Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Киряков:

Промяната на изборните правила през други закони е удар върху легитимността на изборите

| обновено на 22.01.21 в 11:35
Георги Киряков
Снимка: Кирил Чобанов

Проучването на "Галъп интернешънъл" за електоралните нагласи и посланията от брифинга на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Това показват данни от независимо представително за пълнолетното население на страната проучване на "Галъп интернешънъл", проведено "лице в лице" сред 1010 души между 7 и 15 януари. С 22,9 на сто от онези, за които може да се очаква да гласуват, ГЕРБ и СДС са на първо място, следвани от БСП с 19,2 на сто. 12,4 на сто са очакваните гласове за "Има такъв народ". За ДПС резултатът от 10,9. ДБ също е с изгледи да е в парламента – с 6,2 на сто. ВМРО с НФСБ (4,6 на сто). Мая Манолова сега е с изравнени шансове с ОП - "Изправи се.бг", заедно с "Отровното трио" и редица други формации. С 4,5 на сто този микс се утвърждава като потенциален участник в следващия парламент. 

Коментар в "Нашият ден" направи политологът Георги Киряков.

"Събитието на седмицата, а и на годината – това е пандемията. Всяко едно събитие се пречупва през тази пандемия. Има огромно желание от страна на правителството да се справи с проблемите, породени от пандемията, но се оказва, по данни на отделни хора, засегнати икономически и финансово, че няма пари. И много хора започват да изпитват гняв от това, че много се обещава, а нищо не се прави. Предвид предстоящите парламентарни избори, трябва да се обърне внимание така ли ще продължава политическият елит да се държи с хората в тази ситуация. Не става въпрос само за отваряне на заведенията, става въпрос и за работещи в този бранш – десетки, ако не и стотици хиляди хора, останали без препитание и с голи обещания, че ще им се дадат средства, за да преживяват. Увеличават се случаите, които ясно и категорично заявяват, че не са получили или са получили символични суми от обещаното. Не става въпрос за хората, които ръководят тези бизнеси, а за хората, които работят в тях. Това са заведения, барове, ресторанти, молове, фитнеси... Трябва вече правителството да спре да обещава на килограм."

Посланието от страна президентската институция

"Президентството влиза в този общ политически разговор и дебат за състоянието и бъдещето на страната. Но точно каква промяна на модела предлага освен този прословут слоган "Мутри, вън". Какво означава това? Искат ли промяна на модела на конституционно управление? Искат ли повече президентски правомощия, или искат направо президентска република? Искат ли промяна на съдебната власт в рамките на Конституцията? Искат ли от там нататък промяна на отношението към гражданите от страна на институциите? Продължават ли да искат да се реализира електронното управление и означава ли това, че тези хора влизат в предизборния дебат – говорим за президентската институция и президента Радев? Не е ли това в момента приоритет на политическите партии – да изкарат програми за управление с искания за смяна на модела и защо президентската институция влиза в този дебат? ...  Става въпрос за промяна на модела на всички възможни сфери на управление на страната. ... Освен да видим хората, предложени от отделните партии, трябва да видим и идеите – а такива на този етап няма."

7 формации в НС, ако изборите бяха днес

"В самото изследване е казано, че това е картина на настоящия етап. Но изборите няма да са днес, а на 4 април 2021 г. Дали точно такова ще е разпределението на електоралната тежест при отделните партии, предстои да видим. Вече почти няма сериозни социологически агенции и коментатори, които да казват, че може да се прогнозира ясно картината по време на изборния ден. Защото не е ясно каква ще е епидемичната ситуация тогава, най-вече не е ясно каква ще е избирателната активност и какъв ще бъде резултатът от това. Ще има ли наказателен и негативен вот."

Промените в Закона за извънредното положение – организацията на изборите

"Възниква основният въпрос дали, след като не сме в момента в извънредна ситуация и този закон не е валиден (не е действащ в момента, защото сме в извънредна епидемиологична обстановка, но не и в извънредно положение...), ще въведат извънредно положение за изборите. И какви избори ще има в условията на извънредно положение, ако искат през този закон да променят изборните правила? Изборните правила – ясно казаха и специалисти, и конституционалисти, че промени трябва да се правят единствено и само през Изборния кодекс, не през други закони да се правят промени в Изборния кодекс. Това ще удари директно върху легитимността на изборите, защото в условията на извънредно положение не знам как се правят избори..."

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Димитър Вацов: Част от функцията на обществените медии е да структурира гражданското общество.

„Слушайки внимателно „Събота 150“ се убедих в изключителния професионализъм на вашите колеги. Това е предаването, което дава най-добра картина за това, което се случва по света.“ Работата на обществените медии, дневния им ред, говорителите в тях и подходите им при отразяването на различни теми са чат от въпросите, които..

публикувано на 28.02.21 в 17:05

Орцево, Велийца и широките небесни двери

Има няма двеста души, мъничко ни е селцето, в планината то се гуши и лежи ми на сърцето.                        Исмаил Али Село Орцево се намира в северозападния край на Родопите и е най-високото село в България. От него се открива изумителна и спираща дъха гледка към трите планини, събиращи се тук – Рила, Пирин и Родопи. Високопланинските..

публикувано на 28.02.21 в 10:05

Християнската свобода

Притчата за блудния син ни дава красноречив пример за злоупотреба със свободата и любовта. Взет от всекидневието, сюжетът ѝ се повтаря доста често в живота. Почти всеки един от нас постъпва в една или друга ситуация като блудния син. Спасителят ни посочва правилния изход, като чрез бащината обич, ни разкрива Божието милосърдие. Неразумният черпи..

публикувано на 28.02.21 в 09:15

Не всеки ден се срещат хора на 100 години

Екипът на предаването гостува на 100-годишния дядо Найден, роден на 26 януари 1921 година в с. Дръмша. Живее в София. Дни след стотния си рожден ден, под грижите на дъщеря и внучка, той разказва за своя живот, преминал в три строя – царство, социализъм и демокрация. Запазил добро здраве и ведро настроение дядо Найден ще ни върне в детството си, когато е..

публикувано на 27.02.21 в 08:30

За възможното приложение на ивермектина

Повече за възможното приложение на ивермектина в рубриката "Сигурни всеки ден" на предаването "Нашият ден" д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология и консултант на Националната пациентска организация, разказва: "Неотдавна българската Изпълнителна агенция по лекарствата разреши свободната продажба на препарат, съдържащ активното..

публикувано на 26.02.21 в 17:54