Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Марта Вачкова: Най-нужната, най-важната, най-смислената медия е Радиото

Вие държите знамето високо – на вкус, на език, на възпитание, на информация

Марта Вачкова
Снимка: личен профил Фейсбук

"Вие – в Българското национално радио – имате мисия. Искам да ви пожелая здраве и да не губите смисъл. Много сте важни!" – Това пожела актрисата Марта Вачкова в "Нашият ден" по повод рождения ден на радиото.

"Радвам се да съм с вас в този празничен ден. Вие ме усмихнахте и разплакахте с любимата ми песен в изпълнение на баща ми. Върнахте ме в едни страхотни спомени, когато всички актьори с радост отиваха да записват в Националното радио. Какво различно, актьорско пеене... смисъла в текста. Това нещо страшно ми липсва, защото всички най-големи български актьори живееха в радиото. Сега има отделени актьори за радио, за телевизия, звезди, а някога всички бяха в БНР и те правеха облика и смисъла му. 

Искам да ви поздравя – вас и всички, които работите в радиото. На фона на цялото опростачване, сваляне на вкуса от всички други медии, вие държите знамето високо – на вкус, на език, на възпитание, на информация. За мен най-нужната, най-важната, най-смислената медия сте вие!"

Марта Вачкова смята, че всички някак искаме да ни се случи лесен и хубав живот и някак много леко да преминаваме през него:

"Нещо стана с хората – не само в България, а и в света. Животът не ни е даден, за да щракаме с пръсти, хора! Животът ни е даден да се трудим. Труд е не само да прекопаваш нивата, труд е да учиш – всеки ден да научаваш нещо ново, да четеш, да се информираш, да полагаш усилие. Този рекламиран лек живот мен ме ужасява... Това, че растат млади хора, които мислят, че нещо може ето така да ти се падне от лотарията... Нищо не ти се пада – ако дойде случайно по някакво чудо, много бързо ще си иде. Сладкият успех е този, за който си се борил, за който си положил труд. Това е наследството, което аз съм получила от моя баща и от цялото това поколение, свързано с Българското национално радио. Това бяха много работещи хора – на никой нищо не му беше подарено.

При вас е важен смисълът – какво се изрича, какво е посланието. Телевизиите само ни забавляват, вестниците ни лъжат, нямам никой друг, на когото да вярвам, освен на вас, мило радио!

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Убийство без убийство“ в Театър 199

Романтичната комедия „Убийство без убийство“ е най-новото заглавие в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“. Автор на пиесата е драматургът на Театър 199 Андрей Филипов, а постановката е на режисьора Емил Бонев. В представлението участват София Бобчева и младите актьори Христо Терзиев и Сияна Начева. Сияна е студентка от класа на проф. Пламен..

публикувано на 05.03.21 в 16:05

Киносалоните vs. Стрийминг платформите (А къде е телевизията?)

В най-новия епизод на подкаста в словесна битка са изправени Киносалоните срещу Стрийминг платформите! Какви са перспективите за развитието на седмото изкуство? Ще успеят ли изцяло стрийминг платформите да изместят традиционното гледане на кино? От какво имат нужда зрителите в тези особени времена? А и къде е мястото на телевизията в тази битка за..

публикувано на 05.03.21 в 16:00

Игор Христов: Спящите спят, мечтаят само мечтателите

Културно-информационният център на Република Северна Македония, в чието пространство често се виждат интересни и значими колекции и проекти, представя фотографската изложба на Игор Христов. Нейното заглавие е „Спящите спят, мечтаят само мечтателите“.  Това е документална фотоизложба от 20 произведения, създадени от автора по време на пътуванията му..

публикувано на 05.03.21 в 15:01

„Варницата“ на Томас Бернхард

Томас Бернхард в цялото си творчество зашеметява и поляризира, предизвиква както възторг, така и покруса, както просветление, така и гняв. Наричан от международната литературна критика “екзистенциален клоун”, “зловещ пророк”, “иронично обсебен архангел”, “алпийски Бекет” и дори “пророк на безсмислието”, Томас Бернхард се изявява като един от най-яростните..

обновено на 05.03.21 в 10:31
Христо Гърбов във филма на Иглика Трифонова „Асансьор за пациенти”

Христо Гърбов и „Открито студио“ – повече от добра комбинация!

Какво искаме да кажем на половинката си, когато ѝ изпратим озверял скункс в кутия от телевизор? На какъв храст да се правим, в случай че попаднем в клетката на лъва? Объркват ли се сателитите на ЦРУ, ако носим шапки от фолио? Отговорите на тези, а и на други подобни въпроси, ще получите от самия Христо Гърбов тази неделя, 7-и март, от 20:30 ч., само..

публикувано на 05.03.21 в 08:10