Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Невена Праматарова: Радиото е най-интимната и най-близка до сърцето ми медия

Най-голямата награда е наградата на слушателите

11
Невена Праматарова
Снимка: Здравко Петров

В месеца на програма „Христо Ботев“ в “Нашият ден” главен герой е Невена Праматарова. Невена Праматарова е водещ на предаването за изкуство и култура „Артефир“ и е един от най-разпознаваемите гласове на програма „Христо Ботев“. Думата "култура" е водеща в живота на Невена Праматарова. 

"Христо Ботев" е голямата ми любов. Започнах в радиото през 1998 г. Аз съм щастливка, че работя в предаването "Артефир" – там съм от 2000 година. Радиото за мен е най-интимната и най-близка до сърцето ми медия. Това се стараем да правим в "Артефир" – да създаваме съдържание, да създаваме запомнящи се предавания, нашите събеседници са действително хора, от които можем да научим много."

"В "Артефир" правим вече близо 10 години рубриката "По-близо до Китай" – съвместна продукция с Радио Китай за чужбина, на която съм автор. Аз съм влюбена в природата на Азия. Успяхме в годините да създадем едно много задълбочено партньорство и сътрудничество с колегите от Китай. В тази връзки ние представяме най-големите събития. Покрай тази рубрика и работата ми с Китайското радио и фестивалите, които организирах пътувах пет пъти до Китай. Била съм в различни китайски провинции и заедно с делегация на СБЖ посетихме за първи път китайската провинция Цинхай, Тибетското плато, известна още като „Покривът на света”. Успях да посетя и още един непознат район – автономния тропически район Сишуан банна в провинция Съчуан, наричан "Царство на растенията и животните" и "Генна банка на биологичните видове". Уникално пътуване, среща с културата на малцинствата там и изключително природосъобразен начин на живот. Направих много предавания с директни включвания и репортажи по време на това пътуване на колело в Южен Китай. Докосване до китайската култура от съвсем различен ъгъл."

"Френският продуцент Патрик Сандрен направи много за популяризирането на българската култура по света. Това беше уникален шанс да работя с него. Сандрен създаде уникалната платформа за култура – "Отворен клас". Чрез нея той успя в България да покани най-известните европейски и френски интелектуалци, като създаде един много близък контакт между тях и българските институции и висши училища. Това бяха незабравими срещи на българската публика с киното – с един по-различен поглед към киното и връзката му с различните изкуства, с участието на повече от 70 личности. Той направи 2 панорами на българското кино в Париж, успя да привлече и реализира над 40 чуждестранни кинопродукции, които снима у нас с едни от най-големите продуцентски къщи в Европа и Америка. Също така подпомогна множество български режисьори и актьори и направи много за българо-френския културен диалог, за което през 2016 г. получи държавното отличие "Златен век". Радвам се, че имах този шанс да работя за кинофорума “Отворен клас“ и да се срещна и разговарям с всички тези известни интелектуалци, които гостуваха в София, благодарение на Патрик. Интервютата, които направих с тях са в “Златния фонд“ на БНР. Сред тях е и разговора ми с Жан-Клод Кариер, който разказа за работата си с Питър Брук за създаването на сценичната версия на „Махабхарата“ - деветчасовото представление, което създават в продължение на 16 години, се определя за театралното събитие на ХХ век. Общуването с всички тези големи имена в културата беше голяма школа за мен."

От 2005 година Невена Праматарова насочва вниманието си към екологията. "Това е моята най-голяма страст. Това е доброволческа работа за каузата да станем по-отговорни и осъзнати за всичко, което прави човека. Нашата мисия е била винаги да повишим екологичната култура на хората. През 2005 г. не беше толкова модерно да се говори за това.

Създадохме още през 2006 г. първия фестивал за документални и научнопопулярни екологични филми (Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век“), както и множество инициативи, които информират обществото за екологичните рискове и заплахи и техните непредвидими последици за живота и здравето на човека, биологичните видове и околната среда. Филми, търсещи решения и филми с много силни послания. Това е нещо изключително важно и полезно, особено за младите хора. От 2010 година заедно с Европейската комисия и община Кърджали провеждаме прожекции на екологични филми и практически обучения за това как да се реагира при кризисни ситуации, причинени от нарастващите природни бедствия. В тях се включват ученици и преподаватели от Кърджали и региона. Всяка година се обучават над 800 деца по време на фестивала. Моите колеги от фондация „Европейски екологичен фестивал“ продължават тази важна мисия."

Чуйте повече в звуковия файл.

