Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музикален размер XL

Боб Минцър
Снимка: youtube.com

Музикалното въведение в „Джаз клуб“ този път е ефектна композиция на саксофониста Боб Минцър, наречена „Ню Рошел“ – град в щата Ню Йорк и родно място на музиканта. Изпълнението е на Bob Mintzer & All L.A. Band. 

Десетилетия наред саксофонистът е неотделима част от американския инструментален квартет „Йелоуджакетс“ (Yellowjackets), а записът на „Ню Рошел“, за който става дума, е направен през 2016 година. Тъкмо тогава Боб Минцър застава начело на друг знаменит ансамбъл: германския „Ве Де Ер биг бенд – Кьолн“ (WDR Big Band, Koln). Това е оркестър, който пази традицията още от следвоенното време (1946 година), а през 21 век се превърна в една от водещите, реномирани музикални формации по света. Разбира се, работата на Минцър с биг бенда не е попречила на ангажиментите му с „Йелоуджакетс“: след около 4 години, за щастие на публиката, задължителното „неизбежно“ става факт: квартет „Йелоуджакетс“ (Ръсел Феранте – пиано, клавишни, Боб Минцър – саксофони, Дейн Алдерсън – бас, Уил Кенеди – барабани), обединили своето изкуство с майсторите от „Ве Де Ер биг бенд“. 

В края на 2020 година се появи съвместният им албум “JacketsXL”, който представяме. Играта с размера (XL) не е случайна: пиесите в албума са познати от предишни дискове на „Йелоуджакетс“, но Боб Минцър, основен аранжор в тази продукция, пояснява, че „финалният резултат прилича на човек, който си е сменил облеклото с ново, по-различно от старото“. С чувство за хумор, към новата „дреха“ е добавено уточнението “XL”! Очевидно, има защо.

Добре дошли сте! Не пропускайте, моля, тази естетическа наслада… 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Явор и Калоян Куманови

Още двама талантливи творци станаха „жертва“ на радио блицинтервю – Калоян и Явор Куманови

Родени в Добрич с разлика от около пет години. Историята им с изкуството започва с музиката и любовта към акордеона. Завършват музикална паралелка на средно училище „Климент Охридски“ в родния си град, със специалност „акордеон“. В Пловдив и двамата завършват АМТИИ със специалност музикална педагогика. След завършване на Академията..

публикувано на 05.03.21 в 18:55

Детски спектакъл-фентъзи „Вълшебната гора“

Имало едно време... Така започва всяка приказка. Ето и тази. „В гората малката Гъбка тъгува – иска да опознае света, да играе, да открива приятели, но е неподвижна. И ето, че Вълшебникът ще и помогне да се движи, но и ще ѝ даде ценен съвет: „В гората има и добри и лоши неща и тя трябва да ги опознае, но и да се пази…“ И наистина ще срещне..

публикувано на 05.03.21 в 12:15

Фредерик Шаслен: Един оркестър, това е най-красивият инструмент

„Последният път, когато дирижирах симфония № 3 на Малер, бях впечатлен, докато гледах и слушах соло тромбона от първа част. Мислех си: „Уау, това е може би голямото соло, което всички тромбонисти учат и свирят, и със сигурност най-дългото и най-известно соло в оркестровата литература. И така, защо да не го развием в по-дълго парче?“ Така се раждат..

обновено на 05.03.21 в 09:11
Марин Големинов, Панчо Владигеров и Любомир Пипков

Вечната българска класика: Опус първи – опус последен

В предаването „Музикални вечери“ на 5 март от 19.30 часа ще звучат творби от тримата големи български композитори: Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов . То е своеобразен, символичен поглед върху творчески евюлюции, които показват как още в първите опуси е заложена формулата на цялостното творческо разгръщане на тримата автори. •..

публикувано на 05.03.21 в 09:05
Хърби Хенкок

Приказка за лека нощ

В срещата в „Джаз клуб“ звучи композицията на пианиста Хърби Хенкок „Джесика“, посветена на неговата дъщеря. Записът е от 1977 година с изпълнение на знаменития квинтет „ V.S.O.P.“: Хърби Хенкок – пиано, Фреди Хъбърд – тромпет, Уейн Шортър – саксофон, Рон Картър – контрабас, Тони Уилиамс – барабани. Оригиналната, първа версия на „Джесика“ можем да се..

публикувано на 04.03.21 в 12:35