Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Акад. Петрунов: Единствено качествена и масова имунизация ще ни предпази от инфекцията

Акад. Богдан Петрунов
Снимка: Георги Нейков, БНР

Мерки и ваксини по време на пандемия – всички се вълнуват от въпроса дали наистина ваксината може да ни предпази от коронавируса, от новите щамове и мутации. Дали меките, които се предприемат на национално и държавно ниво, са адекватни? Всичко това се обсъжда на различни нива и форуми.

Коментар в "Нашият ден" направи акад. д-р Богдан Петрунов, създател на Отделение по медицински науки при БАН. 

"Ваксинирах – да. Днес си направих втората доза, така че съм напълно имунизиран. От непрофесионалното и некомпетентно говорене на много колеги и неколеги се получават противоречиви сигнали към обществото. А това създава излишни паника, напрежение и неяснота. Мисля, че трябва, когато се говори, да се прави при наличието само на сериозни данни

Мерките, които се вземат от държавата в момента, са напълно адекватни и съответстват на всичко, което се прави в света. Още от началото на пандемията ние имаме едни от най-либералните мерки в цяла Европа. И е много трудно да се балансира между здравето и икономиката – безспорно това е сложен въпрос. Очевидно, за момента се справяме много добре, тъй като се намираме на прилично място по отношение на броя на заразените. 

Единственото по-тревожно е високият брой на смъртните случаи. Тук има много фактори, свързани с това. Основният фактор е това, че България е на едно от първите места в някои от системните хронични заболявания – сърдечно-съдови, онкологични, ендокринни заболявания. Много фактори дават обяснение за това – начин на живот, начин на хранене, социално-икономическо ниво, навици, дори начин на мислене. Второто много важно е това, че ние продължаваме да не си обръщаме внимание. Дори хората с определени прояви, симптоми, които очевидно говорят за нещо нередно, за възпалителен процес и състояние, близко до това на коронавируса, не обръщат внимание и късно се обръщат към лекар. В резултат на това се явяват много тежки случаи в отделенията и много трудно след това могат да бъдат лекувани качествено."

Имунизирането

"Това е собствено решение – въпрос на осъзната необходимост и осъзнато знание за това, че трябва да бъдеш имунизиран. Няма нищо друго в момента, което да ни предпази от разпространението на инфекцията. Единствено това е една качествена имунизация – и то масова имунизация. Тя трябва да обхване голяма част от населението, за дадем т.нар. "колективен имунитет". Заедно с имунитета на вече преоледувалите – да постигнем 70% ниво на обхващане, на покритие на инфекцията. Всеки, който се яви за имунизация, трябва да се консултира с личния си лекар – какви хронични заболявания има, има ли нещо, което го тревожи и т.н. 

Всяка една от ваксините, които пристигат у нас, има точна и ясна характеристика, където е упоменато къде са възможностите за получаване на странични ефекти и към кои болни трябва да бъде съсредоточено вниманието."

Чуйте повече подробности в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Христиана Бацелова

Д-р Бацелова: Колко опасна е една инфекция зависи от леталитета и от начина на предаване

Трите класически особено опасни инфекции, според епидемиологията, на този етап са холера, чума, жълта треска. В миналото към тях се прибавяше и едрата шарка, която в момента не се среща благодарение на ваксината, която я ликвидира след дълги години приложение. Ебола също е опасна инфекция. Когато говорим за опасни инфекции, има значение какъв е процентът..

публикувано на 24.02.21 в 14:50
Андрей Чорбанов

Проф. Чорбанов: Кампанията за имунизация у нас е изключително стихийно организирана

"Много често получавам критики, най-вече от среди, близки до властите, че се всява едва ли не някаква разнопосочност на мнения и коментари, но аз помня, че живях в едни години, в които нямаше разнопосочност... Всички общества, които имат претенции, че са узрели и готови да се развиват, са склонни да имат избор. А пък изборът предполага достигане до..

обновено на 24.02.21 в 14:16

Д-р Милен Чолаков, Шумен: Имунизационният процес си върви

Науката за ваксините срещу Covid-19? На какво се дължи разделението в обществото? Има ли достатъчно информация от Министерството на здравеопазването и от експертните съвети към министъра на здравеопазването? В "Нашият ден" коментар на темата прави д-р Милен Чолаков, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шумен и областта: "Искам да..

публикувано на 24.02.21 в 12:10

Милена Славова: Не се притеснявам, че остарявам

Голямото момиче на българския рок Милена Славова е рожденик. С равносметка и без да остарява, разказва за рока, годините, времето, мечтите и проектите си. Милена Славова е Главен герой в “Нашият ден“. “Има много пеещи момичета, но то не е само пеенето, а е някак и стилът на живот. Не е само да си облечеш коженото яке, ами и начинът на..

обновено на 24.02.21 в 11:28

Доц. Сарийски: България трябва да потърси вариант за нов икономически модел

“Едно от нещата, които открои пандемията, беше крехкостта на съюзите и особено на Европейския съюз. Ако някой беше казал преди една година, че страните в ЕС биха могли да се изпокарат за неща като фондове за стимули или за това кой какъв дял да получи от договорените ваксини, едва ли някой би повярвал, тази година ни убеди точно в обратното.“ –..

обновено на 24.02.21 в 10:36