Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да се потопиш в Югоизточна Азия

Диана Маринова
Снимка: личен архив

Диана МариноваВ това издание на рубриката „География на сетивата“ Диана Маринова ще ви отведе на дълго пътешествие в две серии към Виетнам, Мианмар и остров Борнео. Тя е човек, който обича да пътува, да открива места с особен заряд и да описва преживяванията си по начин, който събужда любопитство. Според нея истинският пътешественик се докосва с душата си до местата, които посещава. Когато това стане, той започва да говори с душата си за тях. Мястото, с което Диана се чувства най-свързана и към което животът я връща отново и отново, е Югоизточна Азия. За първи път посещава тази част на света преди 20 години, а причината да остане завинаги свързана с нея е, че преди 12 години тя и съпругът и осиновяват дете от Виетнам.

В разговора с водещата на предаването „Семейно радио“ Ирина Вълчанова, Диана Маринова отвежда първо именно във Виетнам и Мианмар. Последното ѝ посещение във Виетнам е през миналия февруари съвпада с лунарната Нова година. Тя разказва за духа на празненствата, по време на новогодишните чествания в далечната държава. Ще научите още за „Храма на литературата“ и отношението на виетнамците към знанието, както и за Забранения град, намиращ в древната столица на Виетнам – Хю.

Диана Маринова разказва още и за посещенията си в Мианмар, носещ в миналото името Бирма - държава „открита“ едва преди десетина години като атрактивна туристическа дестинация. Мианмар е свещена земя на чудеса, в която всичко е ново, интересно и странно. Най-силно впечатление оставят хилядите храмове със злато и скъпоценните камъни, които там са едва ли не на всяка крачка.Остров Борнео, който Диана Маринова посещава преди по-малко от година, е третият по големина в света. Поделя се между три държави – Малайзия, Индонезия и султанство Бруней. Впечатленията ѝ са за покрита с джунгли и изключително богата на растителни и животински видове земя, която е почитана с почти мистическа отдаденост от местните жители. За съжаление, обаче, много от представителите на флората и фауната попадат в Червената книга на защитените видове. Основната причина за това е изсичането на джунглата, което започва през 50-те години на миналия век и е направено с цел да се обособи пространство за култивирано отглежда на маслодайни палми. Така първата спирка в радио пътешествието в Борнео е Центърът орангутани към „Нешънъл Джеографик“, в който се приютяват млади примати, чиито майка са убити.

Диана Маринова разказва още за морските номади Баджау, за местния странен деликатес – супа от „птиче гнездо“, както и за други, все още, запазени традиции на многобройните племена в Малайзия.

Диана Маринова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Цветемира Минкова

Тя е удивително момиче, пораснало на ум и сърце не като за годините си, а сякаш дошло от бъдещето с познанието, че можем със своето СъЗнание да променяме материята, а следователно и живота – тук и сега. Това момиче носи красивото име Цветемира. Цветемира Пламенова Минкова. Очите ѝ са с цвета, символ на мира – ясно сини и спокойни. Родена е в София,..

публикувано на 08.03.21 в 17:05

В племената на Гуджарат мъжете нe бива да пипат пари

Гуджарат! Извадих късмета да попадна сред дивата му красота и… се омагьосах. И омаята ми няма нищо общо с алкохола. В най-западния индийски щат той е абсолютно забранен. Май няма общо и с жегата. Термометърът ковеше около 40 градуса по пладне, но аз се върнах с жестока настинка от „враждебните вихри“ на климатика. Омагьоса ме простичкият живот на..

публикувано на 08.03.21 в 11:53
Кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance)

Марсианските хроники на „Постоянство“

Половината човечество удивено наблюдаваше кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance), който изпрати впечатляващи снимки от червената планета, за първи път в историята се чу звукът на марсианския вятър и като в драматичен филм се наблюдаваха реакциите на екипа на НАСА, който водеше операцията. Другата половина от света вдигна рамене и..

публикувано на 05.03.21 в 09:09
Илюстративна снимка

Българин откри нова екзопланета

Българин откри нова екзопланета със скалиста повърхност. Д-р Трифон Трифонов е астроном в института “Макс Планк“ в Хайделберг. “Макар ние да откриваме много екзопланети, в последните 25 години сме открили над 4600. Специално Gliese486b има почти перфектните физически и орбитални характеристики, за да търсим атмосфера около скалисти..

публикувано на 05.03.21 в 08:53
Ваня Монева хор

Историята в народните песни

Как текстовете на народните творби разказват историята ни. Между пълното отричане на достоверността им и буквалното приемане на разказа търсим „златната среда“. Разчитането на фолклора може да е успешно, ако се подходи внимателно, стъпка по стъпка, така, както се изучава нов език. За да се отличат пластовете, насложени от времето,..

публикувано на 04.03.21 в 12:06