Невена Праматарова е журналист в Българското национално радио от 2000 година. Водеща e на седмичното предаване за изкуство и култура “Артефир“ на програма “Христо Ботев“ (носител на множество национални награди: „Христо Г. Данов“ в категория „Представяне на българската книга“ за 2009 и 2019 г., Годишната награда на Столична община за цялостна дейност и ярки постижения в областта на културата за 2018 г., наградата „Златен будилник“ на програма „Христо Ботев“ на БНР за 2015 и 2018 г. и др.).

Тя е един от преподавателите в Академията за радиожурналистика на БНР, част от EUROVISION ACADEMY на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Автор е на различни международни проекти за популяризиране на световната култура и образование, сред които радиопоредицата за китайска култура „По-близо до Китай“, съвместна продукция с Радио Китай за чужбина (от 2010 г.), „Радио без граници“ – дискусионни предавания за културните и социални процеси на имигрантските общности в Канада, съвместна продукция на БНР и Центъра за медии и култура към Института за изследвания в областта на образованието в Университета в Торонто (2012 – 2013 г.) и др.

Невена Праматарова е директор на Фестивала за радиопрограми в рамките на най-големия медиен форум в Източна Европа – Международните медийни събития, Албена (2001 – 2008 г.). Тя е пресаташе и част от екипа на кино форума „Отворен клас“ Париж/София, организиран от известния френски продуцент Патрик Сандрен в България (2003 – 2010 г.).

От 2005 г. е отдадена на каузата за опазване на околната среда и съхраняването на природата, човешкия живот и здраве. Учредител и управляващ директор е на фондация „Европейски екологичен фестивал“, организатор на Международния фестивал „Зелена вълна – 21 век“ за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда в Кърджали, както и на Международния медиен форум „Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София“ (2005 – 2020 г.).

Невена Праматарова е кореспондент за България на Радио Китай за чужбина (2010 – 2019 г.). За работата си е отличена с наградата на Радио Китай за чужбина за изключителен принос за популяризиране на китайската култура по света в кметството на столицата на иновациите на Китай – град Хъфей през 2016 г.

Завършила е Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Право“ в Нов български университет. Член е на Съюза на българските журналисти. Избрана е за един от членовете на Националната комисия за журналистическа етика, която разглежда жалби за нарушения на Етичния кодекс на българските медии и отправя принципни препоръки за добрите професионални стандарти (2015 – 2018 г.).

Автор е на две стихосбирки. За идеята и стихове от книгата си „В тайните на космоса“, илюстрирана от Греди Асса, получава наградата на Международното общество на поетите, Вашингтон, САЩ през 2001 г.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още спомени за радио

В Националното радио сте. Минали сте през централния вход, продължили сте по т.нар. "топла връзка", която свързва новата със старата сграда и която може да се каже, че е най-студената част от радиото, озовалите се в преддверието, от което през стъклени врати се влиза в просторното и с високи мраморни колони фоайе, водещо до изпълнената с музика зала..

публикувано на 23.01.21 в 10:05

Пътуващият човек – Никола Танев

Националната художествена галерия представя експозицията на Никола Танев по повод 130 години от рождението му. Изложбата е озаглавена „Никола Танев. На път“ и е разположена на целия първи етаж на Националната художествена галерия, Двореца. Никола Танев е не сама уникален като художник и личност, не само изключително продуктивен, той е и един от..

публикувано на 23.01.21 в 09:00

Михаил Милчев: Винаги има изход, винаги има „План „Б“

Документалният театрален спектакъл „План „Б“ гостува на сцената на Сити Марк Арт Център на 22 и 23 януари. Представлението е създадено по идея на актьора от театър „София“ Михаил Милчев, който е и режисьор на постановката, а драматург е Яна Добрева. Спектакълът„План „Б“ е изграден на основата на интервюта с реално съществуващи хора, страдащи от..

публикувано на 22.01.21 в 13:55

Нова творческа академия – алтернатива на художественото образование

За първи път у нас се открива академия, предлагаща творчески специалности по западен модел, като алтернатива на формалното художествено образование у нас. „Искаме да има творчески специалности, които да попълнят тази празнина във формалното образование и заради които се налага да ходим в чужбина. Артфондация „Дома“ в партньорство с галерия „Doza“..

публикувано на 22.01.21 в 08:45

Цветан Цветанов: По-добре в главата си да имаме радио, а не телевизор

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата.  Цветан Цветанов , редактор в програма "Христо Ботев", предаването "Аларма", е гост на "Истории в ефира". Алармирането за цветността на необятния ни свят " Аз не харесвам името "Аларма", харесвам и уважавам..

публикувано на 21.01.21 в 17:50