Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марта Вачкова: Най-нужната, най-важната, най-смислената медия е Радиото

Вие държите знамето високо – на вкус, на език, на възпитание, на информация

Марта Вачкова
Снимка: личен профил Фейсбук

"Вие – в Българското национално радио – имате мисия. Искам да ви пожелая здраве и да не губите смисъл. Много сте важни!" – Това пожела актрисата Марта Вачкова в "Нашият ден" по повод рождения ден на радиото.

"Радвам се да съм с вас в този празничен ден. Вие ме усмихнахте и разплакахте с любимата ми песен в изпълнение на баща ми. Върнахте ме в едни страхотни спомени, когато всички актьори с радост отиваха да записват в Националното радио. Какво различно, актьорско пеене... смисъла в текста. Това нещо страшно ми липсва, защото всички най-големи български актьори живееха в радиото. Сега има отделени актьори за радио, за телевизия, звезди, а някога всички бяха в БНР и те правеха облика и смисъла му. 

Искам да ви поздравя – вас и всички, които работите в радиото. На фона на цялото опростачване, сваляне на вкуса от всички други медии, вие държите знамето високо – на вкус, на език, на възпитание, на информация. За мен най-нужната, най-важната, най-смислената медия сте вие!"

Марта Вачкова смята, че всички някак искаме да ни се случи лесен и хубав живот и някак много леко да преминаваме през него:

"Нещо стана с хората – не само в България, а и в света. Животът не ни е даден, за да щракаме с пръсти, хора! Животът ни е даден да се трудим. Труд е не само да прекопаваш нивата, труд е да учиш – всеки ден да научаваш нещо ново, да четеш, да се информираш, да полагаш усилие. Този рекламиран лек живот мен ме ужасява... Това, че растат млади хора, които мислят, че нещо може ето така да ти се падне от лотарията... Нищо не ти се пада – ако дойде случайно по някакво чудо, много бързо ще си иде. Сладкият успех е този, за който си се борил, за който си положил труд. Това е наследството, което аз съм получила от моя баща и от цялото това поколение, свързано с Българското национално радио. Това бяха много работещи хора – на никой нищо не му беше подарено.

При вас е важен смисълът – какво се изрича, какво е посланието. Телевизиите само ни забавляват, вестниците ни лъжат, нямам никой друг, на когото да вярвам, освен на вас, мило радио!

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05