Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Витков: Борбата в човешкия живот дава неговия смисъл

Борбата е много по-важна от крайния успех. И спазването на почтеност. Почтеността в политиката не може да бъде абсолютна стойност. Но почтеност в целите, в начините на борба, в желанието да помогнеш

Снимка: Ани Петрова, БНР

Каква е изборната 2021 г. през очите на рожденика Светльо Витков, вокалист на група „Хиподил“ и председател на партия „Глас народен“.

"Рождените дни са да се събереш с приятели... Иначе какво – да седнеш да плачеш... Рождените дни след определена възраст започват да увеличават числото по начин, по който човек се замисля и трябва да се прибере вкъщи и да се заключи и да заплаче. Но това не е работа. Най-хубавото нещо, според мен, е емоцията, която на човек могат да му донесат хората, които той уважава или него го уважават. Това е нещо като бензин в кръвта и дава усещане, което кара този ден да е специален. През годините този брой хора при всеки човек намалява. Това е напълно нормално – истинските приятели са няколко, познатите са много, така че над нещата плуваме по повърхността на времето и продължаваме напред."

Влиянието на политиката

"Доста голямо влияние ми оказа политиката през последните 10 години. Дадох почти всичко от това, което имам – най-много време. Време, усилия, нерви... За тези 10 години, без да ходя на училище за политика, нито някой да ме бута напред, нито "на мама детето", нито използвам лекотата на най-лекия избор – да се присламча към някой, да целуна ръка... Но не съжалявам, защото борбата в живота на човек дава неговия смисъл. 

Успехът е разтегливо понятие. Ако погледнем в миналото, всяка партия, която влезе в парламента, бива използвана, употребена и захвърлена. По простата причина, че е невъзможно в момента да се пробие това статукво. Борбата продължава. Борбата е в това повече хора да разберат, че политика не е нещо, от което можеш да избягаш и да се скриеш. И постулати като "Няма да гласувам, защото няма смисъл" и "Всички са маскари" са мантри, насадени от тези, които управляват вече 30 години. Борбата в момента е наистина тези 49-50%, които не гласуват, да бъдат активни на изборите."

Светльо Витков подчерта, че ще се яви самостоятелно на тези избори. "За нас изборите не са самоцел. Крайният резултат и успехът не са целта на борбата, а самата борба. Защото, когато постигнеш успех, това вече е някакъв край на борбата. А краят на борбата е смърт. Мисля, че борбата е много по-важна от крайния успех. И спазването на почтеност. Почтеността в политиката не може да бъде абсолютна стойност. Но почтеност в целите, в начините на борба, в желанието да помогнеш на тези около теб..."

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Еразъм+" обединява България и Гърция в проект за жени, жертви на насилие

Проектът "Нови възможности за жени, жертви на насилие, чрез изкуство", реализиран по програмата "Еразъм+", е резултат от партньорство между сдружение и неправителствена организация в България и Гърция. Основната цел на проекта е да демонстрира как различни видове изкуство и арт терапия могат да окажат положително въздействие като част от формалната..

обновено на 30.07.24 в 09:28

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава, з аедно с местните общности, те ще търсят съзидателни форми на туризъм.  В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37

"Академия за младежко участие", или какво е важно в политиката

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, съвместно с Национален младежки форум, обсъждаме какви са резултатите от двугодишния проект "Академия за младежко участие". Проектът "Академия за младежко участие", финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, завърши с кръгла..

обновено на 29.07.24 в 10:14
Стефания Колева

Рожден ден с ретроспекция: Стефания Колева за личното и професионалното израстване

Днес, на 29 юли, честитим рождения ден на талантливата актриса Стефания Колева. За нея този период е изпълнен с летни турнета и нови професионални предизвикателства. Заедно с актьора Деян Ангелов, тя участва в множество представления на открито в големите градове на страната, а през август и септември ще я видим и на сцената на "Маймунарника" в..

обновено на 29.07.24 в 09:00