Петър Витанов: Трябва да спре експлоатацията на хората, които работят у дома

| обновено на 08.02.21 в 09:52
Снимка: БГНЕС

В края на януари членовете на Европейския парламент приеха законодателна инициатива и призоваха Европейската комисия да предложи законодателен акт, който позволява на работещите с цифрови устройства да ги изключват извън работно време. Какво още включва регламентът, изготвен от евродепутатите и какви са правилата, с които ЕП регламентира условията и безопасността на труд при дистанционната работа. Коментар в "Нашият ден" прави евродепутатът Петър Витанов:

Основни правила

"Приетото по повод резолюция на ЕП настоява ЕК да изготви законодателен акт, който да регламентира минимални изисквания за работа от дома. Защото по време на тази пандемия с 30% са се увеличили хората, които работят в домашни условия. Разликата между служебния и личния живот се разми. И една трета от тези хора, които работят надомно, се оплакват, че има се налага да работят повече от максимално определените 48 часа на седмица. Много често работници и служители се превръщат в обект на експлоатация

Ние смятаме, че правото да се изключиш, да се откъснеш от работната среда за тези, които работят през цифрови и електронни устройства, трябва да се превърне в основно право в ЕС. Трябва да спре все по-голямата експлоатация на хората, които работят у дома. Те трябва да имат право да изключат своите цифрови и мобилни устройства, без това да някакви негативни последици за тях."

Петър Витанов подчерта, че тази тенденция да се работи от дома няма да се преобърне след края на пандемията. "Хората все повече ще работят от вкъщи или в надомни условия. Това налага този законодателен акт, за който ние настояваме. Това, че винаги си на линия, по данни на научната общност, увеличава риска от депресия, тревожност и т.н.

Евродепутатът е категоричен, че условията на труд би следвало да бъдат еднакви за целия Европейски съюз.

Чуйте повече в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Ваня Григорова

Ваня Григорова: Самоексплоатацията не бива да се неглижира

"Ние станахме жертви – жертви на нашите телефони, имейли, компютри. По време на локдауна всеки трети работник е работил от вкъщи и това спаси живота на много хора, но заедно с това мнозина страдат от вредни странични ефекти. Изолация, умора, депресия,..

обновено на 08.02.21 в 10:48

Мария Титопулу: Хоум офис – рискове и неизвестни

Какви са рисковете при работата от вкъщи? Как биха могли фирмите, извършващи контролните изследвания, да си свършат работата в условията на “хоум офис“?  Темата коментира Мария Титопулу , д-р по социална медицина и зам.-управител на първата..

обновено на 08.02.21 в 11:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се..

обновено на 09.04.21 в 14:10
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Прекратено служебно правоотношение

Адвокат Захари Генов о тговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. “Като държавен служител е прекратено служебното ми правоотношение със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След обжалване от моя..

публикувано на 09.04.21 в 12:54
Ренета Инджова

Ренета Инджова: Политическото битие – по-далеч от пазара "Кирков"

Какво показа "партийният пазар" на 4 април ? Темата коментира в “Нашият ден“ Ренета Инджова , служебен премиер на България в периода октомври 1994 до януари 1995 г.: “ Призивът ми е за водене на политическото битие във форми, които са..

публикувано на 09.04.21 в 12:00

Предсрочни избори – възможно или вероятно

Тази нощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична..

обновено на 09.04.21 в 10:31

Разпределението на мандатите – имаше ли пропуски в изборния ден

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание.  ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30,..

публикувано на 09.04.21 в 10:20