Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БХРА иска незабавно плащане на помощите и компенсациите за служителите в сектора и бизнеса

Георги Мицов: Поставянето на целия този бранш, хранещ хиляди хора, в ролята на враг е неправилно и не води до нищо добро

| обновено на 27.01.21 в 11:29
Снимка: Пламен Христов

Собственици и персонал на затворените заради пандемията заведения подготвят национален протест пред Министерския съвет в 12 ч. на 27 януари с настояване да започнат работа от 1 февруари. Акцията е под мотото "Марш към свободата" и се организира от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Преди дни от бранша поискаха и оставката на здравния министър Костадин Ангелов. Собственици и персонал на затворените заведения смятат, че пандемията се управлява неправилно и това отнема правото им на труд. При това без задоволителни решения за компенсации. Браншът е дискриминиран и затова излиза на протест, според председателя на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

Исканията на ресторантьорите и хотелиерите в България със и без протест – коментар в "Нашият ден" прави Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). 

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) иска отваряне на заведенията и ресторантите, но... при спазване на всички изисквания на Министерството на здравеопазването, каза в ефира на "Нашият ден" Атанас Димитров от организацията. Той информира за вчерашната среща между няколко организации от бранша с министъра на здравеопазването. Министър Костадин Ангелов засега обаче не се е ангажирал с конкретните искания на организациите, с мотива, че той не отговаря за икономиката на страната...

"Срещата с министър Ангелов имаше по-скоро информационен характер, не беше във формат за взимане на решения. Ние изразихме нашата позиция за незаавно отваряне, но съобразено с противоепидемиологичните мерки. Ние изразихме, че ако сме т.нар. "жертвен агнец", имаме и изложихме своите икономически искания – незабавно спешно плащане на помощите на служителите в сектора и обезщетенията и компенсациите за бизнеса."

Относно протеста – Ние заявихме нашата подкрепа в официално становище. Ние смятаме, че исканията на нашите колеги за незабавно отваряне са справедливи. Но... съобразено с епидемиологичната обстановка и съответно с взетото решение от здравните власти, не самоволно

Ако ще ни затварят, ако ще ни жертват, защото нашият персонал, който е на границата на мизерията и оцеляването – защото помощите не само не са релевантни, а не отговарят на възможността за съществуване... но проблемът не е в това. А че обезщетенията още не са получени!"

Ние спазихме предписаните мерки идеално и перфектно, подчерта Атанас Димитров. 

"Загубихме рунд I в борбата срещу Covid-19. II рунд започна с надмощието на Covid-19. Тези дълги месеци без препитание и без релевантни компенсации нагнетиха обстановката до обявяване на крайната мярка – протест. 

30% от колегите ресторантьори няма да отворят никога повече. Това е една тъжна статистика. Нещо, правено в продължение на години с любов, беше безвъзвратно изгубено."

Чуйте повече в звуковия файл.

Ресторантьорският бизнес като висш пилотаж в живота и в туристическата индустрия и спасява ли професионализмът по време на пандемия – коментар на Георги Мицов, международен консултант по ресторанти и хотели и работодател в един от най-престижните черноморски ресторанти у нас.

"Ситуацията в България по отношение на бизнеса, свързан с хотели и ресторанти, в момента е трагична. Борба за оцеляване. За съжаление нашата гилдия беше нарочена за враг, без отчитане на всички възможности. Напълно подкрепям действията на колегите си по софийските улици. По-скоро това не е протест, а заявка за връщане към разумността и и диалога, за да се стигне до едно нормално решение, което да защити бранша. Поставянето на целия този бранш, хранещ хиляди хора, в ролята на враг е неправилно и не води до нищо добро.

Чуйте повече в звуковия файл.

Личната история на Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Алибегов разбира необходимостта от противоепидемиологичните мерки, но е въпрос на оцеляване:

"Със сигурност излизаме днес на протест и най-вероятно отваряме дневните заведения на 1 февруари в знак на протест – по италианския модел. Каквито и санкции да понесем, ние искаме да работим, служителите да се върнат по работните си места – стоят три месеца без работа и пари – така че трябва да поемем този риск."

"От 13 март 2020 г. търпим загуби – заеми, кредити, за да изкараме периода до момента, а до днес още не са взети пари. За съжаление помощта от държавата се забави прекалено много. Нямаме планове. Надяваме се да ни отворят и да не ни затворят повече..."

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив. “Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Проф. д-р Адриана Благоева

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“. Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“. “Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови..

публикувано на 05.03.21 в 12:02
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47