Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Балабанов: Учителят е най-важният човек за даване на посока

Платформата „Знам.бе“ – как се появи и каква е нейната цел? Какво могат да открият в нея учителите? Образованието трябва да бъде достъпно за всеки. Платформата „Знам.бе“ дава възможност на младите хора да открият качествено образование и бъдеща професия. Подкастът за учители "Знам.бе" продължава да набира голяма онлайн аудитория.

Виктор Балабанов, организационен психолог и основател на дигиталната платформа, разказва повече в "Нашият ден":

"Аз освен професионалист съм и баща. Докато помагах на сина си в ученето на отделните предмети установих къде мога да приложа своите професионални знания и умения и да го улесня в процеса на обучението. След това установих, че това може да бъде достъпно за мнго по-голяма аудитория."

Инструментариум – учителите на фокус

"Един от колегите ни – Ангел Георгиев – е учител. Той е основният двигател, който въвежда знанието за нас сред учителската аудитория. Така се срещаме с много учители, събираме обратна връзка и се опитваме да я върнем като полезен инструмент." 

Мисия

"Основната мисия на „Знам.бе“: Дефинирахе нещо отдавна познато – Ethos – Pathos – Logos. Това е основата на ученето, на образованието още от Древна Елада. Етос – това е ролята на учителя, на човек, който ще преведе ученика през по-лесния път, ще му даде подходящия инструмент. Ние сме се фокусирали да създаваме инструменти, адекватни на съвременния начин на живот, така че на учителите да им е по-лесно."

Пандемията и дигиталните платформи

"Пандемията засили нуждата от подобни инструменти. За момента моето наблюдение е, че има доста несъвършенства в дигиталния свят по отношение на образователни материали. Ние сме още много в началото. Честно казано, пандемията прескочи няколко етапа, което създава съпротива и от учениците, и от учителите."

Заменим ли е учителят

"100% за нас това е инструмент – помощно средство. Колкото по-голям набор от инструменти, толкова по-вероятно е аз да намеря подходящия. Това не е панацея, това е инструмент. Ние се съобразяваме с нуждите на учителя за момента. Учителят е може би най-важният човек в годините между 7 и 18 за даване на посока – посока на мислене, посока на избор, за развитие на младите хора."

Чуйте повече в зувковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Р. Новачица

Замърсяването на една градска река

Замърсяването на една река – разговор в "Нашият ден" с архитект Мартин Микуш за случващото се със столичната река Новачица в столичния район "Изгрев". Много от системите на града започват да издишат заради бързата урбанизация, както и заради либерализацията в услугите, заявява гостът. В момента подаването на битова и питейна вода в София се..

публикувано на 16.10.24 в 09:53

Историята на първата българска фабрика оживява в центъра на Сливен

На 16 октомври, сряда, в Сливен ще бъде открита винилната изложба "Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач". Събитието е част от поредицата инициативи, посветени на 190-годишнината от началото на текстилната индустрия в България и е включено в програмата на Община Сливен по случай празника на града. Изложбата е посветена на..

публикувано на 16.10.24 в 09:09

Живот, посветен на България: Лука Велчов и неговата мисия в Румъния

Преди броени дни, на 91-годишна възраст, ни напусна Лука Велчов, доайенът на българската общност в Румъния. Приживе Велчов се отличаваше с дълбоката си отдаденост към опазването на българското минало. Той бе обичан и уважаван не само от българите в Румъния, но и от мнозина, които посещаваха Букурещ, за да научат повече за историческите връзки между..

обновено на 15.10.24 в 10:56

"Открий себе си!" – нова интерактивна книга за тийнейджъри

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" бе представена интерактивната книга "Открий себе си! за тийнейджъри 13–19 години", която е създадена специално за младите хора до 19-годишна възраст и техните преживявания. В ефира на "Нашият ден" съавторът на книгата Рени Велчева сподели как е възникнала идеята за този проект...

обновено на 15.10.24 в 09:14

Еврейска култура преди ужаса

Който и да попитате първото нещо, с което ще свърже еврейския народ, най-вероятно е геноцида на който са били подложени от германците през Втората световна война. Музей за история на полските евреи "Полин" в Полша, обаче изненадва и се концентрира върху историята преди това. Младите момичета Елжбета Граб и Катажина Янковска, които развеждат..

публикувано на 14.10.24 в 16:05