Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Титопулу: Хоум офис – рискове и неизвестни

| обновено на 08.02.21 в 11:31
Снимка: Pixabay

Какви са рисковете при работата от вкъщи? Как биха могли фирмите, извършващи контролните изследвания, да си свършат работата в условията на “хоум офис“? Темата коментира Мария Титопулу, д-р по социална медицина и зам.-управител на първата частна компания, специализирала в областта на безопасните и здравословни условия на труд в България, в “Нашият ден“.

Рисковете

“Освен психичното здраве на работещите, има много други неща, които крият опасности и следва да им бъде обърнато специално внимание. Става въпрос за новата нормативна уредба, която до някаква голяма степен да отразява новата реалност. Истината е една – от една година трудовият свят работи по нов начин. И нищо не ни подсказва, че този нов начин и работа от разстояние, ще бъдат прекратени след края на пандемията. През цялото това време ние чакаме нормативна уредба, указания, методическа помощ, която да направи по-ясна рамката на тази нова реалност.“

“Виждате, че дори в Европа чак сега, близо година от пандемията, се приема регламента и то за едно единствено право на работниците, правото на изключване. Ние, като консултанти по здраве и безопасност, сме звеното между работодателя и работниците, ние имаме нужда от база, а тя липсва“, казва Титополу.


Безопасност на труда при работа от вкъщи

“Работата в последната една година нарасна много, отговорностите също. Тъй като в Кодекса на труда има един-единствен член, член 107з, който регламентира работата от разстояние и надомната работа. Няма нищо по-конкретно, на което да можем да се опрем, за да си свършим съвестно нещата. Работодателят отговаря за безопасността и здравето на своите служители, дори и тогава, когато те работят от разстояние. Така че той трябва да направи замервания на факторите на работната среда, това най-често включва: електробезопасност, микроклимат, шум и осветеност. Трябва да оцени риска при работа и да даде своите предписания и препоръки.“


Неизвестните

“Кое е точно работното място? Как работникът спазва разписанията, които са в съответствие, с все още действащата наредба за работното време, почивките и отпуските. Знаем, че всеки работник работи с един физиологичен режим на труд и почивка. Дали този режим отговаря на действителността, дали не е само на хартия? Проблем е, ако се открие при тези замервания несъответствие, примерно незанулен контакт, за чия сметка е отстраняването на това несъответствие? Ако стане трудов инцидент, каква е тънката разлика между това дали той е трудов, или битов?“

Повече за рисковете при работа от вкъщи можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Ваня Григорова

Ваня Григорова: Самоексплоатацията не бива да се неглижира

"Ние станахме жертви – жертви на нашите телефони, имейли, компютри. По време на локдауна всеки трети работник е работил от вкъщи и това спаси живота на много хора, но заедно с това мнозина страдат от вредни странични ефекти. Изолация, умора, депресия,..

обновено на 08.02.21 в 10:48

Петър Витанов: Трябва да спре експлоатацията на хората, които работят у дома

В края на януари членовете на Европейския парламент приеха законодателна инициатива и призоваха Европейската комисия да предложи законодателен акт, който позволява на работещите с цифрови устройства да ги изключват извън работно време. Какво още включва..

обновено на 08.02.21 в 09:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и..

обновено на 25.04.24 в 08:53