Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пътуващият човек – Никола Танев

Националната художествена галерия представя експозицията на Никола Танев по повод 130 години от рождението му.

Изложбата е озаглавена „Никола Танев. На път“ и е разположена на целия първи етаж на Националната художествена галерия, Двореца. Никола Танев е не сама уникален като художник и личност, не само изключително продуктивен, той е и един от най-колоритните български артисти от новото време. 

Експозицията включва живописни творби, скици, рисунки и архивни материали, които маркират географията на Таневите пътувания. Осъществени в кръга на европейското, те са завръщане към родното, домашното, добре познатото и винаги различното. 

За приблизително 40 години Танев пътува из цяла Европа – Париж, Венеция, Мюнхен, Прага, Берлин, преброжда и цяла България, старинни градчета и села. Наричат го Пътуващия човек.

Чуйте разговора с Иво Милев, куратор, изследовател на творчеството на Никола Танев, създател на изключително атрактивната експозиция „Никола Танев. На път“ и автор на каталога за изложбата.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Манчев

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев, резултат на дългогодишен труд, завършен в края на 2020 г. Книгата е замислена като фундаментално философско изследване върху проблема за свободата. Какво е свободата? Дали свободата е условие на самото съществуване или тя е, напротив, единствено негов утопичен хоризонт? Ако свободата..

публикувано на 01.03.21 в 16:21
Плакат: Георги Сиркатов

„Shopping and F***ing“ – за консуматорството като болест на съвременния човек

Премиерният спектакъл „Shopping and F***ing“ очаква първите си зрители на 4 и 5 март в I AM Studio . Автор на пиесата с провокативно заглавие е английският драматург, актьор и писател Марк Рейвънхил, а постановката е дипломен спектакъл на Димитър Илиев. „Да консумираш или да те консумират? Това се пита в пиесата на Марк Рейвънхил...

публикувано на 01.03.21 в 14:53

Рисунката и съвременното изкуство

Рисунката е най-първият творчески акт на художника. Тя е виждане и претворяване на обектите в света. Тя е нахвърляна идея, или замисъл, или проект. Тя е в основата на бъдещо завършено произведение, но и сама по себе си е произведение на изкуството – и същевременно по традиция е израз на умението на художника. Каква е ролята, а и формите на рисунката в..

публикувано на 01.03.21 в 11:20
Бижута на проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева

Висок вкус и естетически усет – това е сборна бижутерска изложба във Варна

„365 преживявания“ – новата сборна бижутерска изложба на варненската галерия „Папийон“, носеща вече едно пролетно и ведро настроение. Това е една представителна колекция от бижута, създадени от престижни и наложили се в това изкуство български художници. Свои творби са представили близо 50 художници, които творят и бижута, и скулптура, и дизайн, работят..

публикувано на 01.03.21 в 09:15

„Сбогуване с червения облак“ – изложба на Никола Стоименов

„Страници от ателието“ – това е първата самостоятелна изложба на художника Никола Стоименов в галерия „Астри“. Представени са около 50 произведения с различни формати от няколко цикъла, работени през последните години. Техниките са предимно смесени върху картон, фазер, платно, още повече, че хартията е негово любимо изразно средство.  Заглавията на..

публикувано на 01.03.21 в 08:55