Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Петрунов: Единствено качествена и масова имунизация ще ни предпази от инфекцията

Акад. Богдан Петрунов
Снимка: Георги Нейков, БНР

Мерки и ваксини по време на пандемия – всички се вълнуват от въпроса дали наистина ваксината може да ни предпази от коронавируса, от новите щамове и мутации. Дали меките, които се предприемат на национално и държавно ниво, са адекватни? Всичко това се обсъжда на различни нива и форуми.

Коментар в "Нашият ден" направи акад. д-р Богдан Петрунов, създател на Отделение по медицински науки при БАН. 

"Ваксинирах – да. Днес си направих втората доза, така че съм напълно имунизиран. От непрофесионалното и некомпетентно говорене на много колеги и неколеги се получават противоречиви сигнали към обществото. А това създава излишни паника, напрежение и неяснота. Мисля, че трябва, когато се говори, да се прави при наличието само на сериозни данни

Мерките, които се вземат от държавата в момента, са напълно адекватни и съответстват на всичко, което се прави в света. Още от началото на пандемията ние имаме едни от най-либералните мерки в цяла Европа. И е много трудно да се балансира между здравето и икономиката – безспорно това е сложен въпрос. Очевидно, за момента се справяме много добре, тъй като се намираме на прилично място по отношение на броя на заразените. 

Единственото по-тревожно е високият брой на смъртните случаи. Тук има много фактори, свързани с това. Основният фактор е това, че България е на едно от първите места в някои от системните хронични заболявания – сърдечно-съдови, онкологични, ендокринни заболявания. Много фактори дават обяснение за това – начин на живот, начин на хранене, социално-икономическо ниво, навици, дори начин на мислене. Второто много важно е това, че ние продължаваме да не си обръщаме внимание. Дори хората с определени прояви, симптоми, които очевидно говорят за нещо нередно, за възпалителен процес и състояние, близко до това на коронавируса, не обръщат внимание и късно се обръщат към лекар. В резултат на това се явяват много тежки случаи в отделенията и много трудно след това могат да бъдат лекувани качествено."

Имунизирането

"Това е собствено решение – въпрос на осъзната необходимост и осъзнато знание за това, че трябва да бъдеш имунизиран. Няма нищо друго в момента, което да ни предпази от разпространението на инфекцията. Единствено това е една качествена имунизация – и то масова имунизация. Тя трябва да обхване голяма част от населението, за дадем т.нар. "колективен имунитет". Заедно с имунитета на вече преоледувалите – да постигнем 70% ниво на обхващане, на покритие на инфекцията. Всеки, който се яви за имунизация, трябва да се консултира с личния си лекар – какви хронични заболявания има, има ли нещо, което го тревожи и т.н. 

Всяка една от ваксините, които пристигат у нас, има точна и ясна характеристика, където е упоменато къде са възможностите за получаване на странични ефекти и към кои болни трябва да бъде съсредоточено вниманието."

Чуйте повече подробности в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53