Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Европейско кино за учащи“ до 17 януари

Един от включените филми е „Клетниците 2019“ на Ладж Ли
Снимка: @SFFStudents

„Европейско кино за учащи“ – дискусионната програма, която „Арт Фест“ и Домът на киното организира, продължава онлайн и този месец. До 17 януари учениците и студентите могат да гледат ключови за европейското и независимо кино филми, свободно и онлайн на новата платформа „Филмира“.

Платформата, която си поставя за цел да създаде най-богатия дигитален дом за българско кино, дебютира именно с филмовата програма на инициативата. Тя включва „Нежно създание“ на украинския майстор-режисьор Сергей Лозница, „Граница“ на иранеца Али Абаси, документалния разказ на Александър Валенти за пианиста Франческо Лоторо „Маестро: В търсене на последната музика“ и дебютната творба на Ладж Ли „Клетниците 2019“, с която роденият в Мали режисьор удиви световните киноспециалисти. Българското кино пък е представено от документалния филм на Мария Николова „Луцифер“, който разказва за едноименната картина на немския художник Франц фон Щук – едно от най-ценните произведения на изкуството, притежавани от българската държава, изложено в Националната галерия.


Основната задача на „Европейско кино за учащи“ е да провокира размисъл у младите зрителите, смята Светлана Дамянова от „Арт Фест“.

„Да имат различен поглед към света, да успяват да откриват любопитни герои, да откликват в техните разсъждения, в техните умове и сърца и да се опитат по някакъв начин да погледнат света през преживяванията, които не са обичайни, не са познатите от блокбъстърните заглавия, които са най-често предпочитаните истории за вниманието на младите хора“, допълни още тя.

Повече за сюжета на филмите, които учащите могат да гледат онлайн на платформата за SVOD услуги„Филмира“, Светлана Дамянова разказва в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още спомени за радио

В Националното радио сте. Минали сте през централния вход, продължили сте по т.нар. "топла връзка", която свързва новата със старата сграда и която може да се каже, че е най-студената част от радиото, озовалите се в преддверието, от което през стъклени врати се влиза в просторното и с високи мраморни колони фоайе, водещо до изпълнената с музика зала..

публикувано на 23.01.21 в 10:05

Пътуващият човек – Никола Танев

Националната художествена галерия представя експозицията на Никола Танев по повод 130 години от рождението му. Изложбата е озаглавена „Никола Танев. На път“ и е разположена на целия първи етаж на Националната художествена галерия, Двореца. Никола Танев е не сама уникален като художник и личност, не само изключително продуктивен, той е и един от..

публикувано на 23.01.21 в 09:00

Михаил Милчев: Винаги има изход, винаги има „План „Б“

Документалният театрален спектакъл „План „Б“ гостува на сцената на Сити Марк Арт Център на 22 и 23 януари. Представлението е създадено по идея на актьора от театър „София“ Михаил Милчев, който е и режисьор на постановката, а драматург е Яна Добрева. Спектакълът„План „Б“ е изграден на основата на интервюта с реално съществуващи хора, страдащи от..

публикувано на 22.01.21 в 13:55

Нова творческа академия – алтернатива на художественото образование

За първи път у нас се открива академия, предлагаща творчески специалности по западен модел, като алтернатива на формалното художествено образование у нас. „Искаме да има творчески специалности, които да попълнят тази празнина във формалното образование и заради които се налага да ходим в чужбина. Артфондация „Дома“ в партньорство с галерия „Doza“..

публикувано на 22.01.21 в 08:45

Цветан Цветанов: По-добре в главата си да имаме радио, а не телевизор

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата.  Цветан Цветанов , редактор в програма "Христо Ботев", предаването "Аларма", е гост на "Истории в ефира". Алармирането за цветността на необятния ни свят " Аз не харесвам името "Аларма", харесвам и уважавам..

публикувано на 21.01.21 в 17:50