Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът София Менар 2021 поднася киното на изтока в домовете ни

Снимка: menarfest.com

С начален час 19 часа на 15 януари започва тазгодишното издание на фестивала за филми от Близкия изток, Средна Азия и Северна Африка „София Менар“. Макар и без прожекции в киносалоните, 30 пълнометражни и 12 късометражни филми от широките региони, където се изповядва ислямът, ще бъдат достъпни за зрителите чрез една от големите български стриймийнг платформи.

13-ото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще се проведе от 15 януари до 31 януари онлайн на NeterraTV+. 

Фестивалът предлага 30 пълнометражни и 12 късометражни филма, като специалният фокус e върху киното на Турция. 

Сред акцентите в секцията с турски продукции е „Цигански романс” на режисьора Огузхан Йълдъз, отличен с наградата за най-добър филм на фестивалите в Истанбул и Антакия. Най-награждаваният филм в селекцията е „Омар и ние” на режисьорите Марина Горбач и Мохамет Бахадър. С над 20 отличия от международни фестивали, сред които най-добър филм от МФФ Арлингтън, най-добър филм от МФФ Истанбул, най-добър филм и награда за режисура от МФФ Кайсери, награда за режисура и награда за най-добър актьор (Джем Бендер) от МФФ Казан, награда на журито и награда за сценарий от МФФ Малатия, награда за най-добър актьор (Джем Бендер) от МФФ Антакия... 

Сред останалите предложения от турското кино е красивият и съзерцателен филм на Мурат Чери „Сън сънувах” за 8-годишния Тарък, който заминава да живее на село при своите баба и дядо. Своята премиера в рамките на 13-я Sofia MENAR има и дебютът на Елиф Акарсу Полат и Чигдем Бозали „Писма на съдбата”. Сред документалните предложения на фестивала е мащабният проект „Лица и стъпки” на Салих Йоздерия, заснет в свещените градове Мека и Медина, с изключителни кадри на милиони вярващи, тръгнали на тържествено поклонение.

MENAR Film Festival се организира от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Фестивалът е основан през 2009 година.

Как понася киното ударите на пандемията, кои страни са акценти на фестивала тази година и как се прави фестивал във виртуалното пространство – чуйте от Здравко Григоров, един от организаторите.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев, резултат на дългогодишен труд, завършен в края на 2020 г. Книгата е замислена като фундаментално философско изследване върху проблема за свободата. Какво е свободата? Дали свободата е условие на самото съществуване или тя е, напротив, единствено негов утопичен хоризонт?..

публикувано на 01.03.21 в 16:21
Плакат: Георги Сиркатов

„Shopping and F***ing“ – за консуматорството като болест на съвременния човек

Премиерният спектакъл „Shopping and F***ing“ очаква първите си зрители на 4 и 5 март в I AM Studio . Автор на пиесата с провокативно заглавие е английският драматург, актьор и писател Марк Рейвънхил, а постановката е дипломен спектакъл на Димитър Илиев. „Да консумираш или да те консумират? Това се пита в пиесата на Марк Рейвънхил...

публикувано на 01.03.21 в 14:53

Рисунката и съвременното изкуство

Рисунката е най-първият творчески акт на художника. Тя е виждане и претворяване на обектите в света. Тя е нахвърляна идея, или замисъл, или проект. Тя е в основата на бъдещо завършено произведение, но и сама по себе си е произведение на изкуството – и същевременно по традиция е израз на умението на художника. Каква е ролята, а и формите на рисунката в..

публикувано на 01.03.21 в 11:20
Бижута на проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева

Висок вкус и естетически усет – това е сборна бижутерска изложба във Варна

„365 преживявания“ – новата сборна бижутерска изложба на варненската галерия „Папийон“, носеща вече едно пролетно и ведро настроение. Това е една представителна колекция от бижута, създадени от престижни и наложили се в това изкуство български художници. Свои творби са представили близо 50 художници, които творят и бижута, и скулптура, и дизайн, работят..

публикувано на 01.03.21 в 09:15

„Сбогуване с червения облак“ – изложба на Никола Стоименов

„Страници от ателието“ – това е първата самостоятелна изложба на художника Никола Стоименов в галерия „Астри“. Представени са около 50 произведения с различни формати от няколко цикъла, работени през последните години. Техниките са предимно смесени върху картон, фазер, платно, още повече, че хартията е негово любимо изразно средство.  Заглавията на..

публикувано на 01.03.21 в 08:55