Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Невена Праматарова: Радиото е най-интимната и най-близка до сърцето ми медия

Най-голямата награда е наградата на слушателите

11
Невена Праматарова
Снимка: Здравко Петров

В месеца на програма „Христо Ботев“ в “Нашият ден” главен герой е Невена Праматарова. Невена Праматарова е водещ на предаването за изкуство и култура „Артефир“ и е един от най-разпознаваемите гласове на програма „Христо Ботев“. Думата "култура" е водеща в живота на Невена Праматарова. 

"Христо Ботев" е голямата ми любов. Започнах в радиото през 1998 г. Аз съм щастливка, че работя в предаването "Артефир" – там съм от 2000 година. Радиото за мен е най-интимната и най-близка до сърцето ми медия. Това се стараем да правим в "Артефир" – да създаваме съдържание, да създаваме запомнящи се предавания, нашите събеседници са действително хора, от които можем да научим много."

"В "Артефир" правим вече близо 10 години рубриката "По-близо до Китай" – съвместна продукция с Радио Китай за чужбина, на която съм автор. Аз съм влюбена в природата на Азия. Успяхме в годините да създадем едно много задълбочено партньорство и сътрудничество с колегите от Китай. В тази връзки ние представяме най-големите събития. Покрай тази рубрика и работата ми с Китайското радио и фестивалите, които организирах пътувах пет пъти до Китай. Била съм в различни китайски провинции и заедно с делегация на СБЖ посетихме за първи път китайската провинция Цинхай, Тибетското плато, известна още като „Покривът на света”. Успях да посетя и още един непознат район – автономния тропически район Сишуан банна в провинция Съчуан, наричан "Царство на растенията и животните" и "Генна банка на биологичните видове". Уникално пътуване, среща с културата на малцинствата там и изключително природосъобразен начин на живот. Направих много предавания с директни включвания и репортажи по време на това пътуване на колело в Южен Китай. Докосване до китайската култура от съвсем различен ъгъл."

"Френският продуцент Патрик Сандрен направи много за популяризирането на българската култура по света. Това беше уникален шанс да работя с него. Сандрен създаде уникалната платформа за култура – "Отворен клас". Чрез нея той успя в България да покани най-известните европейски и френски интелектуалци, като създаде един много близък контакт между тях и българските институции и висши училища. Това бяха незабравими срещи на българската публика с киното – с един по-различен поглед към киното и връзката му с различните изкуства, с участието на повече от 70 личности. Той направи 2 панорами на българското кино в Париж, успя да привлече и реализира над 40 чуждестранни кинопродукции, които снима у нас с едни от най-големите продуцентски къщи в Европа и Америка. Също така подпомогна множество български режисьори и актьори и направи много за българо-френския културен диалог, за което през 2016 г. получи държавното отличие "Златен век". Радвам се, че имах този шанс да работя за кинофорума “Отворен клас“ и да се срещна и разговарям с всички тези известни интелектуалци, които гостуваха в София, благодарение на Патрик. Интервютата, които направих с тях са в “Златния фонд“ на БНР. Сред тях е и разговора ми с Жан-Клод Кариер, който разказа за работата си с Питър Брук за създаването на сценичната версия на „Махабхарата“ - деветчасовото представление, което създават в продължение на 16 години, се определя за театралното събитие на ХХ век. Общуването с всички тези големи имена в културата беше голяма школа за мен."

От 2005 година Невена Праматарова насочва вниманието си към екологията. "Това е моята най-голяма страст. Това е доброволческа работа за каузата да станем по-отговорни и осъзнати за всичко, което прави човека. Нашата мисия е била винаги да повишим екологичната култура на хората. През 2005 г. не беше толкова модерно да се говори за това.

Създадохме още през 2006 г. първия фестивал за документални и научнопопулярни екологични филми (Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век“), както и множество инициативи, които информират обществото за екологичните рискове и заплахи и техните непредвидими последици за живота и здравето на човека, биологичните видове и околната среда. Филми, търсещи решения и филми с много силни послания. Това е нещо изключително важно и полезно, особено за младите хора. От 2010 година заедно с Европейската комисия и община Кърджали провеждаме прожекции на екологични филми и практически обучения за това как да се реагира при кризисни ситуации, причинени от нарастващите природни бедствия. В тях се включват ученици и преподаватели от Кърджали и региона. Всяка година се обучават над 800 деца по време на фестивала. Моите колеги от фондация „Европейски екологичен фестивал“ продължават тази важна мисия."

