Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот, посветен на България: Лука Велчов и неговата мисия в Румъния

| обновено на 15.10.24 в 10:56
Снимка: БТА

Преди броени дни, на 91-годишна възраст, ни напусна Лука Велчов, доайенът на българската общност в Румъния. Приживе Велчов се отличаваше с дълбоката си отдаденост към опазването на българското минало. Той бе обичан и уважаван не само от българите в Румъния, но и от мнозина, които посещаваха Букурещ, за да научат повече за историческите връзки между двете страни. Учители, ученици, студенти, журналисти и туристи от България и Румъния често търсеха неговото познание и го придружаваха в обиколки на значимите български места в румънската столица.

В предаването "Нашият ден" Христо Тучев, председател на фондация "Евлоги и Христо Георгиеви" и предприемач, изрази почитта си към проф. Лука Велчов, като отбеляза значимата му роля в съхранението на българското наследство в Букурещ:

"Той беше уникален човек, за първи път в живота си срещах човек, чиято душа прелива от любов към България."

Тучев подчерта също, че Велчов е бил пазител на ценностите от миналото: "Беше носител на ценности от едно минало време, до което всички успяхме да се докоснем. Той беше издирил всички имоти, които са били на българи още от времето преди Освобождението."

Лука Велчов не само е съхранявал историята, но и е предавал тази памет на следващите поколения, показвайки местата, където българските революционери и културни дейци са оставили своя отпечатък. Тучев разказва: "Благодарение на него обиколихме тези места: кантората на Евлоги и Христо Георгиеви, Солаковия хан, последното жилище на Христо Ботев, редакцията на вестник "Нова България", редакциите на списанията "Училище" и "Свобода", там, където е живял и работил Софроний Врачански, където е творил Иван Вазов."

Тези безценни места, свързани с българската история, разкриват как Букурещ е бил средище на българския възрожденски дух, който Лука Велчов е съхранил и предал с любов и преданост към българското минало.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Лука Велчов е роден на 8 октомври 1933 година. След като завършва първоначалното си образование в родното село (1941-1945), отива да учи в Тимишоара. През 1949 година вече е в Българско педагогическо училище (1949-1953) в Букурещ, кръстено на българския революционер и поет Христо Ботев. Година по-късно е приет в Букурещкия университет, специалност "Славистика" и "Българска филология". Завършва с отличие и веднага се връща в Стар Бешенов, за да учи младите банатски българи на литературен български език. В периода 1958-1959 година е заместник-директор на гимназията в селото. Но съдбата го връща обратно в Букурещ, където става учител в българското училище (1959-1961). В този период участва активно в разработването и издаването на учебници по български език от втори до осми клас. След това работи и в румънски училища като учител по румънски и руски език. Пенсионира се преждевременно, "за да се отдаде на българската кауза в Румъния".
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Открий себе си!" – нова интерактивна книга за тийнейджъри

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" бе представена интерактивната книга "Открий себе си! за тийнейджъри 13–19 години", която е създадена специално за младите хора до 19-годишна възраст и техните преживявания. В ефира на "Нашият ден" съавторът на книгата Рени Велчева сподели как е възникнала идеята за този проект...

обновено на 15.10.24 в 09:14

Еврейска култура преди ужаса

Който и да попитате първото нещо, с което ще свърже еврейския народ, най-вероятно е геноцида на който са били подложени от германците през Втората световна война. Музей за история на полските евреи "Полин" в Полша, обаче изненадва и се концентрира върху историята преди това. Младите момичета Елжбета Граб и Катажина Янковска, които развеждат..

публикувано на 14.10.24 в 16:05

Импулсът в мен: Проблемите с психичното здраве

Преди няколко дни световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън разкри, че през по-голямата част от живота си се е борил с проблеми с психичното си здраве поради тормоз в училище и напрежението от състезанията. Оказва се, че Хамилтън започва да страда от депресия още в тийнейджърските си години, а освен това е бил обект на расизъм като дете...

публикувано на 14.10.24 в 12:33

Домашното насилие: Мълчанието, срамът и силата да започнеш отначало

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" се разглежда темата за жените, избягали от домашно насилие, и предизвикателствата, с които се сблъскват след това. Въпросът е дали този акт на бягство е краят на мъките им, или началото на нови изпитания. Как тези жени изграждат нов живот от руините и на кого могат да разчитат? Нора..

обновено на 14.10.24 в 12:09
Анджелина Соренсен - Геди и Антон Митов

Антон Митов представя – Анджелина Соренсен - Геди: Смейте се често и по много

Анджелина Соренсен, наричана Геди, от 50 години живее в Сан Франциско, САЩ. Работила е като строителен инженер и клиничен психолог. Автор е на сатирични спектакли и на книгата "Връзки и развръзки", която е сборник от 22 кратки хумористични разкази за трагикомични случки, желания и връзки в живота на хората, гарнирани с неочаквани развръзки. Повечето от..

публикувано на 14.10.24 в 12:00