Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Евгений Дайнов

За кръчмите и хората

Целият цивилизован свят трябва да преосмисли отношението си към общностите, трябва да инвестира в тях

| обновено на 28.01.21 в 10:03
Ръченица – Иван Мърквичка (1856-1938)

За какво са ни кръчмите – ден след протеста на собствениците на заведения – разговор с политолога проф. Евгений Дайнов в "Нашият ден" за това защо човешкото същество се нуждае от баровете, клубовете, кафенетата...

"Още Аристотел е забелязал, че хората живеят на общности – не са индивидуалисти. И в каквито и ситуации да попаднат, първата им работа е да се съберат заедно. Тъй като хората формират общности, те трябва да имат места, където да общуват, да се гледат, да споделят мисли за общността и да поддържат общностния дух

Навремето президентът на Чешката република Вацлав Хавел казва: "Комунизмът отмина, дайте сега да направим от масата държава – не държава на индивидуалисти, които се конкурират на пазара и се гледат лошо, а държава, съставена от общности, където хората да се грижат един за друг. Трябва да направим държавна политика, която да поддържа две важни средища – кварталния магазин и кварталната кръчма". Хавел е прав, че трябва да има насочени политики в държавите да се възстановят общностите. В целия цивилизован свят трябва да се преосмисли отношението към общностите, икономическата политика... трябва да се инвестира в общностите."

Хората не са родени да се мразят един друг. А кръчмите са изключително важни средища. Първо, в тези средища се слуша музика, второ, хората общуват помежду си. Това разделение, в което живеем вече доста време, и това отсъствие, нефункциониране на основните средищни места на нашите човешки общности е много пагубно – хората затова се овълчиха. Една от причините хората да се овълчат е, че престанаха да се срещат. Като не се срещат по между си, започват да се гледат с подозрение. 

Като се получат тези изкривявания, започват да се проявяват човеконенавистничиски идеи и чудовищни конспиративни теории." 

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив. “Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Проф. д-р Адриана Благоева

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“. Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“. “Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови..

публикувано на 05.03.21 в 12:02
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47