Чуйте повече в звуковия файл.

Невена Праматарова е журналист в Българското национално радио от 2000 година. Водеща e на седмичното предаване за изкуство и култура “Артефир“ на програма “Христо Ботев“ (носител на множество национални награди: „Христо Г. Данов“ в категория „Представяне на българската книга“ за 2009 и 2019 г., Годишната награда на Столична община за цялостна дейност и ярки постижения в областта на културата за 2018 г., наградата „Златен будилник“ на програма „Христо Ботев“ на БНР за 2015 и 2018 г. и др.).

Тя е един от преподавателите в Академията за радиожурналистика на БНР, част от EUROVISION ACADEMY на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Автор е на различни международни проекти за популяризиране на световната култура и образование, сред които радиопоредицата за китайска култура „По-близо до Китай“, съвместна продукция с Радио Китай за чужбина (от 2010 г.), „Радио без граници“ – дискусионни предавания за културните и социални процеси на имигрантските общности в Канада, съвместна продукция на БНР и Центъра за медии и култура към Института за изследвания в областта на образованието в Университета в Торонто (2012 – 2013 г.) и др.

Невена Праматарова е директор на Фестивала за радиопрограми в рамките на най-големия медиен форум в Източна Европа – Международните медийни събития, Албена (2001 – 2008 г.). Тя е пресаташе и част от екипа на кино форума „Отворен клас“ Париж/София, организиран от известния френски продуцент Патрик Сандрен в България (2003 – 2010 г.).

От 2005 г. е отдадена на каузата за опазване на околната среда и съхраняването на природата, човешкия живот и здраве. Учредител и управляващ директор е на фондация „Европейски екологичен фестивал“, организатор на Международния фестивал „Зелена вълна – 21 век“ за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда в Кърджали, както и на Международния медиен форум „Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София“ (2005 – 2020 г.).

Невена Праматарова е кореспондент за България на Радио Китай за чужбина (2010 – 2019 г.). За работата си е отличена с наградата на Радио Китай за чужбина за изключителен принос за популяризиране на китайската култура по света в кметството на столицата на иновациите на Китай – град Хъфей през 2016 г.

Завършила е Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Право“ в Нов български университет. Член е на Съюза на българските журналисти. Избрана е за един от членовете на Националната комисия за журналистическа етика, която разглежда жалби за нарушения на Етичния кодекс на българските медии и отправя принципни препоръки за добрите професионални стандарти (2015 – 2018 г.).

Автор е на две стихосбирки. За идеята и стихове от книгата си „В тайните на космоса“, илюстрирана от Греди Асса, получава наградата на Международното общество на поетите, Вашингтон, САЩ през 2001 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кунцю операта – възпяване на природната мъдрост и красота

Кунцю операта е сред най-обичаните китайски традиционни опери, които продължават да вълнуват зрителите и до днес. От 2003 година древната музикална драма е включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. На нейния "език" са направени някои от най-големите китайски класически произведения. Спектаклите в този жанр..

публикувано на 18.07.24 в 16:22
 Даниела Найберг

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл? Разговорът с Даниела Найберг дава отговор и той е положителен. Тя е eтнохореолог и културолог. Издала е четири стихосбирки, сред които последната е "Избрах да запиша" (2019). Нейни стихове и есета са публикувани на страниците на "Литературен вестник", "Литературен форум" и др. От..

публикувано на 18.07.24 в 15:24

XXVI Международен фолклорен фестивал "Велико Търново" се открива на 20 юли

Над 300 участници от 8 държави пристигат в старопрестолния град за 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Велико Търново". От 20  до 27 юли домакин на събитието отново ще бъде Летният театър на града. Участват състави от Китай, Кипър, Мексико, Грузия, Уругвай, Източен Тимор, Коморски острови и България. За първи път във фестивала има..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Фестивалът на изкуствата "Аполония": 40-годишна история с бъдеще

Фестивалът на изкуствата "Аполония" навършва 40 години. За моментите от историята и бъдещето на фестивала – разговор в студиото на "Нашият ден" с Маргарита Димитрова , директор на фестивала, и с Панайот Денев , създател и дългогодишен ръководител на фестивалния пресцентър. За Димитрова "Аполония" е живот, в който потопиш ли се веднъж, искаш..

публикувано на 18.07.24 в 10:34
Росена Добрева

16-годишната Росена Добрева: За книгите като общуване

16-годишната Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. Наградата на Росена е придружена с предложение за месечен стаж в Българското..

публикувано на 18.07.24 в 10:00