Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Приказка само за теб“, прочетена на точната маса

Снимка: Симеон Аспарухов / Фейсбук страница

Как интересно работи съзнанието на човек. Изживяваш вълненията на твоето днес, в един момент обаче остаряваш, всеки път неусетно, и започваш да живееш само в своето вчера.

Изглежда все пак избираме времето, в което живеем – къде съзнателно, къде не чак толкова. Може би и затова е толкова тъжно, когато се усещаш не като герой на своето време, а като случайно преминаващ през него. Като човека, който винаги е седнал на другата маса.

С новата си поетична книга „Приказка само за теб“ Симеон Аспарухов припомня, че и в това има смисъл. Защото от маса на маса, човек намира себе си и времето, в което може да бъде именно такъв. Тук и сега, и малко назад.

Във втората си стихосбирка Симеон потвърждава, че е маратонец в поезията, който казва само онова, което иска и може. Той е и един социално недоволен човек, който не спира да пита докъде ще се докараме и какво ще оставим след нас.

Когато знаеш, че 1+1 всъщност е равно на 3 и именно в тройката е есенцията на живота, знаеш, че и книгата ти трябва да има още по-сериозна мисия. От монолога на автора, през диалога с читателя, „Приказка само за теб“ стига до благотворителната цел да подпомогне на новооткрития Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания в с. Опицвет.

Още за мисията на Приказката, както и за асоциализацията и живота в квадрати – чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още спомени за радио

В Националното радио сте. Минали сте през централния вход, продължили сте по т.нар. "топла връзка", която свързва новата със старата сграда и която може да се каже, че е най-студената част от радиото, озовалите се в преддверието, от което през стъклени врати се влиза в просторното и с високи мраморни колони фоайе, водещо до изпълнената с музика зала..

публикувано на 23.01.21 в 10:05

Пътуващият човек – Никола Танев

Националната художествена галерия представя експозицията на Никола Танев по повод 130 години от рождението му. Изложбата е озаглавена „Никола Танев. На път“ и е разположена на целия първи етаж на Националната художествена галерия, Двореца. Никола Танев е не сама уникален като художник и личност, не само изключително продуктивен, той е и един от..

публикувано на 23.01.21 в 09:00

Михаил Милчев: Винаги има изход, винаги има „План „Б“

Документалният театрален спектакъл „План „Б“ гостува на сцената на Сити Марк Арт Център на 22 и 23 януари. Представлението е създадено по идея на актьора от театър „София“ Михаил Милчев, който е и режисьор на постановката, а драматург е Яна Добрева. Спектакълът„План „Б“ е изграден на основата на интервюта с реално съществуващи хора, страдащи от..

публикувано на 22.01.21 в 13:55

Нова творческа академия – алтернатива на художественото образование

За първи път у нас се открива академия, предлагаща творчески специалности по западен модел, като алтернатива на формалното художествено образование у нас. „Искаме да има творчески специалности, които да попълнят тази празнина във формалното образование и заради които се налага да ходим в чужбина. Артфондация „Дома“ в партньорство с галерия „Doza“..

публикувано на 22.01.21 в 08:45

Цветан Цветанов: По-добре в главата си да имаме радио, а не телевизор

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата.  Цветан Цветанов , редактор в програма "Христо Ботев", предаването "Аларма", е гост на "Истории в ефира". Алармирането за цветността на необятния ни свят " Аз не харесвам името "Аларма", харесвам и уважавам..

публикувано на 21.01.21 в 17:50