Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за Юси Бьорлинг

Снимка: bjorlingsocietyusa.org

В предаването ще отбележим 110 години от рождението на един от водещите тенори в ХХ век – Юси Бьорлинг с някои от архивните записи от 30-те и 40-те години на миналия век. В съботната вечер (6 февруари) от 20 часа програма „Христо Ботев“ ще излъчи две цели оперни творби – „Палячи“ на Руджеро Леонкавало и „Манон Леско“ на Джакомо Пучини.

Юхан Юнатан Бьорлинг е роден на 2 февруари 1911 г. в шведския град Борленге, умира на 9 септември 1960 в Стокхолм. Още приживе е наречен „шведския Карузо“, носител е на Грами в годината на смъртта си, а още през 1944 г. е удостоен с почетното звание „Придворен певец на Швеция“.

През 1937 г. тенорът дебютира в Карнеги хол, а на следващата година е в Метрополитън опера като Родолфо в „Бохеми“ на Пучини. Именно на сцената на този театър в периода 1940-1950 г. шведският тенор създава прекрасни образи с централните роли във френски и италиански репертоар: „Трубадур“, „Риголето“, „Аида“, „Бал с маски“, „Палячо“, „Селска чест“, „Фауст“, „Ромео и Жулиета“, „Бохеми“, „Мадам Бътерфлай“, „Тоска“ и „Манон Леско“. Негови партньори са други забележителни певци като Зинка Миланова, Виктория де лос Анжелес, Роберт Мерил, Ленард Мерил, Борис Христов и др.

Днес на името на Юси Бьорлинг е учредена престижна стипендия в колежа „Густавус Адолфус“ в Сейнт Питър, Минесота. Архивът с негови представления, фотографии, писма, концертни и оперни програми, рецензии и отзиви се съхранява в „Якобс скуул оф мюзик“ в университета Индиана в Блумингтън, САЩ. Вдовицата на Бьорлинг, също оперна певица и актриса Ана-Лиза Бьорлинг, заедно с Андрю Фаркас публикува биографична книга за съпруга си, в която го представя като любящ баща и съпруг и щедър колега, макар че не скрива пагубното влияние на алкохола в живота му. На 15 март 1960 г. по време на постановка на „Бохеми“ в лондонската Ковънт гардън, Юси Бьорлинг получава сърдечна атака. Въпреки това успява да изкара докрай представлението, но умира 6 месеца по-късно. В този период са направени и неговите последни записи – „Реквиема“ на Верди заедно с Леонтин Прайс, Розалинд Елиас и Джорджо Тоци, реализиран от Дека рекърдс под палката на Фриц Райнер. На 9 септември същата година тенорът напуска този свят.

Юси Бьорлинг в студио
„Палячи“ от Руджеро Леонкавало, запис от 1953 г.
Действащи лица и изпълнители:
• Канио, собственик на трупа пътуващи артисти (Палячо) – Юси Бьорлинг, тенор
• Неда, негова жена (Коломбина) – Виктория де лос Анджелис, сопран
• Тонио, артист от трупата (Тадео) – Ленард Уорън, баритон
• Бепо, артист от трупата (Арлекин) – Пол Франке, тенор
• Силвио, млад селянин – Робърт Мерил, баритон
• Селяни – Джордж Чехановски и Ричард Райт
RCA Victor симф. орк.; хор „Робърт Шоу“, Колумбийски момчешки хор
Диригент – Ренато Челини

Съдържание на „Палячи“ от Руджеро Леонкавало


„Манон Леско“ от Джакомо Пучини, документален запис „Метрополитън опера“, 10 декември 1949 г.
Действащи лица и изпълнители:
• Манон Леско – Дороти Кирстен, сопран
• Ренато де Грийо, студент, любовник на Манон – Юси Бьорлинг, тенор
• Леско, брат на Манон, сержант – Джузепе Валденго, баритон
• Жерон де Ревоар, главен ковчежник на Амиен – Салваторе Бакалони, бас
• Едмондо, студент – Томас Хейуърд, тенор
• Ханджия – Джордж Чехановски, баритон
• Певец – Жан Мадейра, тенор
• Учител по танци – Алесио де Паулис, тенор
• Фенерджия – Пол Франке, тенор
• Сержант – Клифърд Харвот, баритон
• Морски капитан – Ози Хоукинс
Хор и оркестър на Метрополитън опера
Диригент – Джузепе Антоничели

Съдържание на „Манон Леско“ от Джакомо Пучини

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, април 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.04.21 в 09:45

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“. Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност. „Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм..

публикувано на 15.04.21 в 08:15
Хосе Кура

„Манон Леско“ – в памет на Камен Чанев

Съвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през 2020 г. ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше любим изпълнител, аплодиран от публиката във всички театри у нас. Световните му успехи бяха на най-големите сцени. Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той представи някои от..

публикувано на 14.04.21 в 12:33

Игор Стравински и старинната руска обредност

„Жар птица“, „Пролетно тайнство“, „Сватба“ – гениални творби, изтръгнати от недрата на една древна ритуалност, нямаща нищо общо с приетите в Париж стереотипи за дребна руска екзотика, олицетворявана с понятията „водка“, „поп“, „болярин“, „балалайка“... Самият Стравински е възроптавал яростно срещу подобни представи за Свещената Русия, при това не..

публикувано на 14.04.21 в 10:45

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2021

16 април 3.00 часа – Ейми Бийч (1867-1944), Три Шекспирови песни. 3.08 часа – Надя Буланже (1887-1979), Четири песни. 3.19 часа – Лили Буланже (1893-1918), Четири песни из „Поляни в небесата“. Изпълнява Рожер Падулйес (тенор), Робер Фернандес Агире (пиано). 3.28 часа – Ейми Бийч (1867-1944), Пет песни. Изпълняват Рожер Падулйес (тенор), Марта Кардона..

публикувано на 14.04.21 в 08:05