Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Костадин Сотиров: Електронната рецепта се оказа по-сложна за изпълнение

Снимка: архив

Електронната рецепта е цифров вариант на стандартната хартиена рецепта. Лекарят я попълва на компютъра си и записва информацията в здравната карта на пациента. Електронните рецепти се изпращат по интернет в момента на написването им и по този начин целият процес по закупуването на лекарството се улеснява, а шансът за допускане на грешки намалява, защото вече не се разчита на докторския почерк. Електронна рецепта се съхранява също и на специален сървър в НЗОК, чрез който единствено може да бъде изпълнена. Електронни рецепти се издават за лекарства, заплащани напълно или частично от Здравната каса. 

Как приемат новите електронни рецепти общопрактикуващите лекари? 

Електронната рецепта се оказа доста по-сложна за изпълнение, в сравнение с електронното направление, коментира в "Нашият ден" д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

д-р Костадин Сотиров"Цялата тежест я изнесоха програмистите. Много работа, за да се актуализира софтуерът – основно Дирекция "Електронно здравеопазване", програмистите на "Информационно обслужване", програмистите, които правят софтуера за лекарите и за аптеките и за НЗОК. Електронната рецепта се оказа доста по-сложна за изпълнение, сравнено с електронното направление. Трябва да се предвидят повече неща и изисква повече време и много работа. Процесът не зависи само от една страна. Трябва да се синхронизират Националната здравна информационна система, лекарските софтуери, аптечните софтуери, и тези на НЗОК

Срокът за окончателното премахване на хартиените рецепти е предвиден по-дълъг – до 1 май, за да може да се отстранят всички възникнали бъгове.  

Софтуерът на около 70% от колегите е готов да изпълняват рецепти. Останалите 30% все още се тестват и доуточняват. Очаква се да се подобри координацията с другите звена.

Оказа се, че в малките населени места не е по-трудно. Най-трудно реагират големите аптечни вериги. Те са решили да изчакват."

Д-р Сотиров разясни, че няма проблеми с електронните направления за Covid-19, защото те са по-лесни за правене. Единственият проблем е при идентификацията на пациента – кодът е 12-цифрен и понякога се допускат грешки.

Чуйте повече подробности в звуковия файл.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55