Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция


В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса – липсата на достатъчно средства ли е причината за по-малкото международни успехи и разпознаваемост на българското кино?


Подкастът „Кино с думи“ стартира на 1-ви ноември 2020 година и може да бъде слушан както в ефира на Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, така и в платформата noblink.bg. В епизодите слушателите имат възможност за среща с едни от най-интересните и утвърдени личности в българското кино. Творците разкриват всичко най-актуално и любопитно от процесите в реализиране на една продукция в България.


Аудиопоредицата се реализира в две рубрики: „Те ще ме цакат с българско кино“ с водещ Таня Димова – във формата на дискусия се разглежда актуална тема от участници, които от своята професионална гледна точка, коментират различните аспекти; „Без маски в киното“ с водещ Йордан Георгиев – позовавайки се на жанра на портретното интервю, отблизо е проследен творческият път на личност с дългогодишен опит или утвърдени творчески тандеми/групи, работещи заедно.


Досега въпросите, на които са били посветени епизодите, са разнообразни и засягат различни професионални области в киното, като например „Какво трябва да направи един каскадьор, за да не падне от коня?“ и „Мит ли е проблемът със звука в българското кино?“ Творците споделят и много интересни истории за първи път, като например, кои техни роли са отпаднали след промени в сценария или какви са били най-екстремните им моменти по време на снимачен процес. Участници в подкаста вече са били: продуцентите Катя Тричкова, Евтим Милошев и Алек Алексиев; каскадьорите Йордан Захариев – Змея и Христо Първанов; композиторът Георги Стрезов и звуковият режисьор Михаил Дичев; актьорите Иван Бърнев и Деян Донков. Всички пет епизода досега, могат да бъдат намерени тук.


Подкастът „Кино с думи“ се реализира с партньорската подкрепа на Българското национално радио и финансиране по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05