Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

Снимка: trotoara.com

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“. Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия.

„Нуждата от наистина култура и просветна и развитие на младите хора, среда за тяхното развитие – всичките тези работи малко или много липсват в днешното наше общество. Всъщност така мислят и всичките наши 229 учредители, които застанаха зад идеята и каузата“, сподели в „Артефир“ директорът на фондация „Тротоара“ и председател на новоучреденото читалище Деян Янков.

„Тротоара 2020“ се намира в сградата на TRAP – мястото за вдъхновение и творчество и разполага със звукозаписно студио, компютърна зала, работилница и помещение, което скоро ще се превърне в зала за танци и театър. Целта на читалището е да отговори на съвременната реалност и максимално да удовлетвори нуждите на децата и младежите, като им предостави място, в което свободно да се занимават с музика, гейминг, образование, ръчен труд, танци, изкуства и много други интересни и полезни дейности, които и досега фондация „Тротоара“, която е основен двигател на тази инициатива, извършва. Фондацията стана известна със Статуята на суетата, разположена на покрива на TRAP, изработена изцяло от отпадъци и символизираща консуматорската нагласа в днешното общество.

„Ние, мислейки по този въпрос, стигнахме до извода, че това, което досега правихме в TRAP, беше основно насочено към младежите – работа с деца, с тийнейджъри, с техните проблеми, с това да ги изслушваме, да правим дейности, които тях ги интересуват. А читалищата, от друга страна, те развиват друга културно-просветна дейност не само с млади хора, с възрастни също така. Знаете, библиотеки, ансамбли, фестивали, които създават и организират. И всъщност комбинацията на тези две неща е новото нещо, което в случая ние ще се опитаме да развием – културно-просветна дейност, съчетана с грижа за младите, за да стане тяхната среда по-добра за тяхното развитие“, допълни още Деян Янков.

Тази неделя, 17 януари, Народното читалище „Тротоара 2020“, което е основано изцяло чрез дарения и доброволчески труд, ще представи дейностите си онлайн – на живо във Фейсбук страницата на фондацията.

Повече чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Убийство без убийство“ в Театър 199

Романтичната комедия „Убийство без убийство“ е най-новото заглавие в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“. Автор на пиесата е драматургът на Театър 199 Андрей Филипов, а постановката е на режисьора Емил Бонев. В представлението участват София Бобчева и младите актьори Христо Терзиев и Сияна Начева. Сияна е студентка от класа на проф. Пламен..

публикувано на 05.03.21 в 16:05

Киносалоните vs. Стрийминг платформите (А къде е телевизията?)

В най-новия епизод на подкаста в словесна битка са изправени Киносалоните срещу Стрийминг платформите! Какви са перспективите за развитието на седмото изкуство? Ще успеят ли изцяло стрийминг платформите да изместят традиционното гледане на кино? От какво имат нужда зрителите в тези особени времена? А и къде е мястото на телевизията в тази битка за..

публикувано на 05.03.21 в 16:00

Игор Христов: Спящите спят, мечтаят само мечтателите

Културно-информационният център на Република Северна Македония, в чието пространство често се виждат интересни и значими колекции и проекти, представя фотографската изложба на Игор Христов. Нейното заглавие е „Спящите спят, мечтаят само мечтателите“.  Това е документална фотоизложба от 20 произведения, създадени от автора по време на пътуванията му..

публикувано на 05.03.21 в 15:01

„Варницата“ на Томас Бернхард

Томас Бернхард в цялото си творчество зашеметява и поляризира, предизвиква както възторг, така и покруса, както просветление, така и гняв. Наричан от международната литературна критика “екзистенциален клоун”, “зловещ пророк”, “иронично обсебен архангел”, “алпийски Бекет” и дори “пророк на безсмислието”, Томас Бернхард се изявява като един от най-яростните..

обновено на 05.03.21 в 10:31
Христо Гърбов във филма на Иглика Трифонова „Асансьор за пациенти”

Христо Гърбов и „Открито студио“ – повече от добра комбинация!

Какво искаме да кажем на половинката си, когато ѝ изпратим озверял скункс в кутия от телевизор? На какъв храст да се правим, в случай че попаднем в клетката на лъва? Объркват ли се сателитите на ЦРУ, ако носим шапки от фолио? Отговорите на тези, а и на други подобни въпроси, ще получите от самия Христо Гърбов тази неделя, 7-и март, от 20:30 ч., само..

публикувано на 05.03.21 в 08:10