Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христо Грозев: Не ни давайте съвети, вие убивате своите граждани!

Демагогията на руската дипломация – този „тролинг“ – е новата им стратегия

| обновено на 30.01.21 в 16:19
Христо Грозев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За новите разкрития на разследващите журналисти от „Bellingcat“, в което те доказват, че журналистът Тимур Куашев, правозащитникът Руслан Магомедрагимов и лидерът на движението "Нова Русия" Никита Исаев са били убити от същите служители на ФСБ, които опитаха да отровят Алексей Навални, в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ разказва Христо Грозев, един от екипа на „Bellingcat“.

Тримата убити са една подборка от многото жертви след пътуванията из Русия на групата за убийства на ФСБ.

Как става убийството на Тимур Куашев

"Единият от тях е журналист, завършил право на 26 години. От черкезки произход. Живеел е в Кавказ. Един от най-силните гласове на местната журналистика – блогър, пишещ за местни сайтове, които фокусират вниманието си върху правата на малцинствата, корупционните схеми на местната власт. Както и че местните структури на ФСБ измъчват арестанти. Също така Тимур Куашев започва да пише във фейсбук против управлението на Владимир Путин, че властта трябва да се смени скоро и да има избори. Критикува и външната политика на Русия. Въобще създал е много предпоставки, за да ядоса властта.

Един ден пристига групата за отравяне в неговия град Налчик. Вечерта той отива на театрално представление на майка си. Свидетели казват, че някой го среща на улицата, поканва го на разговор. Той тръгва с тях и неговото тяло е намерено на следващата сутрин със следи от инжекция под мишницата.

Едно от най-страшните неща, които открихме, е, че разследването за неговата смърт стига до извода, че смъртта му е естествена и че няма никакви отровни вещества в кръвта му. Но анализът и експертиза, които са направени, са изготвени от лабораторията, която се занимава с убийствата в Москва.

Другото потресаващо е, че по наши данни средното количество техни жертви на тази група за отравяния са от четири до шест души на година. За щастие не всички са умрели, но са били цел. Но това са хора опозиционери, журналисти, блогъри...

Ние засега сме доказали за трима убити, работим върху още двама доказано отровени, но не умрели, и те са много известни лица в Русия. Шокът е голям, защото в Русия наистина има група, която ходи и убива хора.“

Групата отровители

„Тя е по-голяма от тази, която отрови Навални, но в нея има ключови лица, без които тези операции не се случват. Трима души съвпадат с отровителите на Навални и тези от новите ни разкрития. При Навални бяха осем човека, а в случая с този журналист са били само четирима. И трима от тях съвпадат. Това са двама лекари и един химик – Осипов, Александров и Кудрявцев.“

Възможно ли е Владимир Путин да не знае за групата отровители и „дворецът“

„Естествено, че не е възможно. Но по-важни са последиците от този въпрос. Очевидно е, че той знае, че никой няма да повярва на отговорите му, че не знае, защото това означава да признае, че лидерът на Русия няма никаква власт и информация. Т.е., той казва нещо, което знае, че хората няма да повярват и това е страшният момент – те дори не се опитват да направят така, че да им повярват. Това означава, че изцяло разчитат само на силови методи. Това го виждаме и през масовите арести на хора по време на протестите от миналата седмица – те ги арестуват с аргумента, че не спазват противоепидемичните мерки. Те не искат да убедят никого, те иска да сплашват населението. Това е последна фаза на разпадането на една диктатура.

Но нашите разследвания продължават да разкриват мащаба на жестокостта на този режим. И Русия няма да забрави, това, което се случи сега. Путин загуби и политически пасивното население, което е около 1/3 част от населението и е ключова при избори. Сега и тя знае кой е лош, кой е добър. И тя също ще помни.“

Отпечатъкът „новичок“ в България

„Процесите са еднакви. Просто мащабът е различен и това, което помага на България, е, че е членка на НАТО и ЕС. В България „новичокът“ е по-скоро икономически, а при тях е екзистенциален. Българската прокуратура мълча и по казуса с Гебрев, както знаем. Те не търсят мотиви, не търсят Организацията за защита от химически оръжия за анализ. Тоест, прокуратурата сякаш избягва такива теми, както и тези с гласа и снимките на премиера. И е много страшно, че обществото приема за допустимо липсата на отговори по тези въпроси.“

Намесата на Русия в политиката на други страни

„Демагогията на руската дипломация – този „тролинг“, който те правят, е всъщност новата им стратегия – техни дипломати в един и същи ден критикуват западни страни за това, че изразяват мнение за случващото се в Русия и го наричат намеса във вътрешните работи на Русия, и в същия ден те същите се намесват във вътрешните работи на други страни. Както правят с България. Но в случая, за който разказвам днес, през него ние видяхме, че тази страна се е върнала в Сталинизма. Тази страна убива своите граждани. От тук нататък, тя не може да бъде стожер на поведение и да дава съвети на когото и да било. Защото те не са по-добри от Северна Корея. Така че основният отговор в общуването с Русия трябва да е – не ни давайте съвети, вие убивате своите граждани.“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ефективният диалог е моделът за спокойно съжителство с бежанците

През изминалата напрегната година, в която коронавирусът се превърна в неизменна част от всекидневието, много теми сякаш останаха извън фокуса на вниманието. Една от тях е тази за бежанците и какво се случва с тях в този момент. Много хора изгубиха битката с Covid-19, много останаха и без работа, но каква е съдбата на хората, чийто живот, препитание са..

публикувано на 21.04.21 в 15:14
проф. Златимир Коларов

Моноклоналните антитела – същност и приложение

В медийното пространство все повече се чува споменаването на моноклонални антитела. Извършва се оценка на данните на няколко моноклонални антитела, които ще бъдат терапевтични възможности в следващите месеци, клиничните изпитвания на данните показват намаляване на хоспитализациите и смъртността при инфекцията от Covid-19. Принципът на..

публикувано на 21.04.21 в 14:50
Мими Виткова

Д-р Мими Виткова: Тотален управленски хаос в здравеопазването

Абдикира ли държавата от управлението на кризата? Темата коментира д-р Мими Виткова , бивш министър на здравеопазването:  “ Държавата отдавна е абдикирала от здравната система – о ще преди 20 години, когато се реши политически без сериозни анализи и аргументи, че пазарът ще реши всички проблеми в здравната система. Оттогава тя е на..

публикувано на 21.04.21 в 12:30
Александър Симидчиев

Д-р Симидчиев: Управлението на пандемията е приоритетът на здравната комисия

Какви ще са приоритетите в работата на комисията по здравеопазване към НС и законодателните инициативи? Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Александър Симидчиев , председател на комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание, депутат от “Демократична България“. “Огромното предизвикателство е всичко, което е ново за мен, различно..

обновено на 21.04.21 в 11:42
Проф. Антоанета Христова, Ръководител на департамент Психология в (ИИНЧ) към БАН.

Проф. Антоанета Христова: Българската жена – в обществото и в политиката

Доколко личността и полът имат значение в политиката? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Антоанета Христова – политически психолог. “Всичко е от значение и дали си мъж или жена, защото това е въпрос на роля, която изпълняваш в живота. Ролевите функции са елемент от културата на всяко общество, според които всеки се съотнася и..

обновено на 21.04.21 в 10:57