай имаше наскоро във водния комплекс край с. Къпиново, където група роми не можаха да си купят билети и да влязат само защото са роми...

публикувано на 30.07.21 в 09:48

Превръща ли се Витоша във “Витошка“ – как да разбираме планината

Трябва ли да се забрани достъпът на автомобили по планината и какво е състоянието на инфраструктурата на парк “Витоша“? Темата коментира в “Нашият ден“ Йордан Рангелов , член на УС на „Сдружение за развитие на ски зона Витоша“: “Достъпът на автомобили през празничните дни трябва да е силно ограничен. Поради недостатъчен градски..

публикувано на 30.07.21 в 09:45

Какво време ни очаква в първата половина на август

Докога ще продължи горещото време и какво ни очаква в първата половина на август? Темата коментира в “Нашият ден“ синоптикът от НИМХ Мариана Попова . “Все още сме в началото на тази гореща вълна, която започна отпреди няколко дни и ще продължи през цялата следваща седмица, с кратък отдих утре и във вторник. Има вероятност към..

публикувано на 30.07.21 в 09:05