Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Домът на утрешния ден

По-малко вещи, повече зеленина

Как така нямаш телевизор, накъде гледат всички мебели у вас? – това е реплика на Джоуи Трибиани – един от героите на прочутия сериал „Приятели“. А преди мебелите да се насочат към тв екрана, семействата са се събирали на голямата баварска маса във вестибюла, за да научат от радиото всичко, което се случва по света.

Снимка: Политехнически музей - СофияПромените в света променят и домовете ни. Голямото затваряне ги натовари с нови функции – на офис, класна стая, спортна площадка, кабинет – понякога по едно и също време.

Удобно, а не ефектно

„Вече не е толкова важно как изглежда диванът, а колко дълго може да се седи удобно на него – отбелязва Цветана Шипкова, главен редактор на списание „Мебелен дизайн“. На преден план излезе функционалното и удобно жилище. Дизайнерите бързо се насочиха към създаване на многофункционални мебели, които лесно се трансформират от работна площ в маса и т.н. Появи се и тенденцията да работим прави.

Модата на отворените пространства, в които се влиза направо в дневната, без антре, отминава. Появи се необходимостта от по-безшумни домашни електроуреди и дори от шумоизолиращи прегради, което дори отвори нужда от саунд инженери.

Малкото е повече

Ще притежаваме по-малко, но по-удобни и функционални мебели, а и вещи като цяло. Не е лошо да преосмислим навика си да трупаме вещи и да държим предмети единствено заради сантименталната им стойност.

Друга тенденция, която беше започнала преди пандемията, но избуя, е нуждата от зеленина. Може да са декоративни растения, подправки или дори зеленчуци. Хубаво е да поканим природата в дома си, независимо дали разполагаме с градинка, балкон или само с перваза на прозореца.“

Ако трябва да обобщим – принципът „малкото е повече“ се изпълва с ново съдържание, а ако успеем да поканим и природата у нас – ще живеем по-добре.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance)

Марсианските хроники на „Постоянство“

Половината човечество удивено наблюдаваше кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance), който изпрати впечатляващи снимки от червената планета, за първи път в историята се чу звукът на марсианския вятър и като в драматичен филм се наблюдаваха реакциите на екипа на НАСА, който водеше операцията. Другата половина от света вдигна рамене и..

публикувано на 05.03.21 в 09:09
Илюстративна снимка

Българин откри нова екзопланета

Българин откри нова екзопланета със скалиста повърхност. Д-р Трифон Трифонов е астроном в института “Макс Планк“ в Хайделберг. “Макар ние да откриваме много екзопланети, в последните 25 години сме открили над 4600. Специално Gliese486b има почти перфектните физически и орбитални характеристики, за да търсим атмосфера около скалисти..

публикувано на 05.03.21 в 08:53
Ваня Монева хор

Историята в народните песни

Как текстовете на народните творби разказват историята ни. Между пълното отричане на достоверността им и буквалното приемане на разказа търсим „златната среда“. Разчитането на фолклора може да е успешно, ако се подходи внимателно, стъпка по стъпка, така, както се изучава нов език. За да се отличат пластовете, насложени от времето,..

публикувано на 04.03.21 в 12:06
Добри Христов и  Антонин Дворжак

Вокални миниатюри от Антонин Дворжак и Добри Христов

19 век е време на разцвет на националните музикални школи, на романтично упование във фолклора като носител на национално идентичното, на етични и естетически критерии в музиката. В това отношение Антонин Дворжак продължава пътя на другата национална икона – Бедржих Сметана. Голям творец, той поставя националния идиом в контекста на..

публикувано на 04.03.21 в 09:30
Ильо Войвода (снимка от Анастас Карастоянов, Белград, 1867 г.)

Премълчаната история на Ильо войвода

Кога за пръв път 3 март е обявен за празник – официален, а сетне и национален, какво реално се е случило на тази дата? В празничното издание в разговора с проф. Петко Ст. Петков и историка Янко Гочев се търсят отговорите на тези въпроси, става дума и за митологемите от Сан Стефано. Останалото време в предаването е посветено на Илия..

публикувано на 03.03.21 в 17:23