Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виктор Балабанов: Учителят е най-важният човек за даване на посока

Платформата „Знам.бе“ – как се появи и каква е нейната цел? Какво могат да открият в нея учителите? Образованието трябва да бъде достъпно за всеки. Платформата „Знам.бе“ дава възможност на младите хора да открият качествено образование и бъдеща професия. Подкастът за учители "Знам.бе" продължава да набира голяма онлайн аудитория.

Виктор Балабанов, организационен психолог и основател на дигиталната платформа, разказва повече в "Нашият ден":

"Аз освен професионалист съм и баща. Докато помагах на сина си в ученето на отделните предмети установих къде мога да приложа своите професионални знания и умения и да го улесня в процеса на обучението. След това установих, че това може да бъде достъпно за мнго по-голяма аудитория."

Инструментариум – учителите на фокус

"Един от колегите ни – Ангел Георгиев – е учител. Той е основният двигател, който въвежда знанието за нас сред учителската аудитория. Така се срещаме с много учители, събираме обратна връзка и се опитваме да я върнем като полезен инструмент." 

Мисия

"Основната мисия на „Знам.бе“: Дефинирахе нещо отдавна познато – Ethos – Pathos – Logos. Това е основата на ученето, на образованието още от Древна Елада. Етос – това е ролята на учителя, на човек, който ще преведе ученика през по-лесния път, ще му даде подходящия инструмент. Ние сме се фокусирали да създаваме инструменти, адекватни на съвременния начин на живот, така че на учителите да им е по-лесно."

Пандемията и дигиталните платформи

"Пандемията засили нуждата от подобни инструменти. За момента моето наблюдение е, че има доста несъвършенства в дигиталния свят по отношение на образователни материали. Ние сме още много в началото. Честно казано, пандемията прескочи няколко етапа, което създава съпротива и от учениците, и от учителите."

Заменим ли е учителят

"100% за нас това е инструмент – помощно средство. Колкото по-голям набор от инструменти, толкова по-вероятно е аз да намеря подходящия. Това не е панацея, това е инструмент. Ние се съобразяваме с нуждите на учителя за момента. Учителят е може би най-важният човек в годините между 7 и 18 за даване на посока – посока на мислене, посока на избор, за развитие на младите хора."

Чуйте повече в зувковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се използва за подобряване на националните правни средства за защита?  Каква е ролята на адвокатите за..

обновено на 09.04.21 в 14:10
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Прекратено служебно правоотношение

Адвокат Захари Генов о тговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. “Като държавен служител е прекратено служебното ми правоотношение със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След обжалване от моя страна тази заповед е отменена от Административния съд. Но тъй като с жалбата съм поискал..

публикувано на 09.04.21 в 12:54
Ренета Инджова

Ренета Инджова: Политическото битие – по-далеч от пазара "Кирков"

Какво показа "партийният пазар" на 4 април ? Темата коментира в “Нашият ден“ Ренета Инджова , служебен премиер на България в периода октомври 1994 до януари 1995 г.: “ Призивът ми е за водене на политическото битие във форми, които са по-далеч от пазара "Георги Кирков" . Нека разумът, далновидността на участващите страни и на..

публикувано на 09.04.21 в 12:00

Предсрочни избори – възможно или вероятно

Тази нощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Избирателната активност е 50,61 на сто, сочат..

обновено на 09.04.21 в 10:31

Разпределението на мандатите – имаше ли пропуски в изборния ден

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание.  ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Как се случва разпределението на..

публикувано на 09.04.21 в 10